Friday, March 27, 2009

Πίνακας του «Ελ Γκρέκο» βρέθηκε στην Πολωνία

  • Πίνακας του διάσημου ζωγράφου Ελ Γκρέκο που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστός στους ιστορικούς της τέχνης, ανακαλύφθηκε στην ανατολική Πολωνία. Πρόκειται για την «Έκσταση του Αγίου Φραγκίσκου» και οι ειδικοί που εξέτασαν τον πίνακα εκτιμούν ότι είναι πέρα από κάθε αμφιβολία έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. «Ο πίνακας αυτός αγνοείτο από τους ευρωπαίους και τους Αμερικανούς ιστορικούς της τέχνης. Πρόκειται για ένα αριστούργημα του Ελ Γκρέκο και η αυθεντικότητά του είναι αναμφισβήτητη» σημειώνει η ιστορικός τέχνης Ιζαμπέλα Γκαλίσκα. Η αξία του υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πίνακας εκτίθετο εδώ και τέσσερα χρόνια σε ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο στην ανατολική Πολωνία και ουδείς είχε ασχοληθεί μαζί του. Πριν μεταφερθεί στο μουσείο, ο πίνακας βρισκόταν στο δωμάτιο του ιερέα στην ενορία Κόσοου Λάσκι. Ο Ελ Γκρέκο και οι μαθητές του είχαν ζωγραφίσει περισσότερους από 100 πίνακες με κεντρικό πρόσωπο τον Άγιο Φραγκίσκο σε διάφορες σκηνές. Αλλά ο πίνακας που ανακαλύφθηκε στην Πολωνία και ζωγραφίστηκε στο διάστημα από το 1575 ως το 1580,είναι ένας από τους τρεις που φέρει την υπογραφή του Ελ Γκρέκο και δείχνει «τον Άγιο Φραγκίσκο με τα Στίγματα του Χριστού».

Ο πίνακας είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά από Πολωνούς ειδικούς το 1974. Ο διάσημος Πολωνός εκτιμητής έργων τέχνης Μπόλνταν Μαρκόνι ανακάλυψε την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στον πίνακα. Η πολωνική εκκλησία έκρυψε όμως τον πίνακα υπό τον φόβο της κατάσχεσης από το τότε κομμουνιστικό κράτος. Μόνο δύο εκκλησιαστικοί παράγοντες γνώριζαν επακριβώς τον τόπο όπου βρισκόταν ο πίνακας, λέει η Ιζαμπέλα Γκαλίσκα». Ορισμένοι πίστευαν μάλιστα ότι ο πίνακας είχε μεταφερθεί στο Βατικανό», προσθέτει.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: