Wednesday, May 21, 2008

ΤΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΑ ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ

ψυχική ασθένεια, ψυχιατρική, ψυχίατρος, van gong

Συνεχίζεται το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την υπόθεση των σημειωματαρίων που βρίσκονται στην κατοχή μιας Ελληνίδος συγγραφέως, η οποία ισχυρίζεται ότι ανήκαν στον κορυφαίο Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Η εφημερίδα «Γκάρντιαν» αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι εκτός από τα σημειωματάρια υπάρχει στην Ελλάδα κι ένας πίνακας του καλλιτέχνη.

Η Ντορέτα Πέππα εντόπισε τα αντικείμενα αυτά στα υπάρχοντα του πατέρα της, Μελέτιου Πέππα, αντάρτη του ΕΛ.ΑΣ. που πέθανε πριν από τρία χρόνια. Σύμφωνα με την κόρη του, τα σημειωματάρια και ο πίνακας περιήλθαν στα χέρια του κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν σε γερμανικό τρένο που μετέφερε, μεταξύ άλλων, και έργα τέχνης, που οι στρατιώτες είχαν υφαρπάξει από Εβραίους. Σε προχθεσινό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Ελενα Σμιθ, επανέρχεται στο θέμα που προέκυψε τον Ιανουάριο.

Αναφέρει ότι η Ντορέτα Πέππα, εκτός από τα σημειωματάρια έχει στην κατοχή της κι ένα γνήσιο πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου που φυλάσσει σε τραπεζική θυρίδα. Αν το έργο είναι αυθεντικό, τότε θα αποτελεί τον τελευταίο πίνακα που έκανε ο καλλιτέχνης λίγο πριν αυτοκτονήσει σε ηλικία 37 ετών. Πρόκειται για μια από τις προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης με μοντέλο τον γιατρό του, Δόκτορα Γκασέ. Το Μουσείο Βαν Γκογκ, πάντως, έχει αρνηθεί να σχολιάσει την υπόθεση, ενώ κάποιοι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει τη γνησιότητα των σημειωματαρίων. [Η Καθημερινή, 21/5/2008]

No comments: