Wednesday, February 9, 2011

«Οι Χαρτοπαίκτες του Σεζάν» στο Μητροπολιτικό

Οι χαρτοπαίκτες ( 1890 - 92 )
Διαστάσεις : 45Χ57 εκ.
Jeu de Paume, Παρίσι
 
Σήμερα άνοιξε για το κοινό μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Στο επίκεντρο, οι χαρτοπαίκτες του Σεζάν, ένα θέμα που επαναλαμβάνεται στο έργο του Σεζάν και προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση, όπως ισχυρίζεται ο Τόμας Κάμπελ, διευθυντής του σημαντικού μουσείου στην ιστοσελίδα του.

Ο Σεζάν δημιούργησε τους χαρτοπαίκτες τη δεκαετία του 1890 λίγο έξω από την Aix-en-Provence, στη νότια Γαλλία. Η έκθεση «Οι Χαρτοπαίκτες του Σεζάν», που θα διαρκέσει έως τις 8 Μαΐου, επανενώνει για πρώτη φορά τη σειρά των χαρτοπαικτών σε καμβά μαζί με τις σπουδές σε λάδι και τα σχέδια που αφορούν τα συγκεκριμένα έργα. Παράλληλα, παρουσιάζει και μια προσεκτικά επιλεγμένη ομάδα έργων του Σεζάν με πρωταγωνιστές ανθρώπους της υπαίθρου, στα οποία το ενδιαφέρον είναι ότι ο Σεζάν μοιάζει να χρησιμοποιεί τα ίδια μοντέλα που χρησιμοποιεί και για τους χαρτοπαίκτες.

Μέσα από την ιστοσελίδα του μουσείου, ο καθένας μπορεί να πάρει μια γεύση από την ηλεκτρονική ξενάγηση που προσφέρεται στους επισκέπτες της έκθεσης. Αφηγητής και ξεναγός είναι ο ίδιος ο Κάμπελ, που μεταξύ άλλων αφηγείται: «Ο Σεζάν είχε πει κάποτε: “Αγαπώ πάνω από όλα την εμφάνιση των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει χωρίς να απομακρύνονται από τις παλιές παραδόσεις”. Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει τη σύνδεση του Σεζάν και το πάθος του για την πατρίδα του και τους ανθρώπους της».

Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο μιας σειράς που δίνει έμφαση σε σημαντικά έργα της συλλογής του μουσείου.
Οι Χαρτοπαίκτες του Σεζάν. 
Από τη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

No comments: