Friday, May 29, 2009

Ραντεβού στο νησί της ουτοπίας

Ραντεβού στο νησί της ουτοπίας

Δύο διεθνείς καλλιτέχνες που καταξιώθηκαν στα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα, ο Βλάσης Κανιάρης και ο Κώστας Τσόκλης τιμήθηκαν χθες βράδυ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από το Σωματείο μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Οι Φίλοι της Τήνου» καθώς ορισμένα από τα έργα τους ίσως τα οραματίστηκαν πρώτη φορά, τα «επεξεργάστηκαν» ή τα δημιούργησαν στην Τήνο. Ενα νησί που δεκαετίες τώρα και οι δύο κρατούν σαν «δικό» τους τόπο, αν και δεν έλκουν απ’ αυτό την ιδιαίτερη καταγωγή τους.

Η μακραίωνη πολιτιστική παράδοση της Τήνου με τα ξωκλήσια, τις φυσικές ομορφιές, τους περιστερώνες, γενέτειρα των μεγάλων δασκάλων της ελληνικής ζωγραφικής, γλυπτικής και πολλών σπουδαίων μαρμαρογλυπτών, έχει κερδίσει τους δύο δημιουργούς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι δημιουργοί και πλήθος κόσμου. Για το έργο των καλλιτεχνών μίλησαν οι ιστορικοί τέχνης, ο διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος και η πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Κατερίνα Κοσκινά.

Με διάθεση αυτοκριτικής ο Κώστας Τσόκλης έκανε αναφορά στον εαυτό του και το έργο του εκφράζοντας «την αγιάτρευτη αγωνία ότι το έργο μου δεν έχει πετύχει ακόμη το σκοπό του, να σημαδέψει την ιστορική στιγμή και να εισαγάγει έναν άλλο κώδικα όρασης στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι».

Μιλώντας για τον Βλάση Κανιάρη, ο Ντένης Ζαχαρόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει κι άλλο ένα νησί που έχει ελληνικό όνομα, αλλά δε βρίσκεται σε καμία θάλασσα, είναι η ουτοπία. Κατά καιρούς κάποιοι καλλιτέχνες καταφέρνουν να το ξυπνήσουν σε κάποιους από μας και από φαντασία, γίνεται τόπος κατοικίας. Ενας από αυτούς είναι και ο Βλάσης Κανιάρης.»
  • Και οι χορηγοί
Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν οι τέσσερις κύριοι χορηγοί του Σωματείου, Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αρτέμης Θεοδωρίδης, γενικός διευθυντής Alpha Bank, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρος ΟΠΑΠ, και Γιώργος Αλογοσκούφης, βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

«Χωρίς την πολύτιμη οικονομική βοήθειά τους δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθούν οι σκοποί του Σωματείου και να διοργανωθούν οι εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων», όπως ανέφεραν οι διοργανωτές. Τον κ. Χ. Χατζηεμμανουήλ, που δεν κατάφερε να παραστεί, εκπροσώπησε από τον ΟΠΑΠ η κυρία Βένια Παπαθανασοπούλου.
  • Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 29.05.09

No comments: