Thursday, February 18, 2010

Επαναπατρισμός εικόνων


Χτες νωρίς το πρωί επαναπατρίστηκαν από τη Βασιλεία της Ελβετίας τέσσερις τοιχογραφίες που είχαν κλαπεί τον Αύγουστο του 1978 από τον Ι. Ν. Παλαιοπαναγιάς στη Στενή Ευβοίας.

Οι τοιχογραφίες παραδόθηκαν χτες από την Εισαγγελία της Βασιλείας στη διευθύντρια της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δρ. Ευγενία Γερούση και έφτασαν στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας χτες το πρωί. Τα κιβώτια που τις μετέφεραν άνοιξαν στα εργαστήρια του μουσείου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού.

Ο ιστορικός, κηρυγμένος ναός της Παλαιοπαναγιάς είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Εύβοιας. Αν και έχει υποστεί νεότερες επεμβάσεις που αλλοίωσαν τη μορφή του εσωτερικά και εξωτερικά, διασώζει στο εσωτερικό του αξιόλογες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο 16οαιώνα. Τη δεκαετία του 1970 πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες παραβιάσεις του ναού, κατά τις οποίες αφαιρέθηκαν βίαια από αρχαιοκαπήλους επτά τμήματα τοιχογραφιών με μορφές αγίων από τις κατώτερες ζώνες του διακόσμου. Οι αρχαιολόγοι περισυνέλεξαν από το δάπεδο του ναού κομμάτια τριών από τις τοιχογραφίες αυτές, συντηρήθηκαν και βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο. Ευτυχώς, βρέθηκαν πρόσφατα και οι άλλες τέσσερις τοιχογραφίες, σε αποθήκη στη Βασιλεία της Ελβετίας. Πρόκειται για τις τοιχογραφίες με τις μορφές των αγίων Νικήτα, Ερμόλαου, Μακαρίου και Νέστορος.

Οι τοιχογραφίες θα συντηρηθούν στα εργαστήρια του Βυζαντινού Μουσείου, προκειμένου το σύνολο να μεταφερθεί στη συνέχεια στην Εύβοια και να εκτεθεί στο προετοιμαζόμενο διαχρονικό μουσείο της Χαλκίδας.

No comments: