- Γιωτα Mυρτσιωτη, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011
«Η εικαστική διάσταση της αρχιτεκτονικής αντίληψης» είναι ο συνδετικός κρίκος που φέρνει σε αντιπαράθεση το έργο δύο Γερμανίδων καλλιτεχνών στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε μια κοινή έκθεση με τίτλο «Elements ΙΙ». Οι δύο δημιουργοί, Μαντλέν Ντιτς και Ανέτ Ζάουερμαν «χτίζουν» εικόνες ελεύθερα, δημιουργώντας έργα επίτοιχα, με βασικά υλικά της μοντέρνας και σύγχρονης γλυπτικής.
Χώμα, φως, ατσάλι, μπετόν, πλεξιγκλάς, χαρτί συνδυάζονται για να μεταφέρουν τις έννοιες της ζωής, του θανάτου και τη ζωογόνο δύναμη του φωτός. «Μ’ ενδιέφερε η ύπαρξη μετά τον θάνατο. Εκανα διάφορα ταξίδια καταλήγοντας στην έρημο. Εκεί είδα ξηρασία που συμβολίζει τον θάνατο, αλλά και λουλούδια μέσα στην άμμο που δείχνουν ζωή. Θάνατος και ζωή πάνε μαζί», εξηγεί η Μαντλέν Ντιτς, που «πλάθει» τα έργα της με δύο υλικά: το οργανικό χώμα και το βιομηχανικό ατσάλι, το αρχέγονο και το σύγχρονο.
Το χώμα σε πλιθιά τοποθετημένα με στρώσεις έρχεται σε αντιπαράθεση με τις ατσαλένιες επιφάνειες. «Η διαδικασία κατασκευής του έργου παραπέμπει στις εκφάνσεις της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση».
«Παγίδες φωτός» αποκαλεί τα έργα της η Ζάουερμαν που τα γνώρισε η Αθήνα τον Μάιο 2004 (Art Athina απο την C. Grimaldis Gallery). Φως φυσικό ή τεχνητό, μπετόν, πλεξιγκλάς, χαρτί συνθέτουν τις εγκαταστάσεις της ή τα περίοπτα γλυπτά της σε διάφορα σχήματα. «Από την παιδική ηλικία το φως της ημέρας ήταν για μένα κάτι σαν θαύμα. Στην πορεία επιχείρησα να φτιάξω παγίδες φωτός με μια κατασκευή από σίδερο και χαρτί και να τις απεικονίσω σε φωτογραφίες. Δεν ήταν εύκολο», αναφέρει η ίδια.
Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με την C. Grimaldis Gallery της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ και του Projectbuero Maria Riga του Ααχεν της Γερμανίας.
No comments:
Post a Comment