Thursday, May 21, 2009

Nέο Μουσείο στις Βρυξέλλες για τον Μαγκρίτ


ΚΟΣΜΟΣ. Από τις 2 Ιουνίου οι Βρυξέλλες αποκτούν ένα επιπλέον ταξιδιωτικό δέλεαρ. Ανοίγει τις πόρτες του το Nέο Μουσείο Μαγκρίτ, εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον εμβληματικό Βέλγο ζωγράφο (1898 - 1967). Θα στεγάζεται σε μια εντυπωσιακή νεοκλασική κατοικία του 19ου αιώνα (Μέγαρο Altenloh) στην Place Royale, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την καρδιά της πρωτεύουσας του Βελγίου, τη γνωστή Grand Place.

Ο επισκέπτης του νέου μουσείου θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στη μεγαλύτερη συλλογή με έργα του μεγάλου σουρεαλιστή. Διακόσιοι πίνακες περιλαμβάνονται ανάμεσα στα εκθέματα και συνοδεύονται από πλούσιο αρχειακό υλικό, επιστολές του καλλιτέχνη, φωτογραφίες και σχέδια.

Μέχρι σήμερα τη «ζήτηση» για Μαγκρίτ στις Βρυξέλλες κάλυπτε το Μουσείο Ρενέ Μαγκρίτ στην οδό Esseghem, στεγασμένο στο σπίτι στο οποίο ο καλλιτέχνης πέρασε 24 χρόνια από τη ζωή του. Το «παλιό» μουσείο ήταν περισσότερο μια ευκαιρία για να φανταστεί κανείς τη ζωή του Μαγκρίτ.

Ο Ρενέ Μαγκρίτ συνδέεται έντονα με τις Βρυξέλλες. Εκεί έκανε την πρώτη του έκθεση το 1927. Οι κριτικοί τού επιτέθηκαν μαζικά. Απογοητευμένος με την αποτυχία, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου έγινε φίλος με τον Αντρέ Μπρετόν και έγινε μέλος της ομάδας των σουρεαλιστών. Αλλά ο Μαγκρίτ επέστρεψε στις Βρυξέλλες και εργάστηκε στη διαφήμιση. Δεν την εγκατέλειψε ούτε στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Στις Βρυξέλλες άφησε και την τελευταία του πνοή τον Αύγουστο του 1967.

No comments: