Tuesday, March 17, 2009

Ο Στίβεν Κοέν αποκαλύπτει τις 20 γυναίκες του

  • Εκθεση με γυναικεία πορτρέτα σημαντικών καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα από τη συλλογή του αμερικανού κροίσου


Η «Μαντόνα» του Εντβαρντ Μουνκ, ένα από τα έργα που θα εκτεθούν στον οίκο Sotheby΄s της Νέας Υόρκης (ΑΡ/ SΙDSΕL DΕ JΟΝG)
Είναι ένα ερώτημα που τίθεται εδώ και χρόνια στον χώρο της τέχνης: τι έργα θα ήθελε να κοσμούν τους τοίχους του ο «μεγαλοχρηματιστής» της Γουόλ Στριτ; Αυτοί που έκαναν διάφορες εικασίες για τη συλλογή του Στίβεν Κοέν ποτέ δεν μπόρεσαν να απαντήσουν με βεβαιότητα. Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος αγοράζει πάντα κρυφά και γρήγορα, κυρίως από ιδιώτες. Τώρα όμως αποκαλύφθηκε το μυστικό του. Ο κ. Κοέν, ο 36ος πιο πλούσιος άνθρωπος των ΗΠΑ, διαθέτει στην έπαυλή του, αξίας 12 εκατ. ευρώ, εκπληκτικά έργα με γυναίκες. Φυσικά δεν πρόκειται για συνηθισμένες γυναίκες αλλά για 20 πορτρέτα που δημιούργησαν μερικοί από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 19ου και του 20ού αιώνα. Η λίστα περιλαμβάνει την «Τυρκουάζ Μέριλιν» του Αντι Γουόρχολ, το «Πορτρέτο μιας χωριατοπούλας» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και τη «Μαντόνα» του Εντβαρντ Μουνκ. Οι πίνακες αυτοί θα είναι το θέμα της έκθεσης «Γυναίκες», στους Sotheby΄s της Νέας Υόρκης, που θα αρχίσει στις 2 Απριλίου.
Παρ΄ ότι κάποιοι από αυτούς του πίνακες αγοράστηκαν ιδιωτικά, οι τιμές που ο κ. Κοέν πλήρωσε για κάποιους σε δημοπρασίες αφήνουν να εννοηθούν πολλά περί του πόσα μπορεί να διαθέσει για ένα έργο που του αρέσει. Το 2005 πλήρωσε 8,91 εκατ. ευρώ για τη «Μαντόνα» του Μουνκ. Εναν χρόνο μετά απέκτησε τη «Γυναίκα ΙΙΙ» του Γουίλεμ ντε Κούνινγκ αντί 106,55 εκατ. ευρώ. Εκανε συμφωνία για την αγορά της τυρκουάζ μεταξοτυπίας της Μέριλιν από τον Γούρχολ αντί 62 εκατ. ευρώ, ενώ για τον πίνακα «Le Repos» (1932) του Πικάσο, ο οποίος απεικονίζει τη σύζυγο του ζωγράφου Ολγα μαζί με την ερωμένη του Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, πλήρωσε 26,89 εκατ. ευρώ το 2006. Το κοινό δεν είχε ποτέ την ευκαι ρία να δει τη διάσημη συλλογή που ο κ. Κοέν και η σύζυγός του Αλεξάντρα απέκτησαν την τελευταία δεκαετία. Η ιδέα να εκτεθούν τα έργα, τα οποία βέβαια δεν είναι προς πώληση, ανήκει στον πρόεδρο των Sotheby΄s
Γουίλιαμ Ρούπρεχτ και τον επικεφαλής σύγχρονης τέχνης του οίκου Τομπάιας Μάγερ. Την εμπνεύστηκαν μιαν ημέρα που επισκέφθηκαν τον Κοέν για δείπνο.
«Ενα μουσείο μάλλον δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο και σκέφθηκα “γιατί να μην επιτρέψω στο κοινό να δει τα έργα;”. Η είσοδος είναι ελεύθερη» σχολιάζει ο κ. Κοέν. Αν και άρχισε να συλλέγει έργα τέχνης μόλις το 2000, ο κ. Κοέν πήρε πολύ ζεστά το θέμα και το 2005 εμφανίστηκε στη λίστα του «Forbes» με τους «κορυφαίους συλλέκτες». Λέγεται ότι μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει γύρω στα 543 εκατ. ευρώ σε έργα τέχνης. Το 2003 πληροφορίες ανέφεραν ότι δαπάνησε το 20% του εισοδήματός του σε έργα τέχνης. Λέγεται ότι χτίζει ένα ιδιωτικό μουσείο για μερικά από τα αγαπημένα του έργα στο σπίτι του στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ.
[ΤΗΣ ARΙFΑAΚΒΑR | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 17 Μαρτίου 2009]

No comments: