- * Ο κ. Σπύρος Πολλάλης είναι Καθηγητής Σχεδιασμού, Τεχνολογίας και Διοίκησης, Harvard University. Επισκέπτης Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών
Saturday, March 29, 2008
Μαθήματα από το Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο
Thursday, March 27, 2008
Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Δημήτρης Μυταράς
Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη σήμερα ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς.
Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε το 1934 στην Χαλκίδα και μετά τις γυμνασιακές σπουδές του ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους του τους Σ. Παπαλουκά και Γ. Μόραλη.
Στην περίοδο των σπουδών του τιμήθηκε με δύο βραβεία και πέντε επαίνους για τις επιδόσεις του σε διάφορες θεματογραφικές περιοχές.
Με το τέλος των σπουδών του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, έλαβε υποτροφία η οποία του επέτρεψε να μελετήσει τη λαϊκή τέχνη της Μυτιλήνης και με μια άλλη υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στη σκηνογραφία, στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι, με διάσημους δασκάλους όπως ο Λαμπίς και ο Ζαν Λουί Μπαρώ. Παράλληλα, σπούδασε και εσωτερική διακόσμηση στο ΜΕΤIΕR D' ART.
Με την επιστροφή του από τη Γαλλία στην Αθήνα ανέλαβε τη Διεύθυνση του Εργαστηρίου Εσωτερικής Διακόσμησης στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιδρύματος Δοξιάδη. Το 1969 διορίστηκε βοηθός στο Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής ζωγραφικής. Διετέλεσε επίσης αντιπρύτανης και πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Ο κ. Μυταράς άρχισε να παρουσιάζει εργασίες του, από το 1957 σε ομαδικές εκθέσεις, και το 1961 σε ατομικές, στην Αίθουσα Τέχνης Ζυγός, την οποία ακολούθησαν πλήθος άλλες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γύρω στις εκατό. 'Εχει εκθέσει σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου και έχει λάβει μέρος σε όλες τις σημαντικές Μπιενάλε.
Έχει πραγματοποιήσει δύο μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις : η πρώτη στο Μουσείο Millgorden της Στοκχόλμης και η δεύτερη στο Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας, όπου για πρώτη φορά, εξέθεσε στις αίθουσές του Ελληνας καλλιτέχνης έργα του.
Ο κ. Μυταράς είναι δημιουργός με καθαρά προσωπικές και γόνιμες διατυπώσεις, που έχει ως αφετηρία την αντικειμενική πραγματικότητα, την οποία κατορθώνει να μεταφέρει σε εικόνες που διακρίνονται για την πληρότητα, την ασφάλεια και τον εκφραστικό τους πλούτο.
Με τις πολυδιάστατες δραστηριότητές του σε διάφορες εικαστικές κατευθύνσεις, κατορθώνει να εκφράζει όλες τις συναντήσεις του με τον κόσμο και την ζωή.
Μάλιστα, ενώ χρησιμοποιεί στοιχεία από διάφορες στυλιστικές τάσεις, κατορθώνει πάντα να επιβάλει ένα καθαρά προσωπικό μορφοπλαστικό λεξιλόγιο, το οποίο του επιτρέπει να εκφράζει όλες τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της εποχής, χωρίς φιλολογία και με έμφαση στις καθαρά ζωγραφικές αξίες.
Ο κ. Δημήτρης Μυταράς, από πολύ νωρίς, δεν περιορίστηκε μόνο στη ζωγραφική. Ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία, την ενδυματολογία, το θέατρο. Είναι γνωστό ότι συνεργάστηκε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος με σχεδόν όλους τους σημαντικούς σκηνοθέτες και, γενικά, ανθρώπους του θεάτρου, όπως τον Δ. Μυράτ τον Κάρολο Κουν, τον Μ. Βολονάκη τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Σ. Καραντινό και άλλους ακόμη.
Από το 1978 με τη συνεργασία της συζύγου του Χαρίκλειας Μυταρά και του Δήμου Χαλκιδέων δημιουργήθηκε το Εργαστήρι Τέχνης, με καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, το οποίο λειτουργεί ως σήμερα με 500 περίπου μαθητές και ποικίλες ειδικότητες. Για μερικά χρόνια ασχολήθηκε με πορτρέτα, συχνά για βιοποριστικούς λόγους.
Ο ίδιος πιστεύει ότι τα καλύτερα έργα του είναι πορτρέτα που δεν του παρήγγειλε κανείς. Για λογαριασμό της Σχολής Καλών Τεχνών ανέλαβε τη μελέτη και έρευνα σε θέματα εννοιολογικής τέχνης. Σε συνεργασία με ομάδες φοιτητών, η οποία διήρκεσε τέσσερα έτη περίπου, εκδόθηκαν δύο τόμοι με τα συμπεράσματα της έρευνας. Το πρώτο βιβλίο τιτλοφορείται «Το μοντέλο της βίας στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» και το δεύτερο «Το μοντέλο της Οικολογίας».
Τον Δημήτρη Μυταρά απασχολεί η γυναικεία μορφή σε μια μεγάλη σειρά παραλλαγών αλλά και πολλά άλλα θέματα, όπως τα ελληνικά όστρακα, τα αδέσποτα σκυλιά και άλλα. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με το θέμα των παιδικών παιχνιδιών.
Προσπάθησε από άχρηστα υλικά και σπασμένα παιχνίδια να συνθέσει καινούριες μορφές που ανανεώνουν και ενισχύουν τη διάθεση για δημιουργία. Ο ίδιος, φιλοδοξεί να ολοκληρώσει ένα κείμενο που τον απασχολεί ιδιαίτερα εδώ και χρόνια. Τιτλοφορείται «Δέκα μαθήματα τέχνης» και αφορά στην ενημέρωση και τις πληροφορίες που θα βοηθούσαν οποιονδήποτε θα ήθελε να μάθει περισσότερα για τις εικαστικές τέχνες.
Σημαντικές περίοδοι της ζωγραφικής του είναι «Οι καθρέφτες» (1960-64), η «Δικτατορία» (1966-70), τα «Επιτύμβια» (1988-91), τα «Πορτραίτα» (1977-87), οι «Σκηνές από το φανταστικό Θέατρο» (1988-91), το «Εργαστήρι μου» (1994), τα «'Οστρακα» (1998), τα «Αδέσποτα σκυλιά» (2001), τα «Παιχνίδια» (2005).
Wednesday, March 26, 2008
Αναδρομική έκθεση της γλύπτριας Ναταλίας Μελά
[Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς]
Επιμέλεια έκθεσης: Αλεξάνδρα Τσουκαλά
Tuesday, March 25, 2008
Η ελληνική χαρακτική σήμερα... στη Θεσσαλονίκη
«Η ελληνική χαρακτική σήμερα» παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης και συστήνει στο κοινό παραδοσιακές τεχνικές της χαρακτικής τέχνης (ξυλογραφία, χαλκογραφία και λιθογραφία), αλλά και νέες, με τις οποίες οι καλλιτέχνες ερευνούν τις σύγχρονες τάσεις.
Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά έργα μελών της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών, που φιλοτεχνήθηκαν τη διετία 2006-2007 και αποτελεί συνδιοργάνωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα και της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών.
Saturday, March 22, 2008
Γκλεν Λάουρι: Αφήνω την τύχη να αποφασίζει για μένα
O Γκλεν Λάουρι [Glenn D. Lowry], διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, είχε αποφασίσει να γίνει γιατρός. Μέχρι που άρχισε να παρακολουθεί τα πρώτα μαθήματα και διαπίστωσε ότι τον περικύκλωναν 400 άτομα που ντύνονταν και σκέφτονταν ακριβώς όπως και αυτός. Τότε πήρε την απόφαση να στραφεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Επέλεξε να σπουδάσει ισλαμική τέχνη, διότι οι παραδόσεις ήταν μόνο δύο φορές την εβδομάδα, ώρες απογευματινές. Μετά 20 χρόνια, το 1995, βρέθηκε στην ηγεσία του πιο σημαντικού μουσείου μοντέρνας τέχνης στον κόσμο. Η τύχη τον είχε βοηθήσει να βρει την πραγματική του κλίση.
Ξύλο, πέτρα, μέταλλο...
Η παρουσίαση περιλαμβάνει μελέτες και προτάσεις των σπουδαστών. Ανάμεσά τους, μαυρόασπρα ή χρωματικά χαρακτικά μονότυπα ή αντίτυπα, που έχουν παραχθεί με τεχνικές της ανάγλυφης φόρμας χάραξης (ξυλογραφία, χάραξη σε λινόλεουμ, κ.ά.), αλλά και της βαθιάς φόρμας χάραξης πάνω σε μεταλλικές πλάκες χαλκού ή τσίγκου (ξηρή χάραξη, οξυγραφίες με όλες τις τεχνικές, κ.ά.). Εργα με μεικτές τεχνικές. Λιθογραφίες σε πέτρα ή σε ειδικούς τσίγκους αλουμινίου. Πειραματισμούς σε άλλα υλικά, όπως πλεξιγκλάς και κολλαγραφίες, καθώς και έργα στα οποία οι σπουδαστές χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία (υπολογιστές) για τις τεχνικές της φωτοχάραξης σε ειδικούς φωτοπολυμερικούς τσίγκους και για τις ηλεκτρονικές εκτυπώσεις... [Η. Μόρτογλου, Ριζοσπάστης, 23/3, συνέχεια ΕΔΩ].
Anthony Van Dyck (22 Μαρτίου 1599 - 1641)
Ο μεγαλύτερος μετά τον Peter Paul Rubens Φλαμανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα, ο Anthony Van Dyck, γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1599 στην Antwerp, και πέθανε στις 9 Δεκεμβρίου 1641 στο Λονδίνο. In 1609 he began his apprenticeship with Hendrick van Balen in his native Antwerp and he was exceptionally precocious. Although he did not become a master in the painters' guild until 1618, there is evidence that he was working independently for some years before this, even though this was forbidden by guild regulations. Probably soon after graduating he entered Rubens's workshop. Strictly speaking he should not be called Rubens's pupil, as he was an accomplished painter when he went to work for him. Nevertheless the two years he spent with Rubens were decisive and Rubens's influence upon his painting is unmistakable, although ven Dyck's style was always less energetic.
Friday, March 21, 2008
«Εφυγε» ο Δημήτρης Παπαστάμος
Κηδεύθηκε χθες (Πέμπτη) το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Ζωγράφου ο Δημήτρης Παπαστάμος, πρώτος διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου. Γεννημένος στην Αθήνα το 1923, σπούδασε στη Γερμανία αρχαία και σύγχρονη ιστορία της τέχνης με καθηγητές τους Μαξ Βέγκνερ και Βέρνερ Χάγκερ. Το 1958 ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίνστερ με τη διατριβή του «Μηλιακοί αμφορείς» που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά το 1985.
Monday, March 17, 2008
Αναδρομική έκθεση έργων του Νίκου Λύτρα στην Εθνική Πινακοθήκη
Τα καθαρά και λαμπερά μεσογειακά χρώματα του Νίκου Λύτρα «μαγνητίζουν» το βλέμμα του σύγχρονου θεατή και τον προσκαλούν να ανακαλύψει το εύρος και τη δύναμη αυτού του πρωτοπόρου ζωγράφου των αρχών του 20ού αιώνα, μέσα από την αναδρομική έκθεση 180 έργων του, που οργανώνει η Εθνική Πινακοθήκη.
Sunday, March 16, 2008
Δύο Ελληνες στην Κίνα
Λουίζ Μπουρζουά: Ολα για τον πατέρα μου!
Thursday, March 13, 2008
Οι «δαίμονες» της Τέχνης
Μια φρέσκια ματιά σε επιλεγμένα έργα-σταθμούς
- ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ: Μια Ιστορία της Ζωγραφικής. Από το Βυζάντιο στην Αναγέννηση και από τους Ιμπρεσιονιστές στον Πικάσο. Πέμπτη έκδοση, συμπληρωμένη [Με το κεφάλαιο: Επιλεγόμενα στο Μεταμοντέρνο]. «Καστανιώτης», σελ. 521, ευρώ 36,58.
Saturday, March 8, 2008
Πολύτιμη συλλογή με... κλεμμένα έργα
“I was walking along a path with two friends—the sun was setting—suddenly the sky turned blood red—I paused, feeling exhausted, and leaned on the fence—there was blood and tongues of fire above the blue-black fjord and the city—my friends walked on, and I stood there trembling with anxiety—and I sensed an infinite scream passing through nature.” - Edvard Munch
Η πρόσφατη ληστεία στο ιδιωτικό μουσείο Emil G. Bhrle της Ζυρίχης φέρνει στο φως πώς απέκτησε τους πίνακες ο ιδρυτής του
Πριν από λίγες εβδομάδες συνέβη κάτι που είναι ο φόβος και ο τρόμος των μουσείων παγκοσμίως: Ληστεία έργων τέχνης κατά τις επισκέψιμες ώρες. Οχι πια μοναδικό κρούσμα –μετά την αρπαγή της «Κραυγής» του Mουνκ στο Οσλο– είναι το γεγονός ότι η ληστεία ήταν ένοπλη και μάλιστα σε μιαν άκρως φιλήσυχη περιοχή του κόσμου, την Ελβετία. Ενοπλες ληστείες γίνονται συνήθως σε τράπεζες, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά και από (γραφικές πλέον) ταινίες γουέστερν. Μα μήπως και τα μουσεία δεν έχουν καταστεί πολύτιμα «θησαυροφυλάκια» αξιών, εκεί που έχουν φτάσει πια οι τιμές των έργων τέχνης; Αξίζει να εμβαθύνουμε πάνω στο στοιχείο συσσώρευσης (αν και αδρανούς) πλούτου ονομαστών συλλογών έργων τέχνης και στις συνθήκες φύλαξής τους, που απαιτούν πλέον ειδικευμένο και συνάμα ακριβοπληρωμένο προσωπικό με ταχύτατα ανακλαστικά, μια και θα διακινδυνεύουν την ίδια τη ζωή τους διαφυλάσσοντας τη ζωή των άλλων. Και τα μουσεία δεν είναι ούτε τράπεζες, αλλά ούτε αεροδρόμια, ώστε να μπορούν να επιβάλλουν σωματικό έλεγχο... [Της Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη, Η Καθημερινή, 9/3/2008]
Τέχνη κοινωνικοποιημένη και πειστική
«Πιστεύω στην κοινωνικοποιημένη τέχνη» μάς λέει, «αλλά για να είναι πειστική, πρέπει και τα εκφραστικά της μέσα να είναι αξιόπιστα. Δηλαδή, η φόρμα, το σχέδιο, το χρώμα... να αντιστοιχούν στο νόημα. Δεν μπορεί να λες πράγματα επαναστατικά και να έχεις μια γραφή τρυφερή. Πρέπει σαν τεχνίτης να έχεις γλωσσικά προετοιμαστεί. Ο Πικάσο προετοίμαζε την "Γκουέρνικα" με δύο τρόπους: Ο πρώτος - έμμεσος - είναι η αναζήτηση της "γλωσσικής" επάρκειας, που επί χρόνια τον απασχολούσε. Ο δεύτερος, που είναι θα λέγαμε άμεσος τρόπος προετοιμασίας, είναι μια μεγάλη σειρά από σχέδια, τα οποία περιλαμβάνει μία ειδική έκδοση για την "Γκουέρνικα"»... [Η. Μόρτογλου, Ριζοσπάστης, 9/3/2008]
Θεμελιακός ο ρόλος του σχεδίου
«Στο χώρο της τέχνης υπάρχει ακόμα δυστυχώς η ιδεολογία του αυθορμητισμού ή των έμφυτων ικανοτήτων, τόσο για το κοινό της τέχνης, όσο και για τους καλλιτέχνες», λέει ο Βαγγέλης Δημητρέας, αναφερόμενος στο θεμελιακό ρόλο του σχεδίου για τις εικαστικές τέχνες.
«Σύμφωνα με τον ανερεύνητο αυτόν ισχυρισμό, όποιος δε διαθέτει την ανεξήγητη ευαισθησία, δεν μπορεί να προσεγγίσει και να απολαύσει τα έργα τέχνης. Ακόμα κι αν το επιχειρήσει με επιμονή, τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά. Το ίδιο ισχυρίζονται και για τους καλλιτέχνες. Οποιος δεν έχει "ταλέντο", όσο και να προσπαθήσει, δε γίνεται καλλιτέχνης. Ετσι διογκώνοντας υπερβολικά τις προσωπικές ιδιαιτερότητες των καλλιτεχνών και υπερτονίζοντας μερικά δυσεξήγητα στοιχεία της καλλιτεχνικής παραγωγής, υποβαθμίζουν την αξία της αισθητικής αγωγής για το ευρύ κοινό, αλλά και την αποτελεσματικότητα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τους καλλιτέχνες»... [Ριζοσπάστης, 9/3/2008]
Wednesday, March 5, 2008
Ο διευθυντής Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Ν. Υόρκης στην Ελλάδα
Ο διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ), κ. Γκλεν Λόουρι [Glenn D. Lowry] θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα και θα μιλήσει σε δύο ανοικτές για το κοινό εκδηλώσεις, καθώς και σε φοιτητές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Great Ideas». Το Ίδρυμα Φουλμπράιτ στην Ελλάδα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυσή του, εγκαινίασε το Δεκέμβριο του 2007 το πρόγραμμα «Great Ideas», με σκοπό την προώθηση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέγας δωρητής του προγράμματος «Great Ideas» είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». To πρόγραμμα πραγματοποιείται με την αρωγή της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, στις 19.00, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus, ο κ. Γκλεν Λόουρι θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τίτλος της διάλεξής του: «Αναδεικνύοντας το Μοντέρνο. Μια Ανατρεπτική Θεωρία για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης». Η διάλεξή του θα επικεντρωθεί στις μεθόδους εμπλουτισμού των συλλογών του Μουσείου και παρουσίασης των έργων, στους τρόπους με τους οποίους το Μουσείο ανανεώνεται και επαναπροσδιορίζεται σε τακτά διαστήματα, καθώς και στη φύση της σύγχρονης τέχνης, η οποία αλλάζει συνεχώς.
Την Τετάρτη 19 Μαρτίου, στις 18.30, θα μιλήσει για το ίδιο θέμα στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Διαλέξεων του Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Γκλεν Λόουρι στην Ελλάδα έχουν επιπλέον προγραμματιστεί συζητήσεις με τους φοιτητές των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αντιστοίχως.
Ο κ. Γκλεν Λόουρι ανέλαβε τα καθήκοντά του ως διευθυντής του ΜοΜΑ το 1995 (www.moma.org ). Στις πρωτοβουλίες του, μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται και η ανέγερση του νέου κτιρίου του ΜoΜΑ, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2004 και αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του Μουσείου και μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Νέας Υόρκης. Ο Γκλεν Λόουρι σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Williams College και το Harvard University. Έχει κάνει πολλές δημόσιες διαλέξεις σε μουσεία και πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει δημοσιεύσει εργασίες που αφορούν μεταξύ άλλων στη σύγχρονη τέχνη, τους καλλιτέχνες και το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στόχος του προγράμματος «Great Ideas» είναι να προσκληθούν στην Ελλάδα διακεκριμένοι Αμερικανοί διανοητές και καλλιτέχνες, οι οποίοι ειδικεύονται σε διάφορους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους λαούς της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε με την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Dr. Ruth Faden το Δεκέμβριο του 2007. Η σειρά «Great Ideas» θα συνεχιστεί το Μάιο του 2008 με διαλέξεις του Dr. Richard Levin, Προέδρου του Πανεπιστημίου Yale, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό με σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία και στις δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]
- Δεχόμαστε το ένα σκέλος: ενημέρωση! Τα άλλα, περί Ιδρύματος Φουλμπράιτ κ.λπ., που είναι μια παλιά, πονεμένη ιστορία... πού να τα σκαλίζει κανείς τώρα!
Tuesday, March 4, 2008
Ο «Νόστος» του Γιάννη Ψυχοπαίδη
Με τον «Νόστο» του ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προλογίζει εύστοχα το νεότερο κεφάλαιο της ιστορίας του. Λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο της Ντόλλης Γουλανδρή, ιδρύτριας και κινητήριας δύναμης του Ιδρύματος, το μουσείο ανοίγει δυναμικά τις πόρτες του σε μια έκθεση που παίζει με τις έννοιες του χρόνου και του χώρου, της μνήμης και της περιπλάνησης, αλλά και της ταυτότητας.
| ||
Monday, March 3, 2008
Τα μουσεία σε πλήρη δράση...
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ |
Ορισμένα άλλα μουσεία της Αθήνας, δημόσια ή ιδιωτικά, όπως το Μπενάκη, το Κυκλαδικής Τέχνης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Φρυσίρα δεν επαναπαύονται στην παρουσίαση των συλλογών τους και σε περιοδικές εκθέσεις. Δίνουν το πολιτιστικό τους στίγμα οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, σεμινάρια τέχνης, θεατρικές και μουσικές βραδιές, δραματοποιήσεις παραμυθιών, συμπόσια, ημερίδες και κάθε είδους εκδηλώσεις...
Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα
Βλέποντας τα πλάνα από τα εγκαταλειμμένα σκηνικά της ταινίας μαζί με τα ερείπια από το πραγματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στα περίχωρα της πόλης, δεν μπορούσαμε να μην αναρωτηθούμε ποια είναι τελικά η σχέση μας με την Ιστορία, κατά πόσο η εικόνα που έχουμε για το Ολοκαύτωμα έχει προκατασκευαστεί από το Χόλιγουντ ή σε ποιο βαθμό η προσωπική μαρτυρία εκείνων που επέζησαν μπορεί σήμερα να συναγωνιστεί τη δύναμη ενός κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού ντοκουμέντου...
Η έκθεση που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό το K.W. στο Βερολίνο και που μέχρι τις 13 Απριλίου φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρσοβίας, εστιάζει ακριβώς σε αυτή την εικονική σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την Ιστορία... [Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΡΦΑΡΑ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 2/3/2008]
Saturday, March 1, 2008
Oskar Kokoschka (1 Μαρτίου 1886 - 1980)
Ο Oskar Kokoschka που γεννήθηκε την 1 Μαρτίου 1886 – και πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1980, ήταν Αυστριακός ζωγράφος, ποιητής, και θεατρικός συγγραφέας, πολύ γνωστός για τα έντονα εξπρεσιονιστικά [expressionistic] πορτρέτα και τοπία του.
Τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας τού Kokoschka χαρακτηρίστηκαν από τα έντονα πορτρέτα προσωπικοτήτων της Βιενέζικης ζωής [Viennese]. Υπηρέτησε στον αυστριακό στρατό στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πληγώθηκε. Στο νοσοκομείο, οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι ήταν διανοητικά ασταθής. Εντούτοις, συνέχισε να αναπτύσσει τη σταδιοδρομία του ως καλλιτέχνη. Ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ευρώπη ζωγραφίζοντας τοπία.Είχε μια παθιασμένη, και θυελλώδη σχέση με την Alma Mahler, αμέσως μετά από το θάνατο της κόρης της και την σχέση της με τον Walter Gropius. Μετά από αρκετά συμβίωσης, η Mahler τον απέρριψε, που εξηγεί ότι ήταν φοβισμένη επίσης της υπερνίκησης με το πάθος. Συνέχισε να την αγαπά σε ολόκληρη τη ζωή του, και ένα από τα ωραιότερα έργα του, The Tempest (Bride of the Wind) [Η θύελλα (νύφη του αέρα)], είναι αφιερωμένος σ’ αυτήν. Ο ποιητής Georg Trakl επισκέφθηκε το στούντιο ενώ ο Kokoschka φιλοτεχνούσε αυτό το αριστούργημα.Εξαιτίας των Ναζί, ο Kokoschka εγκατέλειψε την Αυστρία το 1934 για την Πράγα. Εκεί ίδρυσε το Oskar-Kokoschka-Bund (ΟΚΒ) με άλλους εκπατρισμένους καλλιτέχνες. Το 1938, όταν άρχισαν οι Τσέχοι να κινητοποιούν για την αναμενόμενη εισβολή του Wehrmacht, αυτός έφυγε στην Αγγλία και παρέμεινε εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Με τη βοήθεια της Βρετανικής Επιτροπής για τους πρόσφυγες από την Τσεχοσλοβακία (Czech Refugee Trust Fund), όλα τα μέλη του OKB ήταν σε θέση να δραπετεύσουν μέσω της Πολωνίας και της Σουηδίας.