Saturday, March 1, 2008

Oskar Kokoschka (1 Μαρτίου 1886 - 1980)

Oskar Kokoschka, Selbstbildnis, 1964

Ο Oskar Kokoschka που γεννήθηκε την 1 Μαρτίου 1886 – και πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1980, ήταν Αυστριακός ζωγράφος, ποιητής, και θεατρικός συγγραφέας, πολύ γνωστός για τα έντονα εξπρεσιονιστικά [expressionistic] πορτρέτα και τοπία του.

http://aeiou.iicm.tugraz.at/aeiou.encyclop.data.image.k/k545050a.jpg

Τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας τού Kokoschka χαρακτηρίστηκαν από τα έντονα πορτρέτα προσωπικοτήτων της Βιενέζικης ζωής [Viennese]. Υπηρέτησε στον αυστριακό στρατό στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πληγώθηκε. Στο νοσοκομείο, οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι ήταν διανοητικά ασταθής. Εντούτοις, συνέχισε να αναπτύσσει τη σταδιοδρομία του ως καλλιτέχνη. Ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ευρώπη ζωγραφίζοντας τοπία.
Είχε μια παθιασμένη, και θυελλώδη σχέση με την Alma Mahler, αμέσως μετά από το θάνατο της κόρης της και την σχέση της με τον Walter Gropius. Μετά από αρκετά συμβίωσης, η Mahler τον απέρριψε, που εξηγεί ότι ήταν φοβισμένη επίσης της υπερνίκησης με το πάθος. Συνέχισε να την αγαπά σε ολόκληρη τη ζωή του, και ένα από τα ωραιότερα έργα του, The Tempest (Bride of the Wind) [Η θύελλα (νύφη του αέρα)], είναι αφιερωμένος σ’ αυτήν. Ο ποιητής Georg Trakl επισκέφθηκε το στούντιο ενώ ο Kokoschka φιλοτεχνούσε αυτό το αριστούργημα.
Εξαιτίας των Ναζί, ο Kokoschka εγκατέλειψε την Αυστρία το 1934 για την Πράγα. Εκεί ίδρυσε το Oskar-Kokoschka-Bund (ΟΚΒ) με άλλους εκπατρισμένους καλλιτέχνες. Το 1938, όταν άρχισαν οι Τσέχοι να κινητοποιούν για την αναμενόμενη εισβολή του Wehrmacht, αυτός έφυγε στην Αγγλία και παρέμεινε εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Με τη βοήθεια της Βρετανικής Επιτροπής για τους πρόσφυγες από την Τσεχοσλοβακία (Czech Refugee Trust Fund), όλα τα μέλη του OKB ήταν σε θέση να δραπετεύσουν μέσω της Πολωνίας και της Σουηδίας.
Ο
Kokoschka
έγινε βρετανός πολίτης το 1946 και μόνο το 1978 επανέκτησε την αυστριακή υπηκοότητα. Ταξίδεψε εν συντομία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1947 πριν εγκατασταθεί στην Ελβετία, όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής του.

No comments: