Saturday, May 31, 2008

ΟΙ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Οι Μπιενάλε της Ευρώπης συναντώνται σήμερα (Σάββατο) στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης ανταλλάσσουν την εμπειρία τους και διερευνούν τις δυνατότητες διαλόγου και ανταλλαγής, με στόχο την επικοινωνία και την κινητικότητα των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών της τέχνης.
Η δική μας Μπιενάλε, της Αθήνας, ξεκίνησε την πρωτοβουλία και να που ως συντονίστρια του Προγράμματος Ανταλλαγών και Δημιουργικής Φιλοξενίας Μπιενάλε (το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση) φέρνει το δυναμικό των Μπιενάλε στην πόλη μας για τη διεξαγωγή της ημερίδας με θέμα «Χαρτογραφώντας το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Μπιενάλε», την Κυριακή (έναρξη 10.30 π.μ.) στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1). Είσοδος ελεύθερη.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα λάβουν μέρος σε κλειστό workshop, τα συμπεράσματα του οποίου θα παρουσιάσουν στην ημερίδα. Είναι η πρώτη δημόσια παρουσίαση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μπιενάλε, στο οποίο συμμετέχουν οι Μπιενάλε των πόλεων: Βερολίνου, Βενετίας, Γκέτεμποργκ, Κωνσταντινούπολης, Λίβερπουλ, Λιών, Τιράνων και Αθήνας καθώς και η περιφερειακή Μπιενάλε της Ρουμανίας και η Manifesta.
Θα μιλήσουν οι: Τσας Μαρτίνεζ (διευθύντρια Frankfurter Kunstverein), Λαρς Μπανγκ Λάρσεν (ανεξάρτητος επιμελητής και συγγραφέας), Χέλγκε Μουσάμερ (International Research Center for Cultural Studies της Βιέννης και διδάσκων στο κολέγιο Goldsmiths του Λονδίνου), Πέτερ Μέρτενμπεκ (καθηγητής Visual Culture στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιέννης), Μάικε Κρουζ (υπεύθυνος επικοινωνίας στην Μπιενάλε Βερολίνου), Ρενάτε Βάγκνερ (συντονισμός στην Μπιενάλε Βερολίνου), Μπίγκε Οβερ (διεθνείς σχέσεις στην Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης), Αντονι Πίκταλ (επικεφαλής μάρκετινγκ και επικοινωνίας στην Μπιενάλε Λίβερπουλ), Φρεντερίκ Γκοτιέ (καλλιτεχνικός συντονισμός στην Μπιενάλε Λιών), Δέσποινα Σεβαστή (συντονισμός διεθνών προγραμμάτων στην Μπιενάλε της Αθήνας) και Αυγουστίνος Ζενάκος (project manager του Προγράμματος Ανταλλαγών και Δημιουργικής Φιλοξενίας Μπιενάλε, συνδιευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας). Περισσότερα στο www.europeanbiennialnetwork.org

No comments: