Thursday, February 4, 2010

Φασιανός ζωγραφίζει ντυμένος πουλί

Ο Αλέκος Φασιανός μάς αιφνιδιάζει ευχάριστα. Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη του Μεγάρου Μουσικής καλεί τους θεατές να τον παρακολουθήσουν να ζωγραφίζει ζωντανά και να αφηγείται μεταμφιεσμένος σε πτηνό τους παιγνιώδεις στίχους από το περίφημο «Καρναβάλι των Ζώων» του Καμίγ Σεν-Σανς.

Φασιανός επί το έργον: στο πρώτο μέρος θα ζωγραφίζει στο παρασκήνιο, στο δεύτερο θα απαγγέλλει επί σκηνής

Φασιανός επί το έργον: στο πρώτο μέρος θα ζωγραφίζει στο παρασκήνιο, στο δεύτερο θα απαγγέλλει επί σκηνής

Δεν θα είναι μόνος του. Μαζί του ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης και μια παρέα από λαμπρούς σολίστες θα παρασύρουν το κοινό σ' ένα αναπάντεχο ζευγάρωμα εικόνας που εμπνέεται από τη μουσική και μουσικής που μετατρέπεται σε εικόνες.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς ο Αλέκος Φασιανός θα ζωγραφίζει αυτοσχεδιάζοντας στα παρασκήνια καθώς οι μουσικοί στη σκηνή θα ερμηνεύουν συνθέσεις των Χέντελ, Μιγιό, Πιατσόλα, Σοστακόβιτς, Νιούμαν, Πόνσε. Μια κάμερα θα παρακολουθεί τον ζωγράφο και θα μεταφέρει σε μεγάλη οθόνη στην αίθουσα τις εικόνες που θα ζωγραφίζει ζωντανά.

Μετά το διάλειμμα, ο ζωγράφος θα ανεβεί στη σκηνή μεταμφιεσμένος σε πτηνό για να συνοδεύσει τους μουσικούς, απαγγέλλοντας τους ευτράπελους στίχους της σουίτας από το «Καρναβάλι των Ζώων». Ο Φασιανός υπογράφει και το σκηνικό της παράστασης, που πλαισιώνει τα 14 μέρη της σύνθεσης.

Ο Σεν-Σανς (1835-1921) έγραψε το «Καρναβάλι των Ζώων» το 1886 στις καλοκαιρινές του διακοπές σ' ένα αυστριακό χωριό με διάθεση ευτράπελη, αλλά όχι παιδιαριώδη. Φοβήθηκε όμως ότι η «ελαφριά» αυτή σύνθεση θα αμαύρωνε τη φήμη του ως σοβαρού συνθέτη και όσο ζούσε εμπόδισε την εκτέλεσή της. Το έργο άντεξε στον χρόνο και ξεχώρισε για την κομψότητα της φόρμας του, τις ωραίες αρμονίες, τις χαριτωμένες μελωδικές επινοήσεις μαζί με μια «ψυχραιμία» που θαύμαζε ο Ραβέλ.

Η εκδήλωση εντάσσεται στη σειρά Ημέρες Πιάνου, που διευθύνει ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης.

No comments: