Η γκαλερί «Aρτιο» στην οδό Δεινοκράτους λειτούργησε περίπου 25 χρόνια δείχνοντας μερικούς από τους σημαντικότερους Eλληνες καλλιτέχνες που τότε, πολύ νέοι και πολλά υποσχόμενοι, δοκίμαζαν εναλλακτικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, ξεχωρίζοντας ως ομάδα, όσο και ατομικά. Ηταν οι δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 όταν μία γκαλερί με ιδρύτρια τη Γαλλίδα Martine Chardon έγινε πόλος έλξης για εικαστικούς που ζητούσαν εμπιστοσύνη και των οποίων το έργο διέφερε σημαντικά από τις περισσότερες εκθέσεις της εποχής.
Τα ονόματα των Γιώργου Χαρβαλιά, σημερινού πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), Νίκου Τρανού, Πάνου Χαραλάμπους, Μάριου Σπηλιόπουλου αλλά και του Παύλου, του Αρμάν και αρκετών άλλων πρωτοπόρων καλλιτεχνών, ήταν από τα κεντρικά της γκαλερί «Αρτιο».
- Αλλαγές
Τα χρόνια που ακολούθησαν έφεραν μεγάλες αλλαγές στον εικαστικό χάρτη της Αθήνας. Δημιουργήθηκαν νέες καλλιτεχνικές γειτονιές, Ψυρρή, Θησείο, Κυψέλη. Νέοι γκαλερίστες ήρθαν στο προσκήνιο, τα οικονομικά μεγέθη άλλαξαν και αυτά, τα ενοίκια των αιθουσών τέχνης ακρίβυναν σε κάποιες περιοχές, ενώ σε άλλες υπήρξαν πιο προσιτοί στα νέα δεδομένα χώροι.
Το «Αρτιο» έκλεισε, οι καλλιτέχνες του έμειναν άστεγοι, διαμοιράστηκαν, δοκιμάστηκαν, προχώρησαν. Σήμερα, καταξιωμένοι οι περισσότεροι από αυτούς, ενώνονται και πάλι, υπό την πρόσκληση της γκαλερί του Γεράσιμου Καππάτου, και σχηματίζουν μια έκθεση «Φόρο Τιμής» στο «Αρτιο», τη Μαρτίν, τα χρόνια εκείνα. Βλέπουμε έργα που θυμίζουν τα πρώτα βήματά τους, τις αρχικές προσδοκίες για συνέχεια. Ο Γ. Χαρβαλιάς με τις στρατιωτικές κουβέρτες του, πόσο επίκαιρο ακόμη έργο, ο Τρανός με τα Ζαχαρόσπιτα, ο Σπηλιόπουλος με τα πρώτα του «πατριωτικά» έργα... πήγαν όλοι τους καλά από τότε... ευτυχώς.
- Η έκθεση διαρκεί έως 12/3, οδός Αθηνάς 12, γκαλερί Καππάτος, 1ος όροφος
No comments:
Post a Comment