Wednesday, March 16, 2011

Σκάλας εγκώμιον από Αρι Γεωργίου


Ο Φρόιντ έλεγε ότι τα όνειρα στα οποία ανεβαίνουμε ή κατεβαίνουμε σκαλοπάτια είναι «συμβολικές αναπαραστάσεις της σεξουαλικής πράξης». Και όντως, ίσως κάποια πραγματικά σκαλοπάτια να αποτελούν για κάποιους ερωτικούς ή αισθησιακούς χώρους. Μαθαίνουμε για παράδειγμα πως ο αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι είχε κάποτε εκφράσει την εξής ελπίδα για την ελικοειδή σκάλα που σχεδίασε για την Πινακοθήκη του Οντάριο: ήλπιζε ότι «θα γινόταν ένας τόπος όπου οι άνθρωποι ερωτεύονται»...
Ερωτική ή μη, η σκάλα συνεπαίρνει τον αρχιτέκτονα και φωτογράφο Αρι Γεωργίου, που παρουσιάζει μια ιδιαίτερη σειρά φωτογραφιών στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, από αυτή την Πέμπτη 17 Μαρτίου. Η έκθεσή του φέρει τον τίτλο «Βαθμηδόν» και στρέφει το ενδιαφέρον σε εικόνες από σκάλες τις οποίες συνάντησε ο Γεωργίου στην Ελλάδα, την Ινδία, τη Ρωσία, την Αγγλία και τη Γαλλία. Η πέτρα, το τσιμέντο και το ξύλο μπορεί να είναι οι εμφανείς πρωταγωνιστές, αλλά οι συνειρμοί που δημιουργούν είναι αυτοί που δανείζουν μεγαλύτερο βάθος στη συγκεκριμένη παρουσίαση.
Η έκθεση συνοδεύεται απο το βιβλίο του Αρι Γεωργίου στο οποίο εμπεριέχονται οι φωτογραφίες της έκθεσης, καθώς και το κείμενο του Αγγλου συγγραφέα John Harvey με τίτλο «Σκαλοπάτια». Ο τελευταίος θα παρουσιάσει το βιβλίο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, αυτή την Πέμπτη, 17 Μαρτίου. (Εως 2 Απριλίου. Γλύκωνος 4, Δεξαμενή)

No comments: