Wednesday, May 21, 2008

ART ATHINA. ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!

Η διεθνής συνάντηση αιθουσών σύγχρονης τέχνης art athina 2008 εγκαινιάζεται σήμερα και αναμένεται ακόμα πιο ανανεωμένη από την περυσινή, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετώπισε με τη χρηματοδότησή της από το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία -ανεξήγητα- δεν έχει καταβληθεί ακόμη.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της art athina Χρήστο Σαββίδη «αυτό που πετύχαμε φέτος, και που αποδεικνύει ότι πέρυσι πήγαμε πολύ καλά, είναι ότι όλες οι σημαντικές ελληνικές γκαλερί πλέον συμμετέχουν στην art athina. Αλλά αναπτύσσεται η φήμη μας και στο εξωτερικό, και υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα με ξένες γκαλερί».
Η foire, η οποία λαμβάνει χώρα στο κτίριο της Ηelexpo, χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: στο λεγόμενο Βasic Ρlan τοπικές και διεθνείς γκαλερί σύγχρονης τέχνης θα παρουσιάσουν σε εκθεσιακά περίπτερα τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν. Επιπλέον, υπό τον τίτλο «1+9» παρουσιάζεται ένα αυτόνομο τμήμα μέσα στο Βasic Ρlan, στο οποίο η γκαλερί Ιsabella Βortolozzi του Βερολίνου έχει προσκαλέσει διεθνείς δυναμικές γκαλερί, όπως τις Αncient & Μodern, Αndreas Ηuber Gallery, Croy Νielsen, Dependance, Gallerie Βalice Ηertling, Galerie Francesca Ρia, Galerie Μicky Schubert, Laura Βartlett Gallery, Standard (Οσλο). Στο Οpen Ρlan, υπό την επιμέλεια της Μπετίνα Μπους, παρουσιάζονται έργα με εκθεσιακό τρόπο, σε ειδικά διαμορφωμένο ενιαίο χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «δίνεται η δυνατότητα στους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μεγάλου μεγέθους έργα και εγκαταστάσεις, που η παρουσίασή τους σε περίπτερα είναι συχνά δύσκολη».
Το «Focus: Βerlin- Νew Υork», με τίτλο «First we take Μanhattan then we take Βerlin», είναι το φετινό ειδικό αφιέρωμα σε νέες ανερχόμενες γκαλερί από τη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο, δύο σημαντικά μητροπολιτικά κέντρα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Την επιμέλεια έχει αναλάβει η Σάρα Μπέλντεν.

No comments: