Tuesday, March 17, 2009

Σώματα που μετατρέπονται σε αιώνια γλυπτά

  • Ρώσος καλλιτέχνης υποστηρίζει ότι τελειοποίησε τεχνική παραγωγής πετρελαίου από ανθρώπινες σορούς

Περίπου πριν από μια επταετία ο Γερμανός Γκίντερ φον Χάγκενς είχε προκαλέσει σάλο όταν χρησιμοποίησε ταριχευμένα σώματα σε διάφορες στάσεις στο όνομα της τέχνης.

Ο Βρετανός Μαρκ Κουίν δημιούργησε ένα γλυπτό του κεφαλιού του από το παγωμένο αίμα του, οι Γκίλμπερτ και Τζορτζ χρησιμοποιούν συχνά σωματικά υγρά στα έργα τους και ο Αυστριακός Χέρμαν Νιτς τα έχει εντάξει σε κάθε περφόρμανς του.

Η ιδέα, όμως, ενός ρώσου καλλιτέχνη δίνει αναμφισβήτητα μια νέα έννοια στον όρο της «body art». Ο Αντρέι Μολόντκιν υποστηρίζει ότι τελειοποίησε μια τεχνική παραγωγής αργού πετρελαίου που προκύπτει από τον βρασμό ανθρώπινων σωμάτων.

Εχει βρει μάλιστα ήδη τους πρώτους εθελοντές που θα ήθελαν το σώμα τους μετά θάνατον να μετατρέπεται σε αιώνιο γλυπτό.

Ο 43χρονος καλλιτέχνης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει εφέτος τη Ρωσία στην Μπιενάλε της Βενετίας, ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Η δημοσιογράφος του ΒΒC Σάσα Γκάνκιν ζήτησε να μετατραπεί σε ένα γλυπτό εγκεφάλου, ενώ μια γαλλίδα πορνοστάρ ονόματι Κλοέ ντε Λισέ θα ήθελε να δει την... πετρελαϊκή μάζα του σώματός της ως ένα γλυπτό δύο χεριών που προσεύχονται.

Προς το παρόν, πάντως, ο κύριος Μολόντκιν έχει δοκιμάσει την εφεύρεσή του μόνο με έναν σκύλο.

«Χ ρειάζεται μόλις δύο με τρεις μήνες για να μετατραπεί ένα σώμα σε αργό πετρέλαιο» δηλώνει ο καλλιτέχνης στον κυριακάτικο «Ιndependent». «Ισως αυτός είναι ένας τρόπος να λύσουμε την ενεργειακή κρίση (...) Αναζητώ μεγαλύτερους ανθρώπους και έχω υπογράψει ήδη με κάποιους ασθενείς του ΑΙDS στη Νέα Υόρκη οι οποίοι αναμένεται να πεθάνουν σε ένα- δύο χρόνια. Κάποιος, όμως, μπορεί να θέλει να δώσει το πετρέλαιο στους γονείς του για το αυτοκίνητό τους ή να ανάβει με αυτό μια λάμπα, σαν ένα μνημείο» υποστηρίζει.

Πολλά από τα έργα του είναι εμπνευσμένα από το πετρέλαιο, καθώς όταν υπηρετούσε στη Σιβηρία ως στρατιώτης καθήκον του ήταν η διανομή του.[ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 17 Μαρτίου 2009]

No comments: