Wednesday, February 2, 2011

Εικαστικός διάλογος Κουνέλη -Κοψίνη, 17 χρόνια μετά


Εγκατάσταση η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εικαστικού διαλόγου Κουνέλη-Κοψίνη στην Cheapart. 
 
Το πρώτο τους κοινό σχόλιο ήταν πάνω στην κρίση που περνούσαν οι καλλιτεχνικές πρωτοπορίες του πρώτου μισού της δεκαετίας του ’90 και στο αδιέξοδο που φαινόταν πως θα οδηγούνταν η Ευρώπη μια ανάσα από το τέλος της χιλιετίας.

Οι εικαστικοί Γιάννης Κουνέλης και Γιάννης Κοψίνης (γιατί περί αυτών ο λόγος) με κοινή πορεία στην Ιταλία είχαν φιλοξενήσει δύο εγκαταστάσεις τους στις γκαλερί II Campo delle Fragole και Neon το 1994 στην Μπολόνια.

Στην πρώτη εγκατάσταση, ένας μεταλλικός τοίχος έτεμνε διαγώνια τον εκθεσιακό χώρο διακόπτοντας με αυτόν τον τρόπο την πορεία σε μία σειρά από ηλεκτρικά αυτοκινητάκια τα οποία κινούνταν ασταμάτητα ενάντια στον τοίχο, ανήμπορα να προχωρήσουν.

Στην δεύτερη εγκατάσταση στο κέντρο της Gallery στήθηκε ένα τραπέζι αμερικάνικου μπιλιάρδου. Πάνω στην πράσινη τσόχα του και μέσα στο ξύλινο τρίγωνο αντί για μπάλες τοποθετήθηκαν κομμάτια κάρβουνο. Στην γωνία του δωματίου η βάση με τις στέκες και πάνω από το τραπέζι μία σειρά από ειδικά φώτα. 

Δεκαεπτά χρόνια μετά η συνάντηση επαναλαμβάνεται αλλά αυτή τη φορά ο διάλογος πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο. Στην Cheapart (Θεμιστοκλέους και Α. Μεταξά 25, πλατεία Εξαρχείων), οι Κουνέλης και Κοψίνης παρουσιάζουν το νέο τους δίπτυχο από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου 2011.

Αυτή την φορά ο διάλογος γίνεται πάνω στην σύγχρονη βία και στην απώλεια της ιστορικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας. Στην cheapart ένας τοίχος κατασκευασμένος από μεταλλικές λαμαρίνες τέμνει διαγώνια τον εκθεσιακό χώρο. Ο μεταλλικός τοίχος είναι διάτρητος από ριπή αυτόματου πυροβόλου όπλου. Οι τρύπες από τις σφαίρες (σαν σε μία προσπάθεια να κρυφτεί η ύπαρξη τους) είναι γεμισμένες με σάρκα. Aπέναντι, ένας ξύλινος καναπές η ταπετσαρία του οποίου αναπαριστά σκηνές από Βυζαντινή Αγιογραφία. Ενα από τα μπροστινά πόδια του καναπέ είναι μικρότερο από τα άλλα, κάτι σαν μια μικρή «αναπηρία». Ο καναπές αιωρείται μερικά χιλιοστά πάνω από το έδαφος από μία πετονιά δεμένη στο κέντρο βάρους του. 

Ο Γιάννης Κουνέλης γεννήθηκε στον Πειραιά και το 1956 έφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει στη Ρώμη όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα και ζει μέχρι σήμερα. Τα τελευταία 30 χρόνια είναι από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους καλλιτέχνες. Ανήκει στον ιστορικό πυρήνα της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας που δημιούργησε το κίνημα της Arte Povera στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Εχει λάβει μέρος στις σημαντικότερες εκθέσεις και το έργο του έχει παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Ο Γιάννης Κοψίνης έχει αποφοιτήσει από τo τμήμα Ζωγραφικής της Σχολή Καλών Τεχνών της Bologna και έχει μεταπτυχιακό στις «Νέες Τεχνολογίες στην Τέχνη». Εχει βραβευτεί και διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς και έχει εκπροσωπήσει την Ιταλία στην έκθεση Station Deutschland («Kunstlerhaus Bethenien» Berlin-German). Είναι μέλος της ομάδας C- Voltaire που δημιουργήθηκε στην Ιταλία την δεκαετία του ΄90 και για την δράση της οποίας έχει αφιερωθεί αίθουσα στο μουσείο Ca La Gironda (Bologna). Εχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Gallery, Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης και Δημοτικές Πινακοθήκες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εργα του βρίσκονται σε Δημοτικές και ιδιωτικές συλλογές καθώς και σε μουσεία Σύγχρονης Τέχνης.
--------------------------------------------------
Κουνέλης-Κοψίνης
Cheapart
Θεμιστοκλέους και Α. Μεταξά Πλ. Εξαρχείων
Τηλ: 210-3817517
www. cheapart.gr

No comments: