Monday, August 25, 2008

Κτίρια-κουφάρια από μπετόν και σίδερα παίζουν μουσική

Ενα κτίριο που παίζει μουσική; Σ’ έναν κόσμο που όλα τα έχουμε δει, η ιδέα του Ντέιβιντ Μπερν να στήσει μια ηχητική εγκατάσταση στο άδειο Battery Maritime Building του νότιου Μανχάταν θα μπορούσε εύκολα να χαθεί στον ωκεανό της υπερπληροφόρησης, αλλά ακριβώς επειδή είναι ο Ντέιβιντ Μπερν (των Talking Heads) η υπόθεση αποκτά άλλο ενδιαφέρον.

Πριν από τρία χρόνια

Τρία χρόνια πίσω, μια γκαλερί της Στοκχόλμης τού ανέθεσε να στήσει τη δική του έκθεση. Aφού για καιρό φλέρταρε με την ιδέα να εγκαταστήσει έναν τεράστιο φούρνο μικροκυμάτων, τελικά αποφάσισε να μετατρέψει ολόκληρο το κτίριο σ’ ένα μουσικό όργανο. Πώς; Διαφορετικές συσκευές τοποθετούνται σε νευραλγικά σημεία της κατασκευής (στους μεταλλικούς δοκούς, στις κολόνες, στα δοκάρια, στους σωλήνες θέρμανσης και ύδρευσης) και χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να τα κάνουν να «μιλήσουν», κυρίως μέσα από κουρδίσματα, δονήσεις και ήχους ρολογιών. Οι συσκευές δεν παράγουν ήχους από μόνες τους αλλά «υποβοηθούν» τον εξοπλισμό του κτιρίου να πάλλεται και να ταλαντεύεται. Στο κέντρο της αίθουσας, ένα συμβατικό εκκλησιαστικό όργανο, εκεί απ’ όπου ξεκινούν τα καλώδια για το μικρό τους ταξίδι μέσα στο άδειο κουφάρι από μπετόν και σίδερα.

Ο καθένας έχει πρόσβαση στην «κονσόλα», να πατήσει τα πλήκτρα του πιάνου και να γίνει για λίγα λεπτά ο συνθέτης της ημέρας. Στον Μπερν άρεσε η ιδέα μιας διαδραστικής μουσικής κατασκευής, που θα αμφισβητούσε το παθητικό καθεστώς του σύγχρονου καταναλωτή προϊόντων ήχου. «Μου αρέσει να εξερευνώ την ιδέα ότι δυνητικά ο καθένας από μας μπορεί να είναι συγγραφέας, καλλιτέχνης ή μουσικός αν το θελήσει», δηλώνει στην ιστοσελίδα του ο Ντέιβιντ Μπερν. «Είναι βασικό για μένα ότι αυτό που φτιάξαμε μπορούν να το παίξουν οι πάντες. Καλλιτέχνες, μουσικοί, παιδιά. Δεν είναι τέχνη ή μουσική που παίζεται από ειδικούς για σένα κι εσύ απλώς καταναλώνεις. Δεν υπάρχει τίποτα να καταναλώσεις, όλα πρέπει να τα κάνεις εσύ».

No comments: