Thursday, February 24, 2011

Ζωγραφική χωρίς χρώμα

Το χρώμα απουσιάζει από αυτή την ομαδική έκθεση που μετράει πάνω από 60 συμμετοχές καλλιτεχνών. Φανερό είναι άλλωστε και από τον ίδιο τον τίτλο: «Ασπρο και Μαύρο». Στόχος του Μουσείου Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 3, Πλάκα) που διοργανώνει την έκθεση, είναι «η εξύμνηση της εικαστικής οικονομίας, της καλλιτεχνικής αυτοσυγκράτησης και του εκφραστικού ασκητισμού».

Παγκοσμίως αναγνωρισμένοι ζωγράφοι, όπως οι Jean Rustin, David Hockney, Antonio Segui, Edouardo Arroyo κ.ά., μέσα από τα έργα αυτής της έκθεσης εσκεμμένα απεκδύονται το χρώμα και τα εφέ του, προκειμένου να κριθούν για την ίδια την ουσία της έκφρασης και της τέχνης τους. Νεότεροι καλλιτέχνες, όπως οι Bernardi Roig, Alexander Tinei, Βασίλης Πούλιος, Θανάσης Μακρής κ.ά., δεν διστάζουν να παραδοθούν χωρίς τις ευκολίες των χρωματικών συμβάσεων στο βλέμμα του κοινού, και όλοι μαζί στοιχειοθετούν μια μοναδική έκθεση που έρχεται να καταθέσει μια δυναμική πρόταση αναφορικά με τις δυνατότητες της ζωγραφικής και της τέχνης στην αυγή του 21ου αι.

Στην έκθεση συμμετέχουν 68 Ευρωπαίοι ζωγράφοι, μεταξύ των οποίων και οι: Γιάννης Βαρελάς, Αλέξης Βερούκας, Βάσω Κατράκη, Κώστας Κερεστετζής, Ανδρέας Κοντέλλης, Πελαγία Κυριαζή, Γιώργης Λάππας, Αφροδίτη Λίττη, Μιχάλης Μανουσάκης, Χρήστος Μαρκίδης, Παναγιώτης Μπελτέκος, Χρόνης Μπότσογλου, Αχιλλέας Παπακώστας, Εδουάρδος Σακαγιάν, Βασίλης Σούλης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Δημήτρης Τάταρης, Νίκος Χουλιαράς, John Χριστοφόρου, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Pat Andrea, Frank Auerbach, Dado, Frederic Leglise, Frederique Loutz, Andrea Martinelli, Imai Tadashi, και Andrew Tift.

No comments: