Friday, November 27, 2009

Προσφορά στο λαό της Θεσσαλίας


«Μαρίνος Αντύπας - Κιλελέρ 1910»

Σε μια μεγάλης αξίας και σημασίας προσφορά προς το λαό της Θεσσαλίας προχωρά η μη κερδοσκοπική «Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος». Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Κώστας Νίτσος, προχτές βράδυ, στα εγκαίνια της έκθεσης «Νέοι Χαράκτες», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, η εταιρεία πρότεινε στο Δήμο Λάρισας να του εξασφαλίσει πιστά αντίγραφα του έργου του Α. Τάσσου «Μαρίνος Αντύπας - Κιλελέρ 1910», για να τα διαθέσει, με λογικό κόστος, σε όλες τις νομαρχίες, τους δήμους και τις κοινότητες της Θεσσαλίας, στους αγροτικούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς, στα εργατικά συνδικάτα, άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής, ακόμα και στα καφενεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλπ. Τα αντίγραφα θα είναι αριθμημένα, σφραγισμένα και με υπογραμμένη από την εταιρεία τη γνησιότητά τους.

Σημειώνουμε ότι το έργο αυτό είναι ένα από μεγάλα έργα του Α. Τάσσου, που αναπαριστά τον Μαρίνο Αντύπα στεφανωμένο με δρεπάνια εξεγερμένων αγροτών του Κιλελέρ, διαστάσεων 87χ130 εκ., σε ατόφιο πλάγιο ξύλο, από το οποίο δεν έχει τυπωθεί ούτε ένα δοκίμιο και ανήκει στη σειρά «Χαράγματα Τοίχου», που ο Α. Τάσσος προόριζε για μνημειακή και μόνο ανάρτηση ή εντοίχιση.

Αυτό το έργο, που η «Εταιρεία» το δώρισε το 1991 στο Δήμο Λάρισας, αλλά, δυστυχώς, έμεινε αναξιοποίητο, βρίσκεται «έγκλειστο» σε αποθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και είναι καιρός να βγει, επιτέλους, από τη «φυλακή» του.

«Πιστεύω ακράδαντα - τόνισε ο Κ. Νίτσος - ότι ο δολοφονημένος Αντύπας με τους νικηφόρους αγρότες θα είναι η πιο διδακτική εικόνα για τη θεσσαλική κοινωνία. Ενα έργο τόσο υψηλής τέχνης και ιστορικής σημασίας πρέπει να φτάσει στην κοινωνία για την οποία έγινε. Απόψε έσπειρα. Ο σπόρος μένει. Στο χέρι σας είναι να βλαστήσει, να καρπίσει, ν' αποδώσει! Περιμένουμε...». [Ριζοσπάστης, 28/11/2009].

No comments: