Wednesday, March 2, 2011

«Πόλος έλξης» το Μουσείο Καπράλου


Εχει χρήματα, έχει εκθέματα, έχει -πολύ περισσότερο- όραμα. Η Εθνική Πινακοθήκη έλαβε συγχαρητήρια στο Συμβούλιο Μουσείων για τη μελέτη της νέας πτέρυγας του Μουσείου Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα, καθώς όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν.

Η μακέτα της νέας πτέρυγας του Μουσείου Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα
Η μακέτα της νέας πτέρυγας του Μουσείου Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα

Η μελέτη του Γ. Παρμενίδη και των συνεργατών του συγκέντρωσε επαίνους. Προβλέπει ένα χαμηλό, υπερλειτουργικό και κομψό κτίριο δίπλα στα εργαστήρια του καλλιτέχνη. Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χίλια μέτρα ανά όροφο (δύο όροφοι), καθώς και πολλοί εξωτερικοί χώροι. Μάλιστα, υπάρχει και η αίθουσα των τριών φίλων (Μόραλη - Νικολάου - Καπράλου) με έργα τους, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς.
Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα ανέφερε πως το Μουσείο Καπράλου έχει 1,2 εκατ. από την πώληση έργου του γλύπτη στη Βουλή και 1,8 εκατ. από τη Νομαρχία Πειραιά.

Επίσης σημείωσε πως μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών, οι οποίοι θα επισκέπτονται το τρίγωνο Αφαία - Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας - Μουσείο Καπράλου «και θα βλέπουν πως Ελλάδα δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες, υπάρχουμε και εμείς, οι σύγχρονοι, και έχουμε παρουσία».

Ολα τέλεια, λοιπόν, εκτός από τα φωτοβολταϊκά. Διότι η διευθύντρια βρήκε χορηγό, αλλά δεν είναι δυνατή, σύμφωνα με τον νόμο, η πώληση ρεύματος από δημόσιους οργανισμούς. Να κάτι που πρέπει να κοιτάξει το κράτος τάχιστα, και μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Διότι, αν τα δημόσια μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι δεν μπορούν να έχουν φωτοβολταϊκά, ζήτω που καήκαμε!
  • ΑΓΓ. Κ., ΕΘΝΟΣ, 2/3/2011

No comments: