Monday, May 18, 2009

Εικαστική απώλεια: Δημήτρης Αρμακόλας



Κηδεύεται σήμερα (4μ.μ.) στο Α' Νεκροταφείο, με δαπάνη του ΥΠΠΟ, ο 70χρονος γλύπτης Δημήτρης Αρμακόλας. Ο δημιουργός βρήκε τραγικό θάνατο, στις 15/5, δουλεύοντας στο εργαστήριό του, όταν ο ηλεκτρικός τροχός, με τον οποίο γυάλιζε ένα μπρούντζινο έργο, έπιασε το φουλάρι του.

Ο Δ. Αρμακόλας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής γλυπτικής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σε ηλικία 17 ετών εισήχθη στην ΑΣΚΤ (εργαστήριο Μ. Τόμπρου). Το 1960 πηγαίνει με υποτροφία στο Παρίσι, όπου εξέθεσε σειρά ξύλινων συνθέσεων.

Επιστρέφοντας, το 1963, συνεχίζει με το σίδερο. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 είναι από τους πρώτους που συνεργαζόμενος με αρχιτέκτονες, φτιάχνει έργα από μπετόν, τα οποία κοσμούν όψεις κτιρίων, εντάσσοντας έτσι τη γλυπτική στην αρχιτεκτονική. Το 1974 έργο του διακρίνεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Στη συνέχεια φιλοτέχνησε δημιουργίες από ορείχαλκο, μάρμαρο και πλαστικές ύλες. Στην τελευταία περίοδο της δουλειάς του ακολουθεί περισσότερο ρεαλιστικές φόρμες («Φαέθων», «Σαπφώ», «Ορφέας», «Μινωικό» κ.ά.). Γλυπτά του κοσμούν πολλά κτίρια (μαιευτήριο «Λητώ», «Αλκυονίδα», Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών) και υπαίθριους χώρους (συμβολή Κηφισίας και Αττικής Οδού, Ερμού, κ.ά.).

No comments: