Monday, August 25, 2008

Στο Μουσείο Μπενάκη


Αφιερωμένες σε θέατρο, ζωγραφική και φωτογραφία, εγκαινιάζονται τον Σεπτέμβριο

Aχαρο να μιλάς για Σεπτέμβριο και φθινοπωρινές εκθέσεις λίγες μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά μη βιαστείτε να ρίξετε το φταίξιμο σε μας. Το Μουσείο Μπενάκη ανακοίνωσε το εκθεσιακό πρόγραμμα του επόμενου μήνα για το κτίριο της οδού Πειραιώς και ο πειρασμός ήταν μεγάλος. Τρεις σημαντικές εκθέσεις, θέατρο, ζωγραφική, φωτογραφία, τρεις τομείς που το Μουσείο Μπενάκη έχει παράδοση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Κουν και στις 25 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιαστεί η μεγάλη, κεντρική έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο ανανεωτή του ελληνικού θεάτρου (συνδιοργανωτές: Μουσείο Μπενάκη, Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Θέατρο Τέχνης). Στόχος της έκθεσης είναι να διερευνηθούν οι καλλιτεχνικές και αισθητικές επιλογές του ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, οι λιγότερο και περισσότερο εμφανείς «συνομιλίες» του με σύγχρονους αλλά και παλαιότερους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, ενώ έμφαση θα δοθεί στον διάλογο ανάμεσα στις διαφορετικές μορφές τέχνης που «συναντήθηκαν» στο έργο του Κουν. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που περιλαμβάνει τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας, συναυλίες με μουσικά έργα που γράφτηκαν για παραστάσεις του Καρόλου Κουν, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας των Χρωμάτων, καθώς και έναν κύκλο προβολών μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων. Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η συνοδευτική έκδοση με όλη την παραστασιογραφία του Ελληνα σκηνοθέτη.

Η περίπτωση του Γιάννη Μιγάδη στην ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα είναι από τις πιο ξεχωριστές. Μαθητής του Παρθένη, με φόντο τη ζωγραφική της «ελληνικότητας» και καταβολές στο σύμπαν του Γιάννη Τσαρούχη, ο Γιάννης Μιγάδης περπάτησε τον δικό του δρόμο, μέσα από τους τέσσερις βασικούς θεματικούς κύκλους της δουλειάς του: πρόσωπα, τοπία, νεκρές φύσεις - αντικείμενα. Πρώιμα έργα, σχέδια, καθώς και μακέτες σκηνικών και κοστουμιών για το θέατρο που παρουσιάζονται για πρώτη φορά πλαισιώνουν τον κορμό της έκθεσης. Η αναδρομική έκθεση του Ελληνα ζωγράφου θα εγκαινιαστεί στις 19 Σεπτεμβρίου. Και μία ημέρα νωρίτερα θα έχει ανοίξει η μεγάλη έκθεση για έναν από τους σπουδαίους της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής φωτογραφίας, τον Τσέχο Γιόζεφ Κουντέλκα. Η έκθεση, σε επιμέλεια του ίδιου του καλλιτέχνη, αρχίζει με δύο πρωτόλειες ενότητες από το τέλος του 1950 και τις αρχές του 1960, συνεχίζει με μια επιλογή από τις καλύτερες εργασίες του («Το Θέατρο», «Οι Τσιγγάνοι», «Η Εισβολή», «Εξορίες») και τελειώνει με το «Χάος», τη σύγχρονη πανοραμική του δουλειά.

No comments: