Monday, November 23, 2009

Οι μαθητές του Μόραλη τιμούν τον δάσκαλό τους

  • Είναι όλοι σήμερα καθηγητές στην ΑΣΚΤ. Εκθέτουν, όμως, έργα τους δίπλα σε δικά του, έχοντας νωπές τις μνήμες από την εποχή που τους δίδασκε ήθος και τέχνη

«Δάσκαλός μου ήταν ο Μόραλης». Μέχρι σήμερα αυτή η γραμμή στο βιογραφικό κάποιου καλλιτέχνη δεν έχει χάσει ίχνος από τη βαρύτητά της. Γεγονός που αναμφισβήτητα λέει πολλά για τον δάσκαλο.

«Αυτοπροσωπογραφία», 1938, του Γιάννη Μόραλη. Ενα από τα έργα της έκθεσης

«Αυτοπροσωπογραφία», 1938, του Γιάννη Μόραλη. Ενα από τα έργα της έκθεσης Η προσωπικότητα του Γιάννη Μόραλη, το ήθος και το έργο, η ανεκτίμητη διδακτική του προσφορά στη Σχολή Καλών Τεχνών άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους όχι μόνο στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, αλλά και στην ίδια τη ζωή των μαθητών του.

Απόψε στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Τζιόρτζιο ντε Κίρικο της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256, Ρέντης), οι μαθητές του, εκλεγμένοι καθηγητές σήμερα στην ΑΣΚΤ, τιμούν τον δάσκαλό τους σε μια σεμνή τελετή, όπως αρμόζει στο πρόσωπό του. Με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου η νέα βιβλιοθήκη της Σχολής θα πάρει το όνομά του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα με έργα του Μόραλη, καθώς και των μαθητών, που σπούδασαν κοντά του σε διαφορετικούς χρόνους και διδάσκουν σήμερα στην ΑΣΚΤ. «Δάσκαλος και μαθητές-καθηγητές της ΑΣΚΤ» είναι ο τίτλος της. Εκτός από πέντε έργα του Μόραλη εκτίθενται έργα 15 μαθητών του: Δ. Κοκκινίδη, Δ. Μυταρά, Γ. Βαλαβανίδη, Ρένας Παπασπύρου, Χ. Μπότσογλου, Γ. Ζιάκα, Β. Δημητρέα, Τρ. Πατρασκίδη, Α. Χριστάκη, Ζ. Αρβανίτη, Π. Σάμιου, Δάφνης Αγγελίδου, Δ. Κούκου. Εκτίθενται επίσης έργα των εκλιπόντων Νίκου Κεσσανλή και Λευτέρη Κανακάκι.

Ο Γιάννης Μόραλης εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της ΑΣΚΤ το 1947. Παρέμεινε 36 χρόνια έως την αποχώρησή του στις 31 Αυγούστου του 1983. Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές για τους περισσότερους. Κι αν ο καθένας ακολούθησε εικαστικά τον δικό του δρόμο, οδηγός του υπήρξε το ήθος και η στάση ζωής του δασκάλου.

«Ο μεγάλος καλλιτέχνης διδάσκει καθώς περνάει το δρόμο και όλοι σιωπούν», γράφει ο Δημήτρης Μυταράς, διάδοχός του στο Α' Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής.

«Ενέπνεε εμπιστοσύνη, σοβαρότητα, ασφάλεια. Ο δάσκαλος αφουγκράζονταν την αγωνία μας, παρενέβαινε εύστοχα όταν και όπου χρειαζόταν, χωρίς νεφελώδεις θεωρίες και μεγάλα λόγια, σοβαρός και σεβάσμιος. Διδαχθήκαμε από το ήθος του, το μέτρο, την οικονομία στο λόγο του και στην προβολή του έργου του», τονίζει ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης.

«Ξέχωρα από το γεγονός ότι η οριζόντια και η κάθετός του μου έμεινε και με καθορίζει μέχρι σήμερα, εκείνο που θεωρώ μάθημα ζωής είναι η πεποίθησή του ότι "οτιδήποτε θέλεις να κάνεις πρέπει να το σπουδάσεις. Το μαθαίνεις μόνο σπουδάζοντάς το..."», συμπληρώνει ο Χρόνης Μπότσογλου, πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ. Διάρκεια έκθεσης έως 4 Δεκεμβρίου. Συνοδεύεται από κατάλογο. Είσοδος ελεύθερη (Τρ. - Παρ. 12 μ.-9 μ.μ., Σάββ.- Κυρ. 10 π.μ.-2 μ.μ.).

* Μετά την έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) «Γιάννης Μόραλης, σχέδια 1934-1944», η γκαλερί Ζουμπουλάκη θα παρουσιάσει μια χρονολογικά επιλεγμένη σειρά από περίπου 40 αυθεντικά σχέδιά του, που περιλαμβάνονται σ' αυτή. Από την Πέμπτη έως 12 Δεκεμβρίου (πλ. Κολωνακίου 20).

No comments: