Με δύο σημαντικές επανεκθέσεις, της αιγυπτιακής συλλογής και της συλλογής Σταθάτου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ετοιμάζεται να υποδεχτεί το καλοκαιρινό κύμα των τουριστών. Και ο δύο συλλογές φυλάσσονταν από το 2002 στα υπόγεια του μουσείου, προκειμένου να ανακαινιστούν οι αίθουσες που τις φιλοξενούσαν, ενώ αρκετά εκθέματα συντηρήθηκαν. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη.
Πολλές αρχαιότητες θα παρουσιαστούν πρώτη φορά στο κοινό με την επανέκθεση της αιγυπτιακής συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία κατέχει σηματική θέση παγκοσμίως λόγω του πλούτου, της ποιότητας και της σπανιότητας των αντικειμένων της. Τα εκθέματα εκτείνονται από την προδυναστική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή (4000 π.Χ. - 4ος αι. μ.Χ.): αγάλματα, ειδώλια, στήλες, σαρκοφάγοι, περιβλήματα από μούμιες, μούμιες ζώων, αγγεία, ταφικά κιβώτια, πορτρέτα τύπου Φαγιούμ, κοσμήματα, καλύπτουν όλες τις πτυχές της ζωής του αιγυπτιακού πολιτισμού. Τον πυρήνα της συλλογής αποτελούν οι μεγάλες δωρεές δύο φιλότεχνων ομογενών από την Αίγυπτο, του Ιωάννη Δημητρίου και του Αλέξανδρου Ρόστοβιτς, που έγιναν στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα αντίστοιχα. Η έκθεση είναι διαρθρωμένη χρονολογικά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ταφικές πρακτικές και τη θρησκεία των αρχαίων Αιγυπτίων. Συνοδεύεται δε από πλούσιο εποπτικό υλικό και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα ταφικά έθιμα.
Η συλλογή Σταθάτου, που απαρτίζεται από 971 σημαντικά έργα μικροτεχνίας και χρυσοχοΐας και καλύπτει μια μακρά περίοδο από την 5η χιλιετία π.Χ. έως και τα μεταβυζαντικά χρόνια, αποτελεί δωρεά της Ελένης και του Αντώνη Σταθάτου.
Κόρη αλεξανδρινού εμπόρου, η Ελένη Σταθάτου διέσωσε πολλούς θησαυρούς από αρχαιοκάπηλους. Κληροδότησε το 1957 τη συλλογή της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οπότε και εκτέθηκε, ενώ η πρώτη επανέκθεση έγινε το 1999. Η σημερινή παρουσίαση ακολουθεί το ίδιο σκεπτικό, επιδιώκοντας να διατηρήσει την ατμόσφαιρα της ιδιωτικής συλλογής και την αίσθηση της προσωπικής σχέσης της συλλέκτριας με τα πολύτιμα αντικείμενά της.
No comments:
Post a Comment