Thursday, July 10, 2008

ΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΑΛΩΣΙΕΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Οι σκαλωσιές που βλέπουμε στα Προπύλαια, όταν ανηφορίζουμε στην Ακρόπολη, τον Σεπτέμβριο θα απομακρυνθούν από το μνημείο και έτσι θα θαυμάζουμε τη δουλειά που έκαναν όσοι εργάζονται στα αναστηλωτικά προγράμματα του Ιερού Βράχου. Διπλή οροφή, αφού αντί για δύο καρέ που βλέπαμε ώς τώρα, θα αντικρίζουμε τέσσερα, μετά τη διπλή αποκατάσταση της στέγης. Την ίδια εποχή, όμως, ολοκληρώνονται και τα έργα στην ανατολική πλευρά. Μεγάλη επέμβαση, που περιλαμβάνει την καταβίβαση 330 αρχιτεκτονικών μελών από το μνημείο.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται να αποκατασταθεί και η ανωδομή νότιου τοίχου του κεντρικού κτηρίου των Προπυλαίων, ένα καινούργιο πρόγραμμα (μελέτη του αρχιτέκτονα Κώστα Καρανάσου) που θα διαρκέσει ένα χρόνο. Η επέμβαση περιλαμβάνει 18 λίθους -οι 14 από αυτούς είναι αυθεντικοί- που θα τοποθετηθούν στην κορυφή του τοίχου. Ενώ στους τρεις καινούργιους που απομένουν θα είναι και ένα αντίγραφο θρόνου από πρωτότυπο που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο (το είχε κλέψει κι αυτό ο Ελγιν). Ευχάριστες είναι οι ειδήσεις και από το μέτωπο του Παρθενώνα. Το 2009 η βόρεια πλευρά του θα ελευθερωθεί από τις σκαλωσιές και θα ξεκινήσουν επεμβάσεις στη δυτική πλευρά.
Τέλος του χρόνου - αρχές του επόμενου θα δούμε επιτέλους έτοιμο και τον Ναό της Αθηνάς Νίκης, που υψώνεται πάλι στη θέση του. Οι αρμόδιοι δηλώνουν έτοιμοι να βάλουν τα επιστύλια και τις κολώνες και το φθινόπωρο τη ζωφόρο. Υπογραμμίζουν ότι για πρώτη φορά εκπονήθηκε μελέτη με την ακριβή θέση των μελών, πως όταν έβγαλαν την κρηπίδα για να επισκευάσουν τα θεμέλια συνάντησαν πολλές εκπλήξεις, όμως -τονίζουν- ότι είναι η πρώτη φορά που το μνημείο έρχεται στις πραγματικές του διαστάσεις.

No comments: