Tuesday, November 24, 2009

Τα μπρούντζινα του Ντεγκά

  • Εκθεση με 74 γλυπτά του Γάλλου καλλιτέχνη εγκαινιάζεται την Παρασκευή
  • Νελλη Aμπραβανελ, Η Καθημερινή, 24/11/2009

ΓΛΥΠΤΙΚΗ. Η έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, αφού συνδέεται με μια ανακάλυψη που αλλάζει ριζικά τη γνώση μας για την τέχνη του Εντγκάρ Ντεγκά. Εβδομήντα τέσσερα μπρούτζινα γλυπτά του Γάλλου καλλιτέχνη, δανεισμένα από τη συλλογή του M. T. Abraham Center for the Visual Arts, παρουσιάζονται για πρώτη φορά παγκοσμίως, σε μια περιοδεύουσα έκθεση που ξεκινάει το ταξίδι της από την Αθήνα.

Εως τις 25 Απριλίου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά τη διάσημη «Μικρή Δεκατετράχρονη Χορεύτρια», όπως λίγοι την έχουν απολαύσει έως τώρα. Γιατί η συγκεκριμένη μπρούτζινη χορεύτρια, χυτεύθηκε με βάση ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν γύψινο εκμαγείο που δημιουργήθηκε όταν ο καλλιτέχνης βρισκόταν ακόμα εν ζωή. Σημαντικό στοιχείο, εφόσον έως τώρα, τα μπρούτζινα γλυπτά του Ντεγκά που βρίσκονται σε μουσεία, βασίζονται σε γύψινα εκμαγεία που δημιουργήθηκαν όλα, ανεξαιρέτως, μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Από το 2001 έως το 2004, εντοπίστηκαν άλλα 73 γύψινα εκμαγεία, κρυμμένα από το 1955 στο Χυτήριο Valsuani στο Παρίσι. Δημιουργός τους ήταν ο Μπαρτολομέ, στενός φίλος του Ντεγκά, ο οποίος τα έφτιαξε με βάση τα γλυπτά από κερί και πηλό που συνήθιζε να δουλεύει ο καλλιτέχνης. Το κληροδότημα του Μπαρτολομέ επιτρέπει σήμερα σε ειδικούς και μη, να μελετήσουν και να απολαύσουν μια σειρά μπρούτζινων γλυπτών που χαρίζει μια πιο πιστή εικόνα των μορφών που έπλαθε ο Ντεγκά όσο ζούσε, και που συνήθως δεν είχε καμία πρόθεση να εκθέσει.

Η συλλογή που φιλοξενείται στο Μουσείο Ηρακλειδών όχι μόνο επαναπροσδιορίζει τη σημασία του Ντεγκά ως γλύπτη στο πλαίσιο της Ιστορίας της Τέχνης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, αλλά δείχνει συγχρόνως τον ρόλο που έπαιξε η γλυπτική του στην εξέλιξη της ζωγραφικής του.

3 comments:

ego said...

Γεια χαρά αγαπητέ.
Τώρα ανακάλυψα κι εγώ το μπλογκ σου και το βρίσκω αρκετά - εως μοναδικά - ενδιαφέρων.
Δεν ξέρω γιατί δεν υπάρχουν σχόλια στις τόσο ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σου.
Είναι αλήθεια, βέβαια πως στα περισσότερο επισκέψιμα μπλογκς αναπτύσεται ένα φλύαρο, έως ενοχλητικό ..."πίτσι-πίτσι" και σε πολύ λίγα μπορούν να γίνουν σοβαρές κουβέντες. Ίσως πάλι κάποιες απο τις αναρτήσεις σου να θεωρούνται "ειδικές" και να μην έχει ο άλλος κάτι να πει.
Εγω πάντως απο τη μικρή εξερεύνηση που έκανα βρίσκω πολύ σπουδαίο αυτό που κάνεις εδώ.
Θα επανέλθω για περισσότερο ψάξιμο.
Επειδή η πλατφόρμα που έχεις στα σχόλια δεν βγάζει στο λινκ του μπλογκ μου, στο γράφω ...ολογράφως αν θες να περάσεις καμιά βόλτα.
Να σαι καλά.
http://www.solomantzaros.wordpress.com

Νίκος Λαγκαδινός said...

Χαίρω για τις επισημάνσεις και παρατηρήσεις σου. Εχω μπλογκ για να "επικοινωνώ". Αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με το "μπλογκάρισμα" γράφουν σαχλαμάρες. Θα ήθελα να έχω επισκέψεις. Αλλά βέβαια δεν είμαι διατεθειμένος να στέλνω "μηνύματα" εδώ κι εκεί. Τέλος πάντων, "πέρασα" κι από το δικό σου και νομίζω ότι κι εσύ έχεις τον τρόπο σου. Είσαι ξεχωριστός. Να είσαι καλά κι ελπίζω να ανταλάσσουμε επισκέψεις...

ego said...

Πραγματι γράφονται πολλές σαχλαμάρες στα μπλογκς και καμιά φορά πέφτω κι εγώ στην παγίδα, ή αφήνομαι να πέσω.
Πιστεύω όμως πως είναι στο χέρι του κάθε διαχειριστή να κρατήσει το επίπεδο που θέλει.
Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.