- Η πολιτεία τιμά το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά το «Φιξ» είναι ακόμα ερείπιο και οι εκθέσεις γίνονται στο Ωδείο Αθηνών
- Σχήμα οξύμωρο: Στην αυριανή Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων το υπουργείο Πολιτισμού τιμά ένα μουσείο... χωρίς στέγη- μόνιμη τουλάχιστον.
Είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που προσωρινά φιλοξενείται στο Ωδείο Αθηνών, αφού η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου του «Φιξ», στη λεωφόρο Συγγρού, έχει -για πολλοστή φορά- «κολλήσει»...
«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση», παραδέχεται η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αννα Καφέτση. «Το έργο έχει μπλοκάρει από τον εργολάβο, την εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ. Τον Ιούνιο συμπληρώνονται δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης και δεν έχει προχωρήσει το συμφωνημένο έργο, ζήτημα να έχει γίνει η δουλειά δύο μηνών».
Φαίνεται πως για το ιστορικό κτίριο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου ο κόμπος έφτασε στο χτένι και πλέον απαιτούνται πιο δραστικά μέσα. Η Αννα Καφέτση τονίζει πως η μάχη «δεν θα είναι αναίμακτη. Το μουσείο δεν μπορεί να παρακολουθεί ως θεατής, εκ των πραγμάτων πρέπει να παρέμβει. Το δ.σ. εξετάζει το θέμα και τα νομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις και πιστεύω ότι σύντομα οι εργασίες θα ξεκινήσουν και πάλι».
- Ούτε του χρόνου...
Με τα νέα δεδομένα, το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης του έργου είναι αδύνατον να τηρηθεί. Αυτό σημαίνει πως το Φιξ, που από το 2003 παραμένει εργοτάξιο χάνοντας την ευκαιρία της Ολυμπιάδας, ούτε το 2010 θα εγκαινιαστεί. Η διευθύντριά του πάντως τονίζει ότι «η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη» και ελπίζει ότι η καθυστέρηση θα είναι μικρή.
Με λίγη ακόμα υπομονή τελικά θα δούμε στην πράξη -και όχι μονο σε ψηφιακή μορφή- την αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες για το Φιξ. Τα σχέδια, πάντως, εντυπωσιάζουν: θα διατηρηθούν οι δύο όψεις του Ζενέτου, επί των οδών Συγγρού και Φραντζή, ενώ στις άλλες δύο θα ζωντανέψει η ξεχασμένη τοπογραφία των Αθηνών, με την «τομή» του Ιλισού, σαν μια γιγάντια κουρτίνα που κρύβει τους εκθεσιακούς χώρους. Μια εσωτερική πλατεία, μια γλυπτοθήκη πάνω σε κήπο-λαβύρινθο είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της μελέτης.
Ωστόσο, παρ' όλες τις δυσάρεστες εξελίξεις, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γιορτάζει αύριο στο Ωδείο Αθηνών. Εκεί θα φιλοξενηθεί η κεντρική εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας με θέμα «Μουσεία και πολιτιστικός τουρισμός» που θα χαιρετίσει ο υπουργός Πολιτισμού και περιλαμβάνει ομιλίες, περφόρμανς της χορογράφου Αρτέμιδος Ιγνατίου και του χοροθεάτρου ART, μουσική εκδήλωση με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Χάρη Λαμπράκη και απαγγελία ποιημάτων του Τζελαλαντίν Ρουμί.
«Είμαστε τυχεροί που μας παραχωρήθηκε το κτίριο του Ωδείου Αθηνών, που βρίσκεται στη γειτονιά των μουσείων», τονίζει η συνομιλήτριά μας.
«Η λύση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε σε διαφορετικές τάσεις και κατευθύνσεις και να κάνουμε άνοιγμα στην τέχνη του Διαδικτύου, παράλληλα με τα έργα που παρουσιάζουμε στον χώρο. Εχουμε καταρτίσει το πρόγραμμά μας μέχρι το 2012 και εκθεσιακά μάς περιμένουν πολλές εκπλήξεις».
Τον Ιούνιο θα εγκαινιαστούν τρεις εκθέσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει έργα από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου, όπως των Καρλ Αντρέ, Ναν Γκόλντιν, Μόνα Χατούμ, Λουκά Σαμαρά, Ανέτ Μεσαζέ, Γιάελ Κάναρεκ.
* Θα δούμε ακόμα την ατομική έκθεση του Γιώργου Δρίβα, από τους σημαντικούς καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς. Καθώς ο καιρός άνοιξε, το μουσείο θα αξιοποιήσει και το περιστύλιό του, προσκαλώντας σε μια οικολογική βόλτα, μέσα από τα έργα 25 ελλήνων καλλιτεχνών, που γίνονται ειδικά για δημόσιο χώρο.
- Τουλάχιστον κάνουν εκθέσεις
Ταυτόχρονα θα αρχίσει να λειτουργεί το πωλητήριο του μουσείου που διευρύνει το ωράριό τους: 11-7 μ.μ. καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, και την Πέμπτη παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 10 το βράδυ. Ξεναγήσεις γίνονται την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι και την Πέμπτη στις 7 μ.μ.
«Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τον εμπλουτισμό της συλλογής έργων τέχνης και να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες», συνεχίζει η Αννα Καφέτση. «Η έκθεση της Σιρίν Νεσάτ που λειτουργεί μέχρι το τέλος του μήνα πήγε πολύ καλά, κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα».
Η ίδια δίνει έμφαση στις σχέσεις με ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ στις προθέσεις είναι και η δημιουργία ενός δικτύου που θα περιλαμβάνει τα μουσεία της γειτονιάς, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Κι όταν με το καλό εγκαινιαστεί το Φιξ, τότε η γειτνίασή του με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα δώσει την ευκαιρία για μια μεγάλη υπαίθρια έκθεση, όπου η σύχρονη τέχνη θα συνδέεται με την αρχαιότητα. *
No comments:
Post a Comment