Thursday, December 16, 2010

Καλλιτέχνες στο πλευρό κριτικών

  • ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ
Δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι η Ενωση Ελλήνων Τεχνοκριτικών-AICA Hellas θα διοργάνωνε έκθεση προκειμένου να μαζέψει χρήματα για να αντιμετωπίσει καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.

Μέρος του έργου του Νίκου Χαραλαμπίδη  

Να όμως που γίνεται. Η ένωση των τεχνοκριτικών διοργανώνει την Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην «Αίθουσα Τέχνης Καππάτος» (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι), μια ιδιόμορφη έκθεση, με πώληση σύγχρονων έργων τέχνης. Τα χρήματα προορίζονται για τα έξοδα της δίκης και την ολοκλήρωση του δικαστικού αγώνα μετά την εκ νέου καταδίκη της και στο δεύτερο Εφετείο, στο πρόσωπο της πρώην προέδρου της Εφη Στρούζα, για την υπόθεση τραυματισμού παιδιού από έργο της έκθεσης «Athina by Art». Η διοργάνωση της Ενωσης Τεχνοκριτικών είχε φιλοξενηθεί το 2004 στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. 

Η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου βασίστηκε στην κρίση ότι η AICA Hellas έφερε την ευθύνη για τη φύλαξη και την ασφάλεια της έκθεσης έναντι τρίτων. Η κρίση διαμορφώθηκε ύστερα από τις μαρτυρίες εκπροσώπου του διοργανωτή της έκθεσης, δηλαδή του Δήμου Αθηναίων. 

Οπως τονίζει η Ενωση Ελλήνων Τεχνοκριτικών σε σημείωμά της, «η εκπρόσωπος του δήμου ήταν, σύμφωνα με τη σύμβαση, project manager της έκθεσης και παρότι μέλος της AICA Hellas, σε θέση, δηλαδή, να γνωρίζει το ρόλο ενός επιμελητή εκθέσεων και τους όρους της σύμβασης, η οποία και όριζε ρητώς τον Δήμο Αθηναίων υπεύθυνο για τη φύλαξη των έργων με τη δημοτική και την κρατική αστυνομία, η συνάδελφος του δήμου παρουσίασε ενώπιον των δικαστηρίων την AICA Hellas, όχι ως καλλιτεχνικό υπεύθυνο της έκθεσης, αλλά ως διοργανωτή». 

Στο πλευρό της AICA Hellas βρίσκονται δεκάδες καλλιτέχνες, οι οποίοι και πρόσφεραν δωρεάν τα έργα τους σε μια κρίσιμη στιγμή της Ενωσης. Η έκθεση αποτελεί επιπλέον μοναδική ευκαιρία για τους φιλότεχνους να αποκτήσουν έργα γνωστών καλλιτεχνών σε πολύ φιλικές τιμές. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες είναι και οι: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Δημήτρης Αληθεινός, Ευγενία Αποστόλου, Κώστας Βαρώτσος, Κωστής Βελώνης, Μιχάλης Κατζουράκης, Χάρης Κοντοσφύρης, Καλλιόπη Λεμού, Μαρία Λοϊζίδου, Νίκος Ναυρίδης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Αγγελος Σκούρτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Δανάη Στράτου, Θόδωρος Τερζόπουλος, Νίκος Τρανός, Κώστας Τσόκλης, Μαρκ Χατζηπατέρας, Αλέξανδρος Ψυχούλης και πολλοί άλλοι. 

*Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: Παρασκευή 17/12: 12.00-20.00. Σάββατο 18/12 και Κυριακή 19/12: 12.00 -16.00. Δευτέρα 20/12 & Τρίτη 21/12: 12.00-20.00. [Γ.Ε.ΚΑΡ.

No comments: