- Δημητρης Ρηγοπουλος, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011
ΣΥΛΛΟΓΗ. Tα εγκαίνια της νέας έδρας της Δημοτικής Πινακοθήκης τον περασμένο Οκτώβριο στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ένα νέο ξεκίνημα. Κι έτσι ήταν. Οι καινούργιες εγκαταστάσεις στο κέλυφος ενός ιστορικού κτιρίου για την Αθήνα, που επιτέλους αποκαταστάθηκε (πρόκειται για το συγκρότημα του παλιού μεταξουργείου που έδωσε το όνομά του σε ολόκληρη τη γειτονιά) δημιούργησαν το κατάλληλο ψυχολογικό υπόβαθρο έτσι ώστε οι Αθηναίοι να δελεαστούν και να ανακαλύψουν μια ξεχασμένη πολιτιστική παρακαταθήκη της πόλης τους.
- Μεγάλα ονόματα
Οι ημέρες που ακολούθησαν τα εγκαίνια δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες. Προσωπικά βρέθηκα στους νέους χώρους μια Παρασκευή απόγευμα και ήμουν ο μοναδικός επισκέπτης, ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη. Το Μεταξουργείο δεν είναι αυτονόητος προορισμός για χιλιάδες Αθηναίους, ενώ χρειάζονται κινήσεις και από την ίδια τη διοίκηση της Πινακοθήκης. Κάθε αρχή και δύσκολη.
Κι από αυτήν την άποψη η πρώτη μεγάλη περιοδική έκθεση που εγκαινιάζεται στις 17 Φεβρουαρίου έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο. Να μπούμε στον πειρασμό και να επισκεφθούμε τη Δημοτική Πινακοθήκη.
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, για πρώτη φορά, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, τη συλλογή έργων του Γιώργου Οικονόμου. Ανάμεσά τους εκτίθενται έργα τεράστιων ονομάτων της δυτικής ζωγραφικής, από τον Ντελακρουά και τον Πικάσο μέχρι τον Ματίς, τον Μιρό, τον Ντεγκά, τον Γκογκέν ή τον Σίλε. Η συλλογή Οικονόμου περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ζωγραφικών, κυρίως, αλλά και γλυπτών και χαρακτικών έργων. Και η παρουσίασή της στα δύο κτίρια της Πινακοθήκης γίνεται ένα μάθημα στην ιστορία της Τέχνης, με αναφορές στα ιστορικά κινήματα από τους προδρόμους του Μοντερνισμού, τον Ιμπρεσιονισμό και τη Βιεννέζικη Απόσχιση, ώς τις ύστατες εκφάνσεις του από τη δεκαετία του ’60 έως του ’80.
Η συλλογή περιλαμβάνει και σειρά σημαντικών σχεδίων, ενώ εκπροσωπούνται με έργα τους και κορυφαίοι Ελληνες καλλιτέχνες - Γιώργος Ιακωβίδης, Νικόλαος Γύζης, Γιώργος Μπουζιάνης, Θάνος Τσίγκος, Μάριος Πράσινος, Θόδωρος Στάμος. Θα παρουσιαστεί σε δύο φάσεις, η πρώτη από τα εγκαίνια έως τις 24 Απριλίου (15ος αιώνας μέχρι το ρεύμα της Νέας Αντικειμενικότητας) και η δεύτερη (5 Μαΐου - 3 Ιουλίου) με έργα από την περίοδο του σουρεαλισμού έως τη δεκαετία του ’80. Η έκθεση, σε επιμέλεια της διευθύντριας της Πινακοθήκης Νέλλης Κυριαζή, πλαισιώνεται από έκδοση αντίστοιχου Λευκώματος 536 σελίδων.
Το ωράριο της Πινακοθήκης: Τρίτη έως Σάββατο 10.00-14.00 και 17.00-21.00, Κυριακή 10.00-14.00 και Δευτέρα κλειστά.
No comments:
Post a Comment