Sunday, May 17, 2009

Μία γενιά, δέκα φωτογράφοι

  • Δέκα φωτογράφοι γεννημένοι ως επί το πλείστον στο τέλος της δεκαετίας του '60, «Δέκα όψεις της ελληνικής φωτογραφίας-Σύγχρονες τάσεις δημιουργίας» θα φιλοξενηθούν στην Art Athina στο κλειστό στο Δελτα Φαλήρου.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

Η έκθεση που κάνει «ζουμ» στη σημερινή ελληνική φωτογραφική σκηνή είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2008 στη Νίκαια σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 100 φωτογραφίες, τραβηγμένες την τελευταία δεκαετία, που αποκαλύπτουν τη σχέση των φωτογράφων με τον περιβάλλοντα χώρο, φυσικό ή ανθρωπογενή, άλλοτε αφηγούνται ιστορίες ή ακόμα εξερευνούν τα αυτοβιογραφικά όρια.

Στην έκθεση δεν υπογραμμίζεται το θεματικό περιεχόμενο. «Οι προβληματικές που αναδεικνύονται αναφέρονται στη σχέση με τον ανοιχτό χώρο και τον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής υπαίθρου, στην αντίληψη του υποκειμένου ως μονάδας στο πλήθος, στη θέση του σε χώρους κενούς ιστορίας, στην επινόηση συμβολικών χώρων που προκύπτουν μέσα από αντιθέσεις», επισημαίνει ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Ιωακειμίδης. Κι ακόμα, «στην καταγραφή του προσωπικού χρόνου μέσα από την περιγραφή άλλων προσώπων και τέλος στην εξερεύνηση των ορίων του ιδιωτικού χώρου, των αντικειμένων και των αναμνήσεων».

* Στη σειρά «Mare Liberum» ο Γιώργης Γερόλυμπος παίζει με τις ατέλειωτες χροιές των χρωμάτων, με τις αντιθέσεις μεταξύ της θάλασσας και του ουρανού.

* Αντιθέτως ο Πάρις Πετρίδης στρέφει το βλέμμα του στη φθορά του τοπίου από φυσικά αίτια ή από τον άνθρωπο.

* Ο Γιώργος Κορδάκης εστιάζει στον κόσμο των διακοπών. Στη σειρά Global Summer οι σειρές των λουομένων στην παραλία και του αγαπημένου τους αξεσουάρ, δηλαδή της ομπρέλας, δίνουν αφορμή για να αναπτυχθούν γραμμικά μοτίβα και εξωπραγματικά χρώματα.

* «Visitors» ονομάζεται η σειρά που θα δείξει ο Πάνος Κοκκινιάς: είναι πρόσωπα που χάνονται μέσα στο αστικό τοπίο.

* Η ανθρώπινη μορφή βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και στα έργα του Στράτου Καλαφάτη.

* Η τεχνική της Χριστίνας Δημητριάδη τονίζει τη «διαφάνεια» του σώματος, που μοιάζει να εξαφανίζεται, επιτρέποντας στο χώρο να παίζει τον πρώτο ρόλο.

* Ο Νίκος Μάρκου προσεγγίζει με θεατρικότητα το τοπίο.

* Ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος καταγράφει με λεπτομέρειες τον κόσμο γύρω.

* Σκηνές εσωτερικών χώρων που περιγράφουν διαφορετικές καθημερινές καταστάσεις παρουσιάζει η Δήμητρα Λαζαρίδου.

* Τέλος, οι φωτογραφίες της Ευαγγελίας Κρανιώτη κινούνται στα όρια μεταξύ της ρεαλιστικής παρατήρησης και της κατασκευής ενός φανταστικού κόσμου.

* Η έκθεση στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην έδρα του Μουσείου Φωτογραφίας, στην Αποθήκη Α', στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

No comments: