Sunday, May 17, 2009

Το ραντεβού των γκαλερί

  • Η «Art Athina» μετακομίζει τώρα στο στάδιο Τάε Κβον Ντο και φιλοξενεί 300 εικαστικούς από τρεις ηπείρους

Οταν ο καιρός ανοίγει, η τέχνη πάει παραλία, στο Δέλτα Φαλήρου. Την αρχή κάνει η Art-Athina, η ετήσια συνάντηση των αιθουσών τέχνης, που φέτος μετακομίζει από την Helexpo στο κλειστό στάδιο του Τάε Κβον Ντο, ενώ τη σκυτάλη παίρνει τον Ιούνιο η 2η Μπιενάλε της Αθήνας. Κι αν όλα πάνε καλά, το 2012 θα ολοκληρωθούν στην ίδια περιοχή η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο...

Σε νέο χώρο, με νέο διευθυντή και γενικότερη διάθεση ανανέωσης εγκαινιάζεται η 15η Art-Athina του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης την ερχόμενη Πέμπτη (μέχρι και την Κυριακή 24 Μαΐου). Θα παρουσιάσει επιλογές από τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή αναγνωρισμένων και νέων ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Παράλληλες εκθέσεις, περφόρμανς, ομιλίες, ένα πρόγραμμα συνεργασίας με φουάρ του εξωτερικού αλλά και η φιλοξενία ξένων συλλεκτών φιλοδοξούν να δυναμώσουν το προφίλ της.

«Η "Art-Athina" είναι μια γιορτή της τέχνης με καλλιτεχνικό και εμπορικό ενδιαφέρον», μας λέει ο γενικός διευθυντής της Αλέξανδρος Στάνας. «Ελπίζουμε να αποτελέσει πόλο αναψυχής και πολιτισμού αυτές τις τέσσερις μέρες». Περισσότερες από 60 γκαλερί από την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τουρκία, την Ολλανδία, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες κομίζουν έργα περισσότερων από 300 καλλιτεχνών.

«Υπάρχει ανανέωση στο χάρτη των γκαλερί που συμμετέχουν. Κάποιες έχουν προστεθεί, όπως του Μιχαλαριά ή ο Εικαστικός Κύκλος, κάποιες έχουν επιστρέψει, γενικότερα όμως υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα τις ελληνικές και τις ξένες αίθουσες τέχνης».

Οσο για τα έργα, απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια. «Παρατηρούμε μια διόρθωση των τιμών, οι υπερβολές έχουν σταματήσει», τονίζει ο Α. Στάνας. «Οι επισκέπτες θα βρουν εύρος τιμών, από τα πιο φτηνά έργα των νέων καλλιτεχνών μέχρι τα πιο ακριβά των καθιερωμένων».

Η έκθεση «Οψεις της Ελληνικής Φωτογραφίας» και «Υμνος στη σκιά» εντάσσονται στις παράλληλες εκδηλώσεις, όπως και το φεστιβάλ της ομάδας του Bios ΟΠΑ (On Performance Art). Το πρόγραμμα περιλάμβάνει αφιέρωμα στον γλύπτη Θόδωρο, περφόρμανς των Γεωργίας Σαγρή, Πάνου Χαραλάμπους, Ευαγγελίας Μπασδέκη, The Boy κ.ά. και βιντεοσκοπημένες ιστορικές περφόρμανς των Πολ Μακ Κάρθι, Λόρι Αντερσον, Μπρους Νάουμαν, Ντένις Οπενχάιμ, Τζον Μπαλτεσάρι και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών.

Πέρυσι η «Art Athina» είχε στρέψει την προσοχή της σε πολιτιστικά ιδρύματα της Ρωσίας. Φέτος φτάνει μέχρι το... Ντουμπάι. Συγκεκριμένα η Art Rotterdam φιλοξένησε έλληνες συλλέκτες το Φεβρουάριο, ενώ μια ομάδα Ολλανδών θα ταξιδέψει τώρα στην Αθήνα. Παράλληλα θα έρθουν συλλέκτες και φιλότεχνοι από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μουσεία μας και σημαντικές συλλογές. Για την προώθηση της «Art Athina» στο εξωτερικό έχει δημιουργηθεί και μια διεθνής τιμητική επιτροπή που αποτελείται από διευθυντές μουσείων και συλλέκτες. «Θέλουμε να γίνει μια εναλλακτική φουάρ, σύμφωνα με το μέγεθός της και τη θέση της. Ευελπιστούμε να ενδυναμώσουμε αυτή τη γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης», τονίζει ο Α. Στάνας.

Θα πραγματοποιηθούν οι στόχοι; Ο απολογισμός θα το δείξει, όπως και η άποψη των επισκεπτών, που οι διοργανωτές ελπίζουν πως θα ξεπεράσουν τους 10.000 της περσινής διοργάνωσης. *

No comments: