Wednesday, June 16, 2010

Βρέθηκαν τα λείψανα του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο

  • Μετά από ένα χρόνο ερευνών για τα οστά που είχαν βρεθεί στο οστεοφυλάκιο μιας εκκλησίας στο Πόρτο Ερκολε στην Τοσκάνη, σήμερα ανακοινώθηκε και επίσημα οτι αυτά ανήκουν στον Ιταλό ζωγράφο Καραβάτζιο (1571-1610).
 
Τα λείψανα του Ιταλού ζωγράφου προσδιορίστηκαν με αναλύσεις με άνθρακα-14 και ανάλυση του DNA. "Η επιστημονική ομάδα μπορεί να δηλώσει ότι τα λείψανα που βρέθηκαν στο Πόρτο Ερκολε ανήκουν στον Μικελάντζελο Μερίζι, τον Καραβάτζιο, με πιθανότητα 85%", αναφέρει η επιτροπή επιστημόνων που διεξήγαγε την έρευνα, σε ανακοίνωση της. Η έρευνα συντονίστηκε από τον Καθηγητή Ανθρωπολογίας Οστών Τζόρτζιο Γκρουπόνι του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, που είχε εργαστεί κυρίως στην ανασύσταση του προσώπου του συγγραφέα Δάντη Αλιγκέρι.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι επιστήμονες άνοιξαν το οστεοφυλάκιο και πήραν μεγάλες ποσότητες οστών τις οποίες μετέφεραν στη Ραβένα, όπου στεγάζεται το τμήμα ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν τα λείψανα 200 περίπου ατόμων, και τελικά ήταν τα σκελετικά υπολείμματα που είχαν καταγραφεί με τον αριθμό 5, που αποδόθηκαν στο ζωγράφο, λόγω του ότι ανήκουν σε έναν άνθρωπο περίπου 38-40 ετών που πέθανε σε μια χρονική περίοδο που περιλαμβάνει το έτος του θανάτου του (1610).

Ο Καραβάτζιο, διάσημος για την τεχνική του κιαροσκούρο των δραματικών φωτοσκιάσεων, ήταν γνωστό οτι είχε πεθάνει από ελονοσία, σε ηλικία 39 ετών, το 1610. Ο μεγάλος Ιταλός ζωγράφος περιγράφεται στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία ως ένας από τους πιο βασανισμένους ζωγράφους στην ιστορία. Φέτος εξάλλου έγινε μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Ρώμη αφιερωμένη σε αυτόν, η οποία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχοντας προσελκύσει τον αριθμό ρεκόρ των 580.000 επισκεπτών. Από τα πλέον γνωστά έργα του ο "Βάκχος", "Το Δείπνο στους Εμμαούς" και "Η Θυσία του Ισαάκ".

No comments: