Wednesday, February 17, 2010

Μεγάλες Ναυμαχίες και Ταξιδιώτες στην Ελλάδα...

Ναυμαχίες. Μια μεγάλη παράδοση συνεχίζει και εμπλουτίζει ο Παναγιώτης Μαστραντώνης. Στην έβδομη προσωπική του έκθεση, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα (μεγάλης πνοής και υψηλής αισθητικής) με τίτλο «1821-1827, Μεγάλες Ναυμαχίες», στην αίθουσα τέχνης Estudio (Κυριαζή 22α, Κηφισιά). Ανακαλώντας την κρίσιμη δεκαετία του 1820 και εστιάζοντας στις ναυτικές αντιπαραθέσεις, ο Παναγιώτης Μαστραντώνης ξεδιπλώνει σελίδες της ιστορίας με εξαιρετική τεχνική συντελώντας στη δημιουργία έργων που ανανεώνουν τη ναυτική θεματογραφία της εικαστικής μας παράδοσης.


Τάσος Μαντζαβίνος. Εως τις 27 Φεβρουαρίου διαρκεί η νέα έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Μαντζαβίνου στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Πλ. Κολωνακίου 20). Εργα σε χαρτί και ξύλινες κατασκευές, η ζωγραφική του Τάσου Μαντζαβίνου έχει μια προσωποκεντρική αφετηρία που προσφέρεται ως βάση για πλήθος συμβολισμών.

  • Ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου Βιβλιοθηκών Τέχνης (5-6 Φεβρουαρίου 2010) και παρουσιάζει βιβλία Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών που περιηγήθηκαν την Ελλάδα, το πρώτο μισό του 20ού αιώνα (1900-1950) και αποτύπωσαν άλλοτε σχεδιαστικά και άλλοτε με το φωτογραφικό τους φακό, το νέο και ρεαλιστικό μέσο της εποχής εκείνης, εικόνες από τις πόλεις, τα χωριά, τα μνημεία και την καθημερινή ζωή του τόπου, εικόνες που χάθηκαν ή χάνονται σιγά-σιγά.

1 pixel spacer
Ταξιδιώτες στην Ελλάδα (1900-1950)

Οι δύσκολες καταστάσεις τις οποίες αντιμετώπισε η Ελλάδα με τους βαλκανικούς πολέμους, τη μικρασιατική καταστροφή και τη γερμανική κατοχή δεν εμπόδισαν κάποιους τολμηρούς να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν από κοντά τη χώρα και να καταγράψουν τις εντυπώσεις και τις μαρτυρίες τους στα ταξιδιωτικά κείμενα που περιλαμβάνονται στην έκθεση και προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης.

No comments: