Monday, February 15, 2010

Μνημειακός ο χαρακτήρας της γλυπτικής του Κώστα Ανανίδα

Την τέταρτη ατομική έκθεση γλυπτικής του Κώστα Ανανίδα, φιλοξενεί (έως 6/3), η αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου» (Βαλαωρίτου 9α). Παρουσιάζονται 12 ορειχάλκινα γλυπτά και 50 σχέδια, επιλογές από έργα που φιλοτέχνησε ο δημιουργός την περίοδο 2006-2009. Στο έργο του Κ. Ανανίδα κυρίαρχο ρόλο παίζει η ανθρώπινη φιγούρα. Εμφανείς είναι οι επιρροές από την Αρχαία Ελληνική Πλαστική, αλλά και από μεταγενέστερους δημιουργούς, όπως τον Ροντέν, του οποίου τη διαθήκη θεωρεί «πολύτιμο πνευματικό εργαλείο που αναδεικνύει διαχρονικές αξίες».

Οπως σημείωνε ο καλλιτέχνης σε συνέντευξή του στον Χρήστο Θεοφίλη: «Από πλαστικής άποψης το ανθρώπινο σώμα είναι μια ανεξάντλητη πηγή οπτικών πληροφοριών. Νιώθω την ίδια χαρά στο πλάσιμο μιας στατικής και "άκαμπτης" φιγούρας, αλλά και στη δυναμική των αντίρροπων κινήσεων και εντάσεων. Προσπαθώ να δίνω μνημειακό χαρακτήρα ακόμα και στα μικρής κλίμακας γλυπτά μου... Απεικονίζω τον άνθρωπο γυμνό, απαλλαγμένο από ενδυματολογικές ταυτότητες, που δίνουν εθνολογικό και πολιτισμικό χαρακτήρα. Το ηρωικό στοιχείο έχει να κάνει με τα αρχέτυπα σύμβολα. Ο ήρωας, όπως τον αντιλαμβάνομαι (σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία), προσπαθεί να υπερβεί τον εαυτό του έχοντας γνώση των ορίων του. Δεν παγιδεύεται σε μεταφυσικές δοξασίες, αμφισβητεί, στοχάζεται και κυρίως μάχεται».

Ο Κώστας Ανανίδας γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1983-1988) στο Β' Εργαστήριο Γλυπτικής με δασκάλους τον Δ. Καλαμάρα και τον Β. Παπαϊωάννου. Εχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Εργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.

No comments: