Wednesday, March 16, 2011

Εκθεση Κουλεντιανού - Φιλολάου


Γλυπτό του Κώστα Κουλεντιανού
Εκθεση δύο διεθνούς φήμης Ελλήνων γλυπτών παρουσιάζει η παρισινή γκαλερί «Ντανάντ» (έως 16/4). Πρόκειται για κοινή έκθεση έργων του Κώστα Κουλεντιανού (1918-1995) και του Φιλολάου (1923-2010). Και οι δύο ανήκουν στη γενιά των προοδευτικών διανοουμένων και καλλιτεχνών, που κατέφυγαν στο Παρίσι, συμμετείχαν στα πιο πρωτοποριακά αισθητικά κινήματα του 20ού αιώνα και διακρίθηκαν με το έργο τους.
 
Ο Κουλεντιανός έφτασε στο Παρίσι το 1945. Γρήγορα εντάχθηκε στον κύκλο του μεγάλου γλύπτη και δασκάλου Ανρί Λορέν. Εχοντας αφομοιώσει αλλά και εγκαταλείψει τον κυβισμό και φοβισμό, δημιουργεί το δικό του γλυπτικό «κόσμο», κατακτώντας τη φόρμα και υπογραμμίζοντας την αέναη κίνηση του σώματος. Με τα πρώτα του έργα καταξιώνεται στο εικαστικό Παρίσι. Η προσωπικότητα, η ευγένεια και το πάθος του για ζωή προκαλούν το θαυμασμό. Οι γλυπτικές του φόρμες, πολύπλοκες και ποικίλες, ιερατικές και ακροβατικές, μετουσιώνουν το γυναικείο σώμα.

Ο Φιλόλαος σπούδασε γλυπτική με τους Μιχάλη Τόμπρο και Θανάση Απάρτη. Φτάνοντας στο Παρίσι το 1950 εντάσσεται στο εργαστήρι του Μαρσέλ Ζιμόν. Απορρίπτοντας τον κλασικισμό και τη στυλιζαρισμένη αισθητική, αποζητά εκφράσεις πειραματικές, φωτεινές, γήινες, με ακατέργαστους όγκους. Γιος χαλκωματή που από μικρός διδάχτηκε τις τεχνικές του μετάλλου, ο Φιλόλαος υποτάσσει, με τιτάνια εργασία, τα μέταλλα, δίνοντας στις φόρμες και τις φιγούρες του μια δύναμη ζωτικά αρχαϊκή.

Τα έργα αυτών των μεγάλων Ελλήνων γλυπτών, αποδεικνύουν τη δύναμη και τη λάμψη της μεταπολεμικής εικαστικής «σκηνής», στην οποία πρωταγωνίστησαν. Η λιτή έκφραση, η ακρίβεια και ευρηματικότητα στη χρήση των υλικών, η έμπνευση, η σπιρτάδα της εκτέλεσης και η δύναμη των έργων τους τούς κατατάσσουν σε υποδειγματικούς Ελληνες αλλά και παγκόσμιους δημιουργούς.

Ολα τα έργα τους (42 συνολικά) που εκτίθενται, με τη συνεργασία του Θεόδωρου Παπαδόπουλου και των παρισινών γκαλερί «Ντανάντ» και «Μαρτέλ Γκρέινερ», είναι μπρούντζινα και καλύπτουν ένα ευρύ δημιουργικό φάσμα του έργου τους. Τον κατάλογο της έκθεσης προλογίζει ο ελληνικής καταγωγής ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος.

No comments: