Monday, March 7, 2011

Αναπάντεχα επίκαιρη η Μπιενάλε



Αναπάντεχα επίκαιρη γίνεται η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που θα γίνει από τα μέσα Σεπτεμβρίου ώς τα τέλη Νοεμβρίου. Είναι αφιερωμένη στον αραβικό κόσμο, που ταράσσεται από κοινωνικές εξεγέρσεις και έντονες πολιτικές αλλαγές. Ο τίτλος της είναι «Παλιές Διασταυρώσεις - Make it New» και στο κεντρικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 37 καλλιτέχνες από τη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ, ενώ αρκετοί ακόμη συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις. 

«Η ταραγμένη κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της βόρειας Αφρικής ευτυχώς δεν έχει προκαλέσει ακόμη κάποιο πρόβλημα στη διοργάνωση», τονίζει η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου. Οπως επισημαίνει, οι πολιτικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο αυξάνουν το ενδιαφέρον για τη φετινή Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του ΥΠΠΟΤ. Η διοργάνωση του 2011 διαφοροποιείται από τις προηγούμενες, όχι μόνο ως προς το χώρο ενδιαφέροντός της και το χρόνο διεξαγωγής της, αλλά και ως προς τους φορείς που συμμετέχουν. 

Η «Κίνηση των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Τελλόγλειο, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) στηρίζει την 3η Μπιενάλε, υπό την καθοδήγηση του ΚΜΣΤ, ώστε η διοργάνωση να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με την πόλη στην οποία διεξάγεται. Η Μπιενάλε θα συνεργαστεί και με άλλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς. Οι εκθέσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα 5 μουσεία, αλλά και σε μη εκθεσιακούς χώρους. Επιμελητές του κεντρικού προγράμματος είναι ο Πάολο Κολόμπο (Ιταλία), η Μαχίτα Ελ Μπάχα Ουριέτα (Λίβανος, Ισπανία) και η Μαρίνα Φωκίδη (Ελλάδα). Τη γενική διεύθυνση της φετινής διοργάνωσης έχει η πρόεδρος του ΚΜΣΤ, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος, Κατερίνα Κοσκινά.

No comments: