Saturday, February 20, 2010

«Διάλογος» άσπρου - μαύρου...

Αντιπροσωπευτικές δημιουργίες από τη μακρόχρονη χαρακτική διαδρομή της Αριας Κομιανού περιλαμβάνει η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 25/2 (8 μ.μ.) στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Μία ξεχωριστή παρουσίαση, στην οποία εκτός από τα έργα εκτίθενται και αρκετές ξύλινες μήτρες, «έργα τέχνης από μόνες τους», όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Μπλιάτσου, που «στέκουν περήφανες, σιωπηλές, πλημμυρισμένες από έντονα συναισθήματα...». «Κυρίαρχο ρόλο παίζει ο διάλογος του άσπρου και του μαύρου», συνεχίζει, «του κενού και του γεμάτου, του φωτός και του σκότους. Το κόκκινο χρώμα άλλοτε εμφανίζεται σαν λεπτομέρεια και άλλοτε κατακλύζει όλη την επιφάνεια. Συμβολικός ο ρόλος των χρωμάτων, όπως επίσης και των θεμάτων που εμφανίζονται συχνά, το βάζο, το μπουκάλι, το φύλλο, το πουλί, η γυναικεία μορφή. Ποτέ δεν πέφτει στην παγίδα της επανάληψης. Κάθε φορά οι μορφές αναλαμβάνουν μοναδικό ρόλο χρησιμοποιώντας διαφορετικό μορφοπλαστικό λεξιλόγιο, ένα ρόλο γεμάτο συμβολισμούς, συναισθήματα, σκέψεις... Σημαντική ενότητα της δουλειάς της, οι προσωπογραφίες της. Καταφέρνει με αφαιρετικό τρόπο και μέσα από την εναλλαγή του άσπρου - μαύρου να αποδώσει την ιδιότητα του κάθε προσώπου, τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του και ίσως σκέψεις του και συναισθήματα».

Η Αρια Κομιανού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε χαρακτική, Τέχνη του βιβλίου και Τυπογραφία με δάσκαλο τον Κώστα Γραμματόπουλο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει το έργο της σε 25 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ζάκυνθο, Γερμανία, Βοσνία, κ.α.), ενώ συμμετείχε σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις, οι περισσότερες διεθνείς. Για την τέχνη της έχει διακριθεί πολλές φορές, λαμβάνοντας βραβεία και επαίνους. Ανάμεσά τους οι: Ετήσια Διεθνής Εκθεση Χαρακτών στο Κιότο της Ιαπωνίας, Ετήσια Διεθνής Εκθεση Χαρακτών στη Στοκχόλμη, Διεθνής Μπιενάλε Χαρακτικής στην Ταϊπέι, Διεθνής Εκθεση Καλών Τεχνών στην Ουκρανία, κ.ά.

Στην εικαστική της πορεία έχει διδάξει χαρακτική και γραφικές τέχνες, έχει δημοσιεύσει άρθρα της, έχει αναλάβει την εικονογράφηση πολλών βιβλίων. Επιπλέον, το 1995 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που περιέχει όλη τη μέχρι τότε δουλειά της και τις κριτικές πάνω σε αυτή. Εργα της έχουν γίνει εξώφυλλα σε περιοδικά και βιβλία, ενώ συμμετείχε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για την τέχνη. Η Αρια Κομιανού είναι ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών, μέλος του ΕΕΤΕ, του Συλλόγου Αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, της Διεθνούς Ενωσης Χαρακτών KIWA στην Ιαπωνία και του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Συνδέσμου Art Addiction στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Την τωρινή της έκθεση - που θα διαρκέσει μέχρι τις 11/4 - θα παρουσιάσει ο αναπλ. καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θάνος Χρήστου.


Η. Μ.

No comments: