Thursday, May 14, 2009

Πέντε μουσεία στη Θεσσαλονίκη ενώνουν τις δυνάμεις τους

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Κίνηση των «πέντε Μ» βαφτίστηκε η πρωτοποριακή ιδέα πέντε μουσείων της Θεσσαλονίκης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για κοινές δράσεις και παρεμβάσεις στην πόλη όπου η κάθε μια μεμονωμένα έχει δώσει δείγματα προσφοράς. Πυρήνας αυτής της πρωτοβουλίας είναι το πενταετές σύμφωνο προγραμματισμού που συνυπογράφουν άτυπα οι εκπρόσωποι του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ με την υποστήριξη της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος.

«Εχοντας υπόψη τη βαθιά οικονομική, πολιτική και πολυπολιτισμική κρίση που διατρέχει ο σύγχρονος κόσμος θεωρήσαμε ότι η ανάπτυξη ενός διαρκούς διαλόγου με την ανταλλαγή των εμπειριών και τον εντοπισμό προβλημάτων θα οδηγήσει στην πραγμάτωση βιώσιμων τρόπων ανανεωμένης πολιτιστικής προσφοράς», ανέφερε η πρόεδρος του ΔΣ του ΜΜΣΤ κ. Ξανθίππη Χόιπελ.

Ενας «Επτάλογος» προσδιορίζει τις βασικές αρχές της κίνησης των Πέντε Μουσείων: «συνεργάζονται ισότιμα. Δεν ανταγωνίζονται. Ανοίγουν σταθερή δίοδο επικοινωνίας. Δεν αρκούνται σε μια συνεργασία. Συνθέτουν πολλούς τρόπους έκφρασης. Δεν θέτουν χρονικά και πολιτιστικά όρια. Στοχεύουν σε δράσεις ποιότητας. Δεν καταφεύγουν σε εύκολες λύσεις. Επιδιώκουν τη σύνδεση των φίλων τους. Δεν προσβλέπουν σε φίλους-οπαδούς. Απευθύνονται στο σύνολο της κοινωνίας. Δεν καλλιεργούν ελιτισμό. Εχουν άποψη για την παιδεία και το περιβάλλον. Δεν αδιαφορούν για τα προβλήματα της πόλης».

Οι πρώτες συνεργασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί . Στην «Μπιενάλε 2 » του ΚΜΣΤ συμμετέχουν και τα πέντε Μουσεία. Η έκθεση «Μιρό της Μαγιόρκας» του Τελλόγλειου Ιδρύματος απλώνεται και στα πέντε Μουσεία. Στον «Γυάλινο Κόσμο» (2009-2010) του Αρχαιολογικού Μουσείου, οι «5» θα συμπράξουν για να αναδείξει τη διαδρομή του γυαλιού από την αρχαιότητα στις μέρες μας. Στην «Πρώτη εικόνα», την επετειακή έκθεση για τα 30χρονα του ΜΜΣΤ και τα 50χρονα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου η συμμετοχή των «πέντε Μ» θα είναι καθοριστική. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή. Οι διευθυντές των πέντε Μουσείων φιλοδοξούν να οργανώσουν από κοινού μεγάλα εικαστικά γεγονότα με πρώτο μια έκθεση τέλη του 2010 με τίτλο «Εικαστικές τέχνες και θέαμα. Ολος ο κόσμος μια σκηνή».

  • Γιωτα Mυρτσιωτη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/5/2009

No comments: