Monday, June 14, 2010

Φρεντ Μπουασονά: Ζουµ στην Ελλάδα που διασκέδαζε

 
  • Μια «άλλη», χαρούµενη, χώρα είχε αποθανατίσει ο Ελβετός φωτογράφος µετά το 1900. Οι φωτογραφίες του θα εκτεθούν στο Ναύπλιο
Στις αρχές του 20ού αιώνα, το ενδιαφέρον των ελάχιστων ξένων φωτογράφων που ταξίδευαν στην Ελλάδα επικεντρωνόταν στα µνηµεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισµού. Τη διαφορά έκανε ο φιλέλληνας Ελβετός Φρεντ Μπουασονά, ο οποίος δεν στάθηκε στη στηµένη φωτογραφία και την καταγραφή της πραγµατικότητας. Είδε πίσω από τη φτώχεια, πέρα από τον πολιτισµό και προσέγγισε τους ανθρώπους στην καθηµερινότητά τους. «Εικόνες της Ελλάδας» του Φρεντ Μπουασονά παρουσιάζονται σε µια έκθεση στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο της Αlpha Βank, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ναυπλίου 2010, στο οποίο τιµώµενη χώρα είναι η Ελβετία.
Τα 90 καρέ της έκθεσης αποτελούν ένα πανόραµα της Ελλάδας, από την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες έως την Ηπειρο, την Ιθάκη και τη Μακεδονία. Η αγορά των Καλαβρύτων, πλύστρες στη λίµνη των Ιωαννίνων, οι Κήποι Ζαγορίου, καΐκια στην Πάργα, είναι εικόνες που τράβηξε µε τις µηχανές και τις γυάλινες πλάκες του, που ζύγιζαν εκατοντάδες κιλά και τις οποίες µετακινούσε συνήθως µε µουλάρια και άλλα πρωτόγονα µέσα. «Είναι φωτογραφίες από τα ταξίδια του, το πρώτο του ταξίδι το 1903, το 1908 και την περίοδο 1911-13», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Δήµου που επιµελείται την έκθεση µαζί µε τον Αγγελο Κίτσου. «Μας αποκαλύπτει κάτι διαφορετικό για την Ελλάδα. Τους ανθρώπους που διασκέδαζαν στα παζάρια της εποχής, που χόρευαν, που ταξίδευαν πάνω σε ζώα, που εργάζονταν όλη µέρα στα χωράφια», προσθέτει. Ο Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) ήταν ο επιφανέστερος γόνος της γνωστής «δυναστείας φωτογράφων» της Γενεύης. Η οικογένειά του κάλυψε φωτογραφικά τη µικρασιατική εκστρατεία, όπως λέει ο Γιάννης Δήµου, ενώ είχε επαφές µε τον Ελευθέριο Βενιζέλο και επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα. Από το 1903 και για τα επόµενα 30 χρόνια, όχι µόνον ως φωτογράφος αλλά και ως συγγραΦωτογραφίαφέας, εικονογράφος και εκδότης βιβλίων, βοήθησε στην προβολή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Το 1928 πραγµατοποίησε το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα και επισκέφθηκε το Αγιον Ορος. Ενα από τα επιτεύγµατά του στη φωτογραφία ήταν όταν, το 1900, εισάγοντας τη χρήση τηλεφακού, πέτυχε την αποτύπωση του Λευκού Ορους, ξεχωρίζοντας το µπλε από το άσπρο στο φάσµα του φωτός. Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Αlpha Βank και η πρεσβεία της Ελβετίας µε το Ριζάρειο Ιδρυµα και την Αpeiron Ρhotos. Το υλικό της έκθεσης και του λευκώµατος που τη συνοδεύει ανήκει στο Ριζάρειο Ιδρυµα.
[Δάφνη Κοντοδήµα, ΤΑ ΝΕΑ, 14/06/2010] 
 
 

No comments: