Monday, June 28, 2010

Εντοπίστηκε κλεμμένος πίνακας του Καραβάτζιο

  • Τη «Σύλληψη του Χριστού» του Καραβάτζιο, που εκλάπη από το Μουσείο Δυτικής και Ανατολίτικης Τέχνης της Οδησσού, τον Ιούλιο του 2008, εντόπισαν αστυνομικοί στο Βερολίνο.




Η σύλληψη των τεσσάρων δραστών, τριών Ουκρανών κι ενός Ρώσου, έγινε την Παρασκευή, την ώρα που ετοιμάζονταν να πουλήσουν τον πίνακα. Πρόκειται για τρεις Ουκρανούς και έναν Ρώσο. Η "Σύλληψη του Χριστού", γνωστός και ως "Το φιλί του Ιούδα", χρονολογείται από το 1602 και είχε αγορασθεί από έναν πρεσβευτή της Ρωσίας στη Γαλλία, που στα τέλη του 19ου αιώνα τον δώρισε στον πρίγκιπα Βλαντιμίρ Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ. Ο πίνακας παραχωρήθηκε μετά τη ρωσική επανάσταση του 1917 παραχωρήθηκε στη σχολή καλών τεχνών της Οδησσού και στη συνέχεια στο μουσείο. 

Στο παρελθόν είχε αμφισβητηθεί η αυθεντικότητα του έργου και μάλιστα για μία περίοδο θεωρούνταν αντίγραφο ενός πίνακα που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Δουβλίνου. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1950 η Ρωσίδα κριτικός Τέχνης, Ξένια Μαλιτσκάγια απέδειξε ότι το έργο της Οδησσού ανήκε όντως στον Ιταλό ζωγράφο Μικελάντζελο Μερίζι, γνωστό ως Καραβάτζιο.

No comments: