Thursday, February 24, 2011

20 χρόνια «Aρτιο», αφιέρωμα στη γενιά του ’80


Εικαστικοί που πέρασαν από την γκαλερί
  • Tης Μαργαριτας Πουρναρα, Η Καθημερινή, 23/2/2011
ΕΚΘΕΣΗ. Ποιο είναι το διάστημα που μας χωρίζει από τη δεκαετία του '80; Δεν μιλάει κανείς ποσοτικά για τις τρεις δεκαετίες που μόλις πέρασαν, αλλά κυρίως ποιοτικά, αισθητικά, κοινωνικά. Η πρωτότυπη έκθεση που συνέλαβε και διοργανώνει αυτήν την περίοδο ο Γεράσιμος Καππάτος μάς γυρίζει πίσω στον χρόνο.

Στην γκαλερί του -στην οδό Αθηνάς 12- φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στην γκαλερί «Aρτιο», που ιδρύθηκε το 1982 και έκλεισε το 2004. Εκεί, εκκολάφθηκαν καλλιτέχνες που ταυτίστηκαν με το πιο ανατρεπτικό καλλιτεχνικό δυναμικό της γενιάς του '80: ο Γιώργος Χαρβαλιάς, ο Τάσος Παυλόπουλος, ο Γιώργος Λάππας, ο Πάρις Χαβιάρας, ο Δημήτρης Σακελλίων, ο Πάνος Χαραλάμπους, ο Νίκος Τρανός, ο Μάριος Σπηλιόπουλος κ. ά. Σήμερα, πολλοί έχουν γίνει διδάσκοντες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Οι εικαστικοί εκθέτουν στον Καππάτο παλαιά και καινούργια έργα τους, βοηθώντας τον επισκέπτη όχι μόνο να ανασυνθέσει το κλίμα εκείνης της εποχής, αλλά και να κάνει συγκρίσεις του νέου και του ώριμου εαυτού τους. «Πήρα την απόφαση να κάνω αυτήν την έκθεση διότι γνώριζα προσωπικά όλους τους καλλιτέχνες και είχα παρατηρήσει από κοντά την πορεία τους. Νομίζω ότι αυτή η φουρνιά ήθελε κυρίως να εξετάσει το θέμα της ελληνικότητας από άλλη σκοπιά. Η γκαλερί «Αρτιο», που ιδρύθηκε από τη Γαλλίδα Μαρτίν Σαρντόν, έδωσε το βήμα σε καλλιτέχνες που φιλοδοξούσαν να παρουσιάσουν δουλειές πέρα από τα αναμενόμενα και τα καθιερωμένα. Λειτούργησε σε πείσμα των καιρών με κριτήρια αισθητικά και όχι εμπορικά», υπογραμμίζει ο γκαλερίστας.
  • Τότε και τώρα
Με την εξαίρεση του Παυλόπουλου που δεν συμμετέχει στο hommage, οι επισκέπτες της έκθεσης βλέπουν καινούργια γλυπτά από τον Γιώργο Λάππα, που εντυπωσιάζουν με τα έντονα κόκκινα και μπλε ηλεκτρικά χρώματά τους. Η «επιστροφή» του καλλιτέχνη είναι σαφέστατα δυναμική, με τις γνωστές ανθρώπινες μορφές του που περιβάλλονται από μια αινιγματική ατμόσφαιρα. Νεότερα έργα παρουσιάζει και ο Γιώργος Χαρβαλιάς από το 2007.

Οι υπόλοιποι κάνουν κυρίως επιλογές από τις παλαιότερες ενότητές τους, που ωστόσο δείχνουν ακόμα ιδιαίτερα επίκαιρες, όπως τα έργα του Σπηλιόπουλου όπου παντρεύει εικόνες και γράμματα, τα καπνά του Χαραλάμπους, το πικάπ του Χαραλαμπίδη, οι χάρτες του Τρανού. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι δημιουργίες της Θάλειας Χιώτη με γυναικεία ευαισθησία, που διέγραψε μια σύντομη, αλλά γεμάτη ουσία τροχιά στο εικαστικό στερέωμα. Ο Σακελλίων εκθέτει έργα από τα τέλη της δεκαετίας του '90, όπως και η Γαλλίδα Marie Francoise Poutays. Η έκθεση, που ολοκληρώνεται στις 12/3, δεν φιλοδοξεί να κάνει μια ιστορική καταγραφή, αλλά να αναδείξει στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος.

No comments: