Wednesday, February 3, 2010

Τιμή ρεκόρ για τον «Άνθρωπο που περπατά»

Έναντι 104,3 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε το μπρούτζινο γλυπτό του Αλμπέρτο Τζιακομέτι «Ο άνθρωπος που περπατά», στη χθεσινή δημοπρασία του οίκου Σόθμπις στο Λονδίνο, σπάζοντας ρεκόρ στην ιστορία της αγοράς της τέχνης.

Ο «άνθρωπος που περπατά» έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης στον κόσμο εκθρονίζοντας τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Αγόρι με την πίπα» που είχε πωληθεί για 104,2 εκατομμύρια δολάρια στους Σόθμπις της Νέας Υόρκης το 2004.

Το έργο που δημιούργησε ο Ελβετός γλύπτης το 1970 ανήκε στη συλλογή της δεύτερης μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, Commerzbank η οποία το είχε αγοράσει το 1980 με σημερινή τιμή περίπου 20.000 ευρώ.

Το δίμετρο μπρούτζινο γλυπτό για πολλά χρόνια διακοσμούσε την είσοδο του γραφείου του τραπεζίτη Πούντο, δημιουργού της σπουδαίας και μεγάλη συλλογής αλλά και του ιδρύματος τέχνης της Dresner Bank, η οποία αργότερα αγοράστηκε από την Commerzbank.

Ο οίκος δεν δημοσιοποίησε την ταυτότητα του αγοραστή, ο οποίος απέκτησε το σπουδαίο έργο τέχνης, 8 λεπτά μετά την έναρξη των προσφορών.

No comments: