Saturday, December 11, 2010

Ο Ενκι Μπιλάλ και η Γη

  • Του Σπυρου Γιαννακοπουλου, Η Καθημερινή, Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010
Με μολύβια στις αποχρώσεις του γκρίζου, και με μόνο λιγοστό χρώμα το κόκκινο του αίματος, διαλέγει ο Γάλλος δημιουργός κόμικ Enki Bilal να αποδώσει τις περιβαλλοντικές και οικολογικές του ανησυχίες.

Στο τελευταίο του δημιούργημα με τίτλο Animal’z, η απερισκεψία και η δίψα του ανθρώπου να νικήσει τις δυνάμεις της φύσης, οδήγησαν τη Γη σε μία παγκόσμια καταστροφή. Ο πλανήτης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Οι λίγοι άνθρωποι του βιβλίου που συναντώνται μοιραία στις αχανείς πλέον ερήμους, έχουν υποστεί μεταλλάξεις, επιστημονικές δοκιμές και ενίοτε μπορούν να πάρουν τη μορφή ζώων. Οι ήρωες του Animal’z, παρά τα διαφορετικά τους πιστεύω, είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν για να επιβιώσουν και συνασπίζονται προς αναζήτηση της Γης της Επαγγελίας. Κάπου λέγεται ότι υπάρχουν τα Ελντοράντο, κρυφοί γεωγραφικοί τόποι προφυλαγμένοι από τις αλλαγές που συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις επιβίωσης. Κάπου η ζωή μπορεί να συνεχιστεί.

Μεγαλωμένος στο Βελιγράδι της κάποτε Γιουγκοσλαβίας, και έχοντας σαν παιδί βιώσει πολέμους και καταστροφές, ο Enki Bilal αποδίδει για άλλη μία φορά με τα σκοτεινά και ατμοσφαιρικά του σχέδια έναν ζοφερό κόσμο με ήρωες εκκεντρικούς και μερικές φορές αυτοκαταστροφικούς. Οι καλοδουλεμένες εικόνες του κόμικ μαγνητίζουν το μάτι και μαζί με την κοφτή γραφή του Μπιλάλ και τις ολιγόλογες, αλλά αιχμηρές, φράσεις που ανταλλάσσουν οι ήρωες του βιβλίου επιτυγχάνεται όχι μόνο γρήγορη και απνευστί αφήγηση, αλλά και ένα απότομο ταξίδι του αναγνώστη προς τους φόβους και τις ανησυχίες του δημιουργού.

Με πατέρα Βόσνιο και μητέρα Τσέχα, ο Μπιλάλ μετανάστευσε στο Παρίσι το 1960 σε ηλικία εννέα ετών. Τότε ήταν που είχε την πρώτη του επαφή με τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και κόμικ. Λίγο αργότερα κερδίζει σε διαγωνισμό νέων ταλέντων που διοργάνωνε το θρυλικό περιοδικό Pilote και έτσι έρχεται σε επαφή με τον Rene Goscinny δημιουργό του Αστερίξ και ιδρυτικό μέλος του γαλλικού περιοδικού Pilote. Ο Goscinny ενθαρρύνει τον Bilal να συνεχίσει να σχεδιάζει και να κάνει κόμικ και πλέον θεωρείται ένας από τους καταξιωμένους Ευρωπαίους comic artists που αναβίωσε το κόμικ φαντασίας, θέτοντας τον πήχυ ψηλά με τις εξαιρετικές του δημιουργίες τόσο από άποψη σχεδίου όσο και ιστορίας. 

Τα θέματα που επιλέγει εκτυλίσσονται σε μέλλοντες και φανταστικούς κόσμους, όπου το ανθρώπινο είδος προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση του, σε εποχές μελλοντικής παρακμής, όπου όμως υπάρχουν ακόμη τα ανθρώπινα συναισθήματα της αγάπης, του έρωτα, του πόνου. Το Animal’z είναι το πρώτο του βιβλίο από το 2007 που ο καλλιτέχνης ολοκλήρωσε την τετραλογία του τέρατος (εκδόσεις Μαμουθκόμιξ). Στις 95 σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνει για άλλη μια φορά το αφηγηματικό και σχεδιαστικό του ταλέντο και παρά το ότι τελείωσε το νέο του έργο σε μόλις ένα χρόνο, δεν προδίδει καθόλου την ποιότητα της δουλειάς του.

Το Animal’z, όπως συμβαίνει συχνά στις δουλειές του Μπιλάλ, έχει ένα μετέωρο τέλος. Χωράει συνέχεια. Θα περιμένουμε άλλη μία τριλογία ή τετραλογία; Ο Μπιλάλ πάντως δεν έχει αναφέρει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.

No comments: