Wednesday, March 5, 2008

Ο διευθυντής Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Ν. Υόρκης στην Ελλάδα


Glenn Lowry

Ο διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ), κ. Γκλεν Λόουρι [Glenn D. Lowry] θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα και θα μιλήσει σε δύο ανοικτές για το κοινό εκδηλώσεις, καθώς και σε φοιτητές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Great Ideas». Το Ίδρυμα Φουλμπράιτ στην Ελλάδα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυσή του, εγκαινίασε το Δεκέμβριο του 2007 το πρόγραμμα «Great Ideas», με σκοπό την προώθηση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέγας δωρητής του προγράμματος «Great Ideas» είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». To πρόγραμμα πραγματοποιείται με την αρωγή της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, στις 19.00, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus, ο κ. Γκλεν Λόουρι θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τίτλος της διάλεξής του: «Αναδεικνύοντας το Μοντέρνο. Μια Ανατρεπτική Θεωρία για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης». Η διάλεξή του θα επικεντρωθεί στις μεθόδους εμπλουτισμού των συλλογών του Μουσείου και παρουσίασης των έργων, στους τρόπους με τους οποίους το Μουσείο ανανεώνεται και επαναπροσδιορίζεται σε τακτά διαστήματα, καθώς και στη φύση της σύγχρονης τέχνης, η οποία αλλάζει συνεχώς.

Την Τετάρτη 19 Μαρτίου, στις 18.30, θα μιλήσει για το ίδιο θέμα στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Διαλέξεων του Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Γκλεν Λόουρι στην Ελλάδα έχουν επιπλέον προγραμματιστεί συζητήσεις με τους φοιτητές των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αντιστοίχως.

Ο κ. Γκλεν Λόουρι ανέλαβε τα καθήκοντά του ως διευθυντής του ΜοΜΑ το 1995 (www.moma.org ). Στις πρωτοβουλίες του, μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται και η ανέγερση του νέου κτιρίου του ΜoΜΑ, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2004 και αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του Μουσείου και μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Νέας Υόρκης. Ο Γκλεν Λόουρι σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Williams College και το Harvard University. Έχει κάνει πολλές δημόσιες διαλέξεις σε μουσεία και πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει δημοσιεύσει εργασίες που αφορούν μεταξύ άλλων στη σύγχρονη τέχνη, τους καλλιτέχνες και το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στόχος του προγράμματος «Great Ideas» είναι να προσκληθούν στην Ελλάδα διακεκριμένοι Αμερικανοί διανοητές και καλλιτέχνες, οι οποίοι ειδικεύονται σε διάφορους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους λαούς της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε με την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Dr. Ruth Faden το Δεκέμβριο του 2007. Η σειρά «Great Ideas» θα συνεχιστεί το Μάιο του 2008 με διαλέξεις του Dr. Richard Levin, Προέδρου του Πανεπιστημίου Yale, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό με σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία και στις δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

  • Δεχόμαστε το ένα σκέλος: ενημέρωση! Τα άλλα, περί Ιδρύματος Φουλμπράιτ κ.λπ., που είναι μια παλιά, πονεμένη ιστορία... πού να τα σκαλίζει κανείς τώρα!

No comments: