«Γλυπτική και Σχέδια»,τιτλοφορείται η έκθεση τουΘεόδωρου Παπαγιάννη, που θα παρουσιάζει η γκαλερί «Καπλανών 5», μέχρι τις 5 Γενάρη. Στην έκθεση αυτήν παρουσιάζονται για πρώτη φορά 40 σχέδια (μολύβι σε χαρτί) και 90 γλυπτά του, από τα οποία τα 80 είναι μορφές μικρών διαστάσεων, φιλοτεχνημένες σε έγχρωμη τερακότα, ενώ τα 10 είναι ορειχάλκινα, προερχόμενα, σχεδόν, από το σύνολο της δουλειάς του. Η έκθεση αυτή συμπληρώνει σημαντικές παρουσιάσεις έργων του γλύπτη, που έγιναν το 2012, (Μουσείο Μπενάκη, Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο, Ιδρυμα Μ. & Π. Κυδωνιέως στην Ανδρο).
Sunday, December 23, 2012
Thursday, December 20, 2012
Ενα φωτογραφικό λεύκωμα για την Ελλάδα που (ξε)χάσαμε Φ. Καζάζης: Ελλάδα 1964-1976
Τι είναι ένα φωτογραφικό λεύκωμα; Εισιτήριο για ένα ταξίδι στο χώρο αλλά και στον χρόνο. Αν το υλικό καλύπτει απ' άκρου εις άκρον ολόκληρη την Ελλάδα, τότε πρόκειται για μια περιήγηση. Κι αν ο χρόνος που «έγιναν» οι φωτογραφίες αυτές καλύπτει την περίοδο 1964-1976, τότε η περιήγηση αφορά την Ελλάδα των παιδικών ή νεανικών μας χρόνων, μια Ελλάδα λιγότερο «αναξιοποίητη», γι' αυτό ίσως και πιο αυθεντική. Το λεύκωμα «Ελλάδα 1964 -1976» που κυκλοφόρησε τις ημέρες αυτές από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη (223 σελίδες, 24,60 ευρώ) περιλαμβάνει το ξεκίνημα του φωτογραφικού οδοιπορικού του Φώτη Καζάζη, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Το πιο σημαντικό είναι να μοιραζόμαστε...
- «Μοιράζομαι...» είναι ο τίτλος μίας ιδιότυπης Έκθεσης τριών «εραστών της τέχνης», που αναζητούν μέσα από την τέχνη τους τα σημάδια των καιρών.
«Μοιράζομαι...» είναι ο τίτλος μίας ιδιότυπης Έκθεσης τριών «εραστών της τέχνης», που αναζητούν μέσα από την τέχνη τους τα σημάδια των καιρών. Πάνω σε μία ιδέα της Έρης Στάη συνοδοιπορούν ο Κώστας Πίτσιος φωτογράφος και η Αλίκη Κριτσέλη Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια και μοιράζονται με το κοινό, ασφαλώς αντικείμενα τέχνης αλλά κύρια συναισθήματα, αγάπη και αλληλεγγύη στο Video-room του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης για δύο μόνο ημέρες, στην καρδιά των εορτών, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012.
Sunday, December 9, 2012
Η Βραζιλιάνα ζωγράφος, γλύπτρια και χαράκτρια Αννα Μαρία Πατσέκο
«Ana Maria Pacheco: Gravuras, Esculturas». Η Βραζιλιάνα ζωγράφος, γλύπτρια και χαράκτρια Αννα Μαρία Πατσέκο (γεν. 1943) έχει αντλήσει έμπνευση από τη λαϊκή τέχνη, τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη λογοτεχνία της πατρίδας της, ενώ μεγάλο μέρος του έργου της περιέχει αναφορές στα ταραγμένα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία. Τα έργα της, τόσο τα τρισδιάστατα όσο και τα έργα σε χαρτί, συχνά χαρακτηρίζονται από αλληγορική διάθεση, ενώ κάποιες φορές είναι έντονη σε αυτά η ειρωνεία. Η καλλιτέχνις ζει και εργάζεται από το 1973 στο Λονδίνο και η έκθεση αυτή είναι το πρώτο αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο της που παρουσιάζεται στο Σάο Πάολο. Εστιάζοντας κυρίως στα γλυπτά και τα χαρακτικά της, η έκθεση περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά έργα της, ανάμεσά τους τα πολυπρόσωπα γλυπτά από χρωματισμένο ξύλο όπως η σύνθεση «Noite Oscura del Alma, 1999», όπου μαυροφορεμένοι άνθρωποι περιτριγυρίζουν έναν δεμένο, γυμνό άνδρα σαν τον Αγιο Σεβαστιανό, με κουκούλα να καλύπτει το κεφάλι του και βέλη καρφωμένα στο σώμα του. Εως τις 3 Σεπτεμβρίου.
Τα «ασπρόμαυρα» έργα του Πικάσο
«Picasso Black and White». Ο Πικάσο συχνά εξόριζε το χρώμα από τη ζωγραφική του. Σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης διαδρομής του χρησιμοποίησε συχνά την παλέτα του άσπρου και του μαύρου, με στόχο να τονίσει την αυτονομία της φόρμας που χαρακτηρίζει γενικά το έργο του. Η έκθεση παρακολουθεί αυτήν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή της καλλιτεχνικής παραγωγής του Πικάσο, καλύπτοντας χρονολογικά και θεματικά το σύνολο της δημιουργικής του πορείας: «ασπρόμαυρα» έργα που ζωγράφισε στη διάρκεια της μπλε και της ροζ περιόδου, πρωτοποριακές εξερευνήσεις στον κυβισμό, νεοκλασικά παραστατικά σχέδια, έργα πολιτικής εστίασης, «αναφορές» σε μεγάλους του παρελθόντος όπως ο Ελ Γκρέκο και ο Βελάσκεθ, αισθησιακές εικόνες, αλληγορικές νεκρές φύσεις, πορτρέτα και αυτοπροσωπογραφίες των όψιμων χρόνων του. Ανάμεσα στα 200 περίπου εκθέματα περιλαμβάνονται και τρεις σπουδές για την περίφημη «Guernica». Εως τις 23 Ιανουαρίου.
Σώματα και σκιές: Ο Καραβάτζο και το κληροδότημά του
«Bodies and Shadows: Caravaggio and his Legacy». Το πάθος και η βαναυσότητα σφράγισαν τόσο τη ζωή όσο και το έργο του Καραβάτζο (1571-1610), του ζωγράφου που σηματοδότησε μια μεγάλη στροφή στην ιστορική διαδρομή της τέχνης, χαράζοντας το πέρασμα από την Αναγέννηση στο μπαρόκ. Ο ρεαλισμός, οι τολμηρές χρωματικές αντιθέσεις και η δραματική ένταση των πινάκων του εντυπωσίασαν, θετικά ή αρνητικά, τους συγκαιρινούς του και άσκησαν επιρροή σε όλη την Ευρώπη. Οι δύο εκθέσεις που παρουσιάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι στη Γαλλία, με θέμα την επιρροή του σε Ιταλούς, Γάλλους, Ολλανδούς, Φλαμανδούς και Ισπανούς ζωγράφους, συγχωνεύτηκαν στην έκθεση «Σώματα και σκιές: Ο Καραβάτζο και το κληροδότημά του» στο Λος Αντζελες, στην οποία παρουσιάζονται οκτώ πίνακες του Καραβάτζο και 48 έργα συγχρόνων του και μεταγενέστερων καλλιτεχνών, ανάμεσά τους οι Σαρατσένι, Ντε λα Τουρ, Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, Βαλαντέν, Ριμπέρα και Θουρμπαράν. Εως τις 10 Φεβρουαρίου.
Τα τελευταία έργα του Ρίτσαρντ Χάμιλτον
«Richard Hamilton: The Late Works». Λίγο πριν από τον θάνατό του τον Σεπτέμβρη του 2011, στα 89 του χρόνια, ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον εργαζόταν πάνω σ’ ένα μεγάλων διαστάσεων έργο, εμπνευσμένο από το διήγημα του Μπαλζάκ «Το άγνωστο αριστούργημα». Oταν ήταν πλέον σαφές ότι δεν θα προλάβαινε να το ολοκληρώσει, αποφάσισε να περιληφθούν στην έκθεση, που ήδη προετοίμαζε στην National Gallery, οι προπαρασκευαστικές παραλλαγές του έργου που είχε δημιουργήσει με τη βοήθεια ψηφιακών εικόνων. Με τα έργα αυτά κορυφώνεται το εκθεσιακό αφιέρωμα στον Χάμιλτον, έναν από τους κορυφαίους Βρετανούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Η έκθεση περιλαμβάνει μια μεγάλη ανθολογία της όψιμης δουλειάς του, όπου αντανακλώνται τα θέματα που τον απασχόλησαν σ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του: το παιχνίδι με την προοπτική και τον χώρο, η γυναίκα και η ερωτική επιθυμία, οι αναφορές του σε αναγεννησιακούς ζωγράφους και στον Μαρσέλ Ντυσάν, η πρωτοποριακή αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας. Εως τις 13 Ιανουαρίου.
Εκθεση έργων Νικολάου Γύζη
Εντεκα χρόνια μετά τη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης, το Ιδρυμα Θεοχαράκη φιλοξενεί έργα του Νικολάου Γύζη, σε μια προσεγμένη έκθεση για τον σπουδαίο ζωγράφο. Με περισσότερους από 120 πίνακες το αφιέρωμα ιχνηλατεί όλα τα θέματα που αγάπησε ο Γύζης, από την ηθογραφία και τη νεκρή φύση ώς το πορτρέτο και τα πιο πρωτοποριακά του βήματα στη ζωγραφική. Ανάμεσά τους, το «Κρυφό Σχολειό», το «Παππούς και Εγγονός» καθώς και άλλα έργα, τα οποία απετέλεσαν σταθμούς για την εξέλιξη της τέχνης του χρωστήρα στο νεοελληνικό κράτος. Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να δουν ελαιογραφίες και σπάνια ελαιογραφικά σχέδια, γλυπτά, αφίσες, διπλώματα και ένθετα εφημερίδων του κορυφαίου Ελληνα ζωγράφου του 19ου αιώνα.
Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, της Πινακοθήκης Αβέρωφ, των συλλογών της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, ιδιωτικών συλλογών του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, της Μαριάννας Λάτση, από τη δωρεά της οικογένειας Γύζη στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και άλλες ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς και τις 3 Φεβρουαρίου.
Ο ΛΟΥΚΑΣ ΚΡΑΝΑΧ KΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΟΥ ΕΠΟΧΗ
Η μεγαλοπρεπής έκθεση του Γερμανού αναγεννησιακού καλλιτέχνη Λούκας Κράναχ στο πρόσφατα και για δεύτερη φορά ανακαινισμένο Μουσείο του Λουξεμβούργου –στους περίφημους κήπους του ομώνυμου παλατιού– αποτελεί την πρώτη ατομική έκθεση του σημαντικού έργου του ζωγράφου στη Γαλλία. Ειδικότερα, η τωρινή έκθεση –της οποίας τα εγκαίνια, στις 9 Φεβρουαρίου, συνέπεσαν με τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου που είχε παραμείνει για έναν περίπου χρόνο κλειστό και θα διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου 2011– συμπεριλαμβάνει έναν εντυπωσιακό αριθμό από τα αριστουργηματικότερα έργα του ζωγράφου. Σχεδόν συγχρόνως, ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου κ. Η. Loyrette κατόρθωσε να αγοράσει για λογαριασμό του μουσείου, με τη βοήθεια πέντε χιλιάδων μαικήνων, ένα από τα πιο φημισμένα έργα του Κράναχ, «Οι Τρεις Χάριτες» (1531, λάδι σε ξύλο).
Ο Λουκάς Κράναχ και η Ευρώπη
Από την εποχή των ρομαντικών και μετά, δηλ. εδώ και κοντά 200 χρόνια, η αποτυπωμένη στη φαντασία εικόνα του καλλιτέχνη είναι εκείνη του ατομιστή, του επαναστάτη, του καταραμένου κ. ά. παρόμοια. Εάν κατέβουμε όμως πιο βαθιά στα χρόνια, βρίσκουμε μιαν άλλη εικόνα του, εντελώς διαφορετική· του έμπορου ή επιχειρηματία (όταν ήταν φτασμένος κι επιτυχημένος) που οργάνωνε την παραγωγή του όχι κατά τις επιταγές της έμπνευσης αλλά της αγοράς και του γούστου της εποχής ή τουλάχιστον του γούστου εκείνων που έκαναν τις παραγγελίες. Μια τέτοια εικόνα αναδύεται από την έκθεση του Λουκά Κράναχ που πραγματοποιείται στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Αλλά όχι μόνο αυτή.
Wednesday, December 5, 2012
Κλείνει έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. Ξεκινά συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη
«Μ' αρέσει το άσπρο χρώμα κι έχω να διαλέξω μεταξύ νοσοκόμων και ναυτών» απαντούσε ο Τσαρούχης όταν κάποιος τον ρωτούσε γιατί επιμένει στο ζωγραφικό θέμα με τους ναύτες
Κλείνει, εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας. Το διώροφο διατηρητέο κτίριο της οδού Πλουτάρχου στο Μαρούσι, το οποίο είχε σχεδιάσει ο ζωγράφος και ιδρυτής του Ιδρύματος Γιάννης Τσαρούχης για να στεγάσει το έργο του, χρειάζεται επισκευές, για τις οποίες δεν υπάρχουν χρήματα. Το ίδρυμα δεν σταματά, ωστόσο, τη λειτουργία του. Οι συλλογές και τα αρχεία του ιδρύματος θα φυλάσσονται στο εφεξής στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ στο δεύτερο όροφο του μουσείου στην Πειραιώς θα φιλοξενούνται όλες οι θεματικές εκθέσεις του Ιδρύματος Τσαρούχη. Η αρχή γίνεται από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, με την έκθεση Γιάννης Τσαρούχης: Μελέτες για 17 θέματα, με εκθέματα από τις συλλογές του Ιδρύματος.
Friday, November 9, 2012
Αυστρία: Ρεκόρ επισκεπτών στη μεγάλη έκθεση «Το χρυσό Βυζάντιο»
Μεγάλη επιτυχία είχε η αφιερωμένη στον Βυζαντινό Πολιτισμό έκθεση «Το χρυσό Βυζάντιο και η Ανατολή», στο «Ανάκτορο Σάλαμπουργκ» στην Κάτω Αυστρία, καθώς στους επτά μήνες της διάρκειάς της, υποδέχθηκε πάνω από 140.000 επισκέπτες-αριθμό ρεκόρ. Η έκθεση, που έκλεισε τις πύλες της την περασμένη Κυριακή, φιλοξενούσε πάνω από 400 πολύτιμα εκθέματα από συνολικά 60 των σημαντικότερων μουσείων της Ευρώπης - ανάμεσά τους το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας - και χάρις στο θέμα της και στην ποιότητά της, το «χρυσό Βυζάντιο» μπόρεσε να προσελκύσει ένα πολύ νέο κοινό στο Ανάκτορο Σάλαμπουργκ. Κατά την παρουσίαση του απολογισμού, ο κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Ερβιν Πρελ, τόνισε το γεγονός, πως στους επισκέπτες της συγκαταλέγονταν πολλές γνωστές προσωπικότητες από την Αυστρία και το εξωτερικό - ανάμεσά τους ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ και ο Ελληνοορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος - όπως επίσης πολλοί, που έχουν τις ρίζες τους στην τότε Βυζαντινή Αυτοκρατορία. |
Πίνακας του Πικάσο πουλήθηκε για 41,5 εκατομμύρια δολάρια
Ένας πίνακας του Πικάσο, με τίτλο «Νεκρή φύση με τουλίπες» πουλήθηκε στην τιμή των 41,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη χθες Πέμπτη το βράδυ. Το έργο αυτό που φιλοτεχνήθηκε το 1932, στο μέσον της ζωής του καλλιτέχνη, και απεικονίζει τη νεαρή ερωμένη και μούσα του Πικάσο και Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, ήταν το «αστέρι» της απογευματινής δημοπρασίας ιμπρεσιονιστικών και μοντέρνων έργων τέχνης που οργανώθηκε από τον οίκο Sotheby's. Πριν από το τελικό χτύπημα του σφυριού, η αξία του έργου υπολογιζόταν από 35 έως 50 εκατ. δολάρια. Για τα υπόλοιπα έργα, ο οίκος Sotheby's δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία: το 30% των «λότων» δεν πουλήθηκαν και οι συνολικές πωλήσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 163 εκατομμύρια δολάρια, υπολείπονται της αρχικής εκτίμησης των 169 έως 245 εκατ. δολαρίων.
|
Thursday, November 1, 2012
Ο φωτορεπόρτερ του ισπανικού εμφυλίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες
- Από τις 8 Νοεμβρίου 60 φωτογραφίες του Λουίς Ραμόν Μαρίν
Ο ισπανός βασιλιάς καθώς χορεύει στην Βέντα ντε λα Ρούμπια (Μαδρίτη, 1916)Μία αντίσταση στη λήθη, στο χρόνο και στις συνθήκες, που συχνά επιδιώκουν να μας αποκόψουν την πρόσβαση στην Ιστορία, όπως συνέβη με τον Λουίς Ραμόν Μαρίν, τον πρωτοπόρο ισπανό φωτορεπόρτερ και έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους φωτογράφους του 20ού αιώνα, που η αφοσίωσή του στην καταγραφή του Εμφυλίου της Ισπανίας τον εξοβέλισε στη λήθη αποτελεί η έκθεση με έργα του, που θα παρουσιαστεί από τις 8 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (Μητροπόλεως 23). Η έκθεση, οργανωμένη σε στενή συνεργασία με το Ιδρυμα Πάμπλο Ιγκλέσιας περιλαμβάνει εξήντα φωτογραφίες από το μεγάλο αρχείο του Μαρίν ως επί το πλείστον προερχόμενες από τη συνεργασία του με την εφημερίδα Informaciones και τον Εθνικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας (Telefónica).
Saturday, October 27, 2012
Ο ερωτικός Γκούσταβ Κλιμτ στην Αθήνα. Εκθεση για τον μεγάλο αυστριακό καλλιτέχνη με αφορμή το επετειακό έτος 2012
[Λυμπεροπούλου Κατερίνα, ΤΟ ΒΗΜΑ, 26/10/26]. «Η Βιέννη γιορτάζει τον Γκούσταβ Κλιμτ. Είστε προσκεκλημένοι στο πάρτι…» Μ' αυτό το σύνθημα η πόλη που γέννησε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του Μοντερνισμού του κινήματος της Απόσχισης και της Αρτ Νουβό διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με αφορμή το 2012, έτος Κλιμτ, δεδομένου του ότι αν ζούσε ο αυστριακός ζωγράφος θα ήταν σήμερα 150 ετών.
«Gustav Klimt - Wegbereiter der Moderne» («Γκούσταφ Κλιμτ - Ένας πρωτοπόρος του Μοντερνισμού»), είναι ο τίτλος της έκθεσης που, στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών, θα φιλοξενηθεί από τις 6 έως τις 11 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» όπου θα παρουσιαστεί σε 15 πάνελ βήμα-βήμα η ζωή και η εικαστική εξέλιξη του μεγάλου καλλιτέχνη σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
«Πρόκειται για μια έκθεση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας και ταξιδεύει σε πόλεις εκτός της χώρας εντός του 2012 για να "γνωρίσει" καλύτερα στο διεθνές κοινό το μεγάλο ζωγράφο», εξηγεί στο tovima.gr ο Επιτετραμένος της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Γκέρχαρντ ΄Αισλ.
Οχι, στην έκθεση δεν θα παρουσιαστούν πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη καθ' ότι το κόστος μιας τέτοιας παρουσίασης θα ήταν δυσθεώρητο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Προσωπογραφία της Αντέλ Μπλοχ Μπάουερ» του Κλίμτ ανήκει στη δεκάδα των ακριβότερων πινάκων που πουλήθηκαν ποτέ αφού αγοράστηκε για 145,3 εκατομμύρια δολάρια.
Σε κάθε πάνελ, όμως, μέσα από το κείμενο και το φωτογραφικό υλικό που θα το πλαισιώνει θα αναπτύσσονται διαφορετικές φάσεις της εικαστικής εξέλιξης του καλλιτέχνη αλλά και της προσωπικής του ζωής. Από τα παιδικά του χρόνια στη Βιέννη ως ένα από τα επτά παιδιά του φτωχού χαράκτη Ερνστ Κλιμτ και της ΄Αννα Φίντσερ έως τη δημοφιλή χρυσή περίοδο του Κλιμτ, χαρακτηριστικό του οποίου υπήρξε η αφθονία του χρυσού ως διακοσμητικό μοτίβο. Ξεχωριστές αναφορές γίνονται στην αγάπη του για την τοπιογραφία (συνολικά 54 από τους 230 πίνακές του έχουν να κάνουν με τοπία) και η επιμονή του στο ερωτικό στοιχείο που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην εποχή του.
Στα διασημότερα έργα του Κλιμτ είναι οι πίνακες «Ιουήθ Ι» και «Ιουήθ ΙΙ», «Γυμνή Αλήθεια», «Το Φιλί» και πολλές προσωπογραφίες όπου σε ένα ξεχωριστό και καινοτόμο ύφος συνδύασε στοιχεία του συμβολισμού και της Αρτ Νουβό με παράλληλες επιρροές από την αρχαία ελληνική, μυκηναϊκή και αιγυπτιακή αγγειογραφία.
Οι περισσότεροι πίνακές του εκτίθενται σε μεγάλα Μουσεία της Βιέννης, στο κέντρο της δημιουργίας του, όπου με αφορμή τη φετινή επέτειο λαμβάνει χώρα πληθώρα εκθέσεων κι άλλων εκδηλώσεων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. ΄Αιζλ, μετά το «Μελίνα», η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Δεκέμβριο.
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από την Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, κ. Μελίτα Σούμπερτ, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου (ώρα 7μ.μ.).
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»:
Ηρακλειδών 66α και Θεσσαλονίκης, Θησείο, τηλ.: 210 3452150, στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00 Κυριακή 10.00 - 14.00
Γαλλία: Άγνωστος πίνακας του Φρα Αντζέλικο πουλήθηκε 445.000 ευρώ
Ένα άγνωστο έργο του μεγάλου ζωγράφου Φρα Αντζέλικο, που είχε φυλαχτεί με μεγάλη προσοχή στη νότιο Γαλλία στην ίδια οικογένεια από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, πουλήθηκε σήμερα σε ένα Γάλλο συλλέκτη στην τιμή των 445.000 ευρώ. Η δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία (νότια) ξεκίνησε στις 150.000 ευρώ, και συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 200 άτομα. Ο συλλέκτης, ο οποίος προχώρησε στην πλειοδοσία και την αγορά μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το έργο, το οποίο δεν είχε ποτέ παραχωρηθεί για να εκτεθεί παρ’ όλα τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί στην οικογένεια, είχε εκτιμηθεί από 200.000 έως 400.000 ευρώ, ένα ποσό που θεωρήθηκε χαμηλό.
Tuesday, October 16, 2012
Εργα του Πικάσο, του Ματίς, του Μονέ και του Γκογκέν εκλάπησαν από το μουσείο Κούνστχαλ του Ρότερνταμ
Η αστυνομία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι δράστες κατάφεραν να εισέλθουν στο μουσείο
Ένα έργο του Πάμπλο Πικάσο, ένα του Ανρί Ματίς και δύο του Κλοντ Μονέ συμπεριλαμβάνονται στους επτά πίνακες που εκλάπησαν το βράδυ της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου προς Τρίτη 16 Οκτωβρίου από το Μουσείο Κούνστχαλ του Ρότερνταμ. Στα κλοπιμαία συμπεριλαμβάνονται επίσης έργα των Λούσιαν Φρόιντ, Πολ Γκογκέν. Η ληστεία, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έχουν συμβεί ποτέ στην πόλη του Ρότερνταμ έγινε καθώς έργα της μεγάλης συλλογής Triton παρουσιάζονταν δημοσίως για πρώτη φορά. Η παρουσίαση της συλλογής έγινε με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 20 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου.
Tuesday, October 2, 2012
Δένοντας τη ζωή με την τέχνη
Η ιστορικός τέχνης Μαρία Κοτζαμάνη, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, άφησε σημαντικό έργο
- Της Μαργαριτας Πουρναρα, Η Καθημερινή, 2/10/2012
ΑΠΩΛΕΙΑ. Ορισμένες εικόνες εγγράφονται για πάντα στο μυαλό. Καλοκαίρι του 2010 στο Ιστορικό Μουσείο της Υδρας, η Μαρία Κοτζαμάνη μιλά για την έκθεση που η ίδια επιμελήθηκε, παντρεύοντας την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη και τα έργα του Αλέξη Ακριθάκη. Στο φόντο, οι γνωστές βαλίτσες του τελευταίου και οι στίχοι με τίτλο «Ως το τέλος». Πλάι στην ακριβή της εγγονή, την Αλεξάνδρα, η ιστορικός τέχνης, αρχοντική και κομψή, αναφέρεται στις δύο προσωπικότητες που συναντήθηκαν στο δικό της αφιέρωμα. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει, ότι η Μαρία Κοτζαμάνη, δεν είναι πια κοντά μας. Ενα τροχαίο δυστύχημα την Πέμπτη το μεσημέρι, έκοψε το νήμα της ζωής στα 74 της χρόνια, ενώ είχε ακόμα τόσα να προσφέρει. Μια διερχόμενη μηχανή την παρέσυρε και την τραυμάτισε στη συμβολή Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν. Εξέπνευσε μετά από λίγο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η κηδεία της έγινε το Σάββατο στην Υδρα. Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε βαθιά θλίψη στην εικαστική και δημοσιογραφική οικογένεια.
Saturday, September 29, 2012
Θεσσαλονίκης εικαστικές «ιστορίες»
Μια γωνιά της Θεσσαλονίκης, 1916-1917 (σχέδιο σε χαρτί)
«Η Θεσσαλονίκη των συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης», τιτλοφορείται η έκθεση που παρουσιάζει το ΑΠΘ στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (έως 8/12). Στην έκθεση (εντάσσεται στο γιορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης) θα παρουσιαστούν σπάνια έργα (πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά), που προέρχονται από τις συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Αγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου.
«Η Θεσσαλονίκη των συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης», τιτλοφορείται η έκθεση που παρουσιάζει το ΑΠΘ στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (έως 8/12). Στην έκθεση (εντάσσεται στο γιορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης) θα παρουσιαστούν σπάνια έργα (πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά), που προέρχονται από τις συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Αγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου.
Wednesday, September 26, 2012
Εργα του Αντώνη Ντόνεφ στη γκαλερί The Breeder
Εργα του διακεκριμένου έλληνα εικαστικού Αντώνη Ντόνεφ θα παρουσιάζει από την προσεχή Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου η γκαλερί The Breeder. Η έκθεση περιλαμβάνει νέα έργα του Ντόνεφ: περίτεχνα σχέδια με σινική μελάνι πάνω σε σελίδες παλαιών βιβλίων. Η πρακτική του Ντόνεφ, αντικατροπτίζει την αντιφατική σχέση του καλλιτέχνη με την εξουσία που επιβάλλει το έντυπο μέσο. Πρόκειται για μια πράξη αντίδρασης απέναντι στην συμβατική διαδικασία της αφομοίωσης μονοδιάστατων πληροφοριών μέσω του βιβλίου. Η διαδικασία παραγωγής των έργων του Ντόνεφ περνάει από τρία διαδοχικά στάδια. Αρχικά, ο καλλιτέχνης μετατρέπεται σε συλλέκτη, ψάχνοντας σε βιβλιοπωλεία, παλαιοπωλεία και παζάρια σπάνια συγγράμματα. Εγκυκλοπαίδιες, αλμανάκ, εικονογραφημένες εκδόσεις, ό,τι βρεθεί στα χέρια του και του κεντρίσει το ενδιαφέρον, πρόκειται να γίνει η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηθεί το έργο του.
Έργα από το Λούβρο ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη
Έργα από το Λούβρο θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επέτειο από τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της. Θα πλαισιώσουν, μάλιστα, όχι μία αλλά πέντε εκθέσεις, καθώς θα αποτελούν τα κεντρικά εκθέματα στα ισάριθμα μουσεία της Θεσσαλονίκης, τη γνωστή «Κίνηση των 5Μ». Οι εκθέσεις στα πέντε μουσεία (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) πραγματοποιούνται υπό τον γενικό τίτλο «Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη». Αποτελούν το αντίδωρο του γαλλικού μουσείου για τη μεγάλη έκθεση «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία», που παρουσιάστηκε από τον Οκτώβριο 2011 ως τον Ιανουάριο 2012 στο Λούβρο με εκθέματα από συλλογές Εφορειών Αρχαιοτήτων και μουσεία της Μακεδονίας.
Ο Αγιος Φραγκίσκος του Ελ Γκρέκο στην Κύπρο
ΝΕΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
- Με ένα έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου θα εμπλουτιστεί η συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Λεβέντη.
Πρόκειται για τον πίνακα «Ο Αγιος Φραγκίσκος προσεύχεται», ο οποίος αποκτήθηκε από το Ιδρυμα και θα αποτελεί μόνιμο έκθεμα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013. Ωστόσο, για ένα περίπου δίμηνο, από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί μαζί με άλλα επτά έργα του Ελ Γκρέκο, στην έκθεση «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Από τον Χάνδακα στο Τολέδο - Στα βήματα μιας ευρωπαϊκής διαδρομής», στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.
Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής
Ενα από τα χαρακτικά της έκθεσης «Λουμπόκ: Η ρωσική λαϊκή ξυλογραφία και η σύγχρονη εκδοχή της». Εργο του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι (λιθογραφία - πατριωτική αφίσα κατά των Τούρκων, του 1914-1915)
Για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί (1-28/10) το Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, μια πρωτοβουλία της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών(σωματείου - μέλους του ΕΕΤΕ), με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων και του Δήμου Αθήνας. Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν περισσότερα από πεντακόσια έργα, σε 19 χώρους της Αθήνας, αναδεικνύοντας τη χρονική πορεία της χαρακτικής. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 28/9 στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Μεταξουργείο), με την έκθεση «Λουμπόκ, η ρωσική λαϊκή ξυλογραφία και η σύγχρονη εκδοχή της», από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί (1-28/10) το Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, μια πρωτοβουλία της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών(σωματείου - μέλους του ΕΕΤΕ), με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων και του Δήμου Αθήνας. Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν περισσότερα από πεντακόσια έργα, σε 19 χώρους της Αθήνας, αναδεικνύοντας τη χρονική πορεία της χαρακτικής. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 28/9 στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Μεταξουργείο), με την έκθεση «Λουμπόκ, η ρωσική λαϊκή ξυλογραφία και η σύγχρονη εκδοχή της», από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Tuesday, September 18, 2012
ΒΑΛΙΑΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ: Ζωή και τέχνη στην υπηρεσία του λαού
- Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοέμβρη η αναδρομική έκθεση του αγωνιστή κομμουνιστή ζωγράφου στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς)
Αποκάλυψη μιας άγνωστης πτυχής της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα χαρακτήρισε την αναδρομική έκθεση έργων του αγωνιστή κομμουνιστή ζωγράφου Βάλια Σεμερτζίδη (1911 - 1983) ο επιμελητής της και ιστορικός τέχνης, Νίκος Χατζηνικολάου, στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, τη Δευτέρα το βράδυ, μπροστά σε ένα πολυπληθές και συγκινημένο κοινό. Και είχε δίκιο. Διότι η περίπτωση του Σεμερτζίδη είναι εκείνη του καλλιτέχνη που όχι μόνο δεν αποφεύγει να πάρει θέση, με το έργο και τη ζωή του, στα μεγάλα γεγονότα της εποχής του, αλλά επιλέγει να στρατευθεί με τον αγωνιζόμενο λαό. Αψηφώντας το κόστος.
Monday, September 17, 2012
Πρωτοποριακή έκθεση φωτογραφίας
Πραγματοποιείται από 71 φωτογράφους από 18 έως 30 Σεπτεμβρίου
Με το σύνθημα «Αλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και τα πράγματα που βλέπεις θα αλλάξουν» 71 φωτογράφοι εκθέτουν στα Εξάρχεια ισάριθμα έργα τους, από τις 18 Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του μήνα. Πρόκειται για την 3η Ετήσια Έκθεση φωτογραφίας που οργανώνει η Pragma Seminars (www.pragma.gr) και περιλαμβάνει στιγμές από τον χρόνο που πέρασε.
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:00. Μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση καθημερινά έως τις 30 Σεπτεμβρίου – εκτός Δευτέρας – από τις 12π.μ. έως τις 22:00μ.μ. - τηλ. 210 3303399 . Στεγάζεται στο νεοκλασσικό κτίριο της οδού Μεθώνης 65 και Θεμιστοκλέους.
Sunday, September 16, 2012
Μαν Ρέι και Λι Μίλερ, "σύντροφοι" στον σουρεαλισμό
«Man Ray/Lee Miller, Partners in Surrealism». Από το 1929 έως το 1932, ο Μαν Ρέι και η Λι Μίλερ έζησαν μαζί στο Παρίσι, αρχικά με τη σχέση δασκάλου - μαθήτριας και αργότερα ως εραστές. Η σχέση ανάμεσα στους δύο Αμερικανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο σουρεαλιστικό κίνημα, επηρέασε τη δουλειά τους. Ενέπνευσαν ο ένας τον άλλο και συνεργάστηκαν σε πολλά καλλιτεχνικά εγχειρήματα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μερικών από τα πιο δυναμικά έργα της σταδιοδρομίας τους. Η έκθεση εστιάζει στη δημιουργική αυτή σύνδεση ανάμεσα στον Μαν Ρέι (1890-1976) και τη Λι Μίλερ (1907-1977), παρουσιάζοντας 115 φωτογραφίες , έργα ζωγραφικής, σχέδια, χειρόγραφα και αντικείμενα, ενώ εκτίθενται επίσης έργα καλλιτεχνών με τους οποίους συναναστράφηκαν στο Παρίσι, όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Μαξ Ερνστ, η Ντόρα Μάαρ και ο Αλεξάντερ Κάλντερ. Εως τις 14 Οκτωβρίου.
Στον αιώνα του παιδιού!
«Century of the Child: Growing by Design, 1900-2000». Η ιδέα ότι η παιδική ηλικία είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και ότι πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στην ανατροφή, στην ευημερία και στα δικαιώματα των παιδιών, έγινε κεντρικό θέμα για διανοητές διαφορετικών πεδίων, από την κοινωνιολογία μέχρι την τέχνη και το ντιζάιν. Ανάμεσά τους η Ελεν Κέι, η Σουηδή πρωτοπόρος του νεωτερικού ντιζάιν και κοινωνική θεωρητικός, η οποία το 1900 εξέδωσε το βιβλίο «Αιώνας του παιδιού». Αντλώντας έμπνευση από την Κέι, η έκθεση εξετάζει, από τη σκοπιά του ντιζάιν, προτάσεις και προβληματισμούς για τον υλικό κόσμο του παιδιού. Τα 500 εκθέματα που παρουσιάζονται ιχνηλατούν τις εξελίξεις σε μια πλειάδα τομέων: σχολική αρχιτεκτονική, παιδικά νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα και παιδικές χαρές, βιβλία, έπιπλα, ρούχα και, βέβαια, παιχνίδια σε όλες τις μορφές τους. Εως τις 3 Νοεμβρίου.
Προραφαηλίτες: το πρώτο κίνημα του βρετανικού μοντερνισμού
«Pre-Raphaelites: Victorian Avant-garde». Η έκθεση προβάλλει την αντίληψη ότι οι προραφαηλίτες, οι ζωγράφοι, ποιητές και θεωρητικοί τέχνης οι οποίοι αντιτάχθηκαν με πάθος στο καλλιτεχνικό κατεστημένο της Βρετανίας του 19ου αιώνα, υπήρξαν το πρώτο κίνημα του βρετανικού μοντερνισμού. Η «προραφαηλιτική αδελφότητα» εξεγέρθηκε εναντίον του ακαδημαϊσμού που επικρατούσε στο καλλιτεχνικό πεδίο, θεωρώντας ως σημείο αφετηρίας του τον μανιερισμό που αναπτύχθηκε με την επιρροή μεγάλων ζωγράφων της ιταλικής αναγέννησης όπως ο Ραφαήλ και αντλώντας έμπνευση από τους πρώιμους αναγεννησιακούς καλλιτέχνες (εξ ου και το όνομα pre-raphaelites). Εδωσαν έμφαση στην ομορφιά, τη φαντασία και την ελευθερία της έκφρασης, συμβαδίζοντας εν μέρει με την ακμή του ρομαντισμού που σημειώθηκε την ίδια εποχή. Η έκθεση παρουσιάζει περίπου 150 έργα, τα οποία αναδεικνύουν τα πολύπλευρα ενδιαφέροντα των προραφαηλιτών, με ηγετικές φυσιογνωμίες τους Ντάντε Γκαμπριέλ Ροσέτι (εδώ ο πίνακάς του «Aurelia»), Ουίλιαμ Χόλμαν Χαντ και Τζον Εβερετ Μιλέ. Εως τις 13 Ιανουαρίου.
«Pixar: 25 Years of Animation»
Η έκθεση προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα στούντιο κινουμένων σχεδίων της Pixar, από τα οποία έχουν βγει πολλές φημισμένες ταινίες («Toy Story», «Ψάχνοντας τον Νέμο», «Μπαμπούλας Α.Ε.», «Ρατατούης», «Cars», «Wall-E», «Ψηλά στον ουρανό» κ.ά.). Περίπου 500 μακέτες, χειροτεχνήματα, εγκαταστάσεις πολυμέσων, αποσπάσματα ταινιών και ντοκιμαντέρ, τεκμηριώνουν τον τρόπο δημιουργίας των φιλμ της Pixar, από τoν αρχικό σχεδιασμό του storyboard και τα χειροποίητα αντικείμενα μέχρι τη χρήση των υπολογιστών για τη χορογραφία των κινήσεων και τις εκφράσεις των ηρώων. H Pixar, η οποία ανήκει στην εταιρεία Γουόλτ Ντίσνεϊ, έχει διακριθεί για την ευφυΐα, το χιούμορ και το καινοτόμο πνεύμα των παραγωγών της, οι οποίες έχουν επανειλημμένως βραβευθεί με Οσκαρ. Εως τις 6 Ιανουαρίου.
«La vocce delle immagini» στη Βενετία
«La vocce delle immagini». Η έκθεση, η οποία εστιάζεται στη χρήση των κινούμενων εικόνων από σύγχρονους καλλιτέχνες, εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας. Παρουσιάζει έργα 25 καλλιτεχνών –φιλμ, βίντεο και εγκαταστάσεις– αναδεικνύοντας την ποικιλία των τεχνικών στη δημιουργία και την προβολή των έργων, καθώς και τις διαφορές στην αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες περιλαμβάνονται διεθνούς φήμης video artists, όπως οι Μπιλ Βιόλα, Ανρί Σάλα, Πέτερ Φίσλι και Νταβίντ Βάις, οι Ελβετοί καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν στη δημιουργία των έργων τους, καθώς και η Σιρίν Νεσάτ (Ιράν), ο Γιαέλ Μπαρτάνα (Ισραήλ – εδώ μία εικόνα από το βίντεο «A declaration», 2006)), ο Αντέλ Αμπντεσεμέντ (Αλγερία) και ο Γιανγκ Φουντόνγκ (Κίνα). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου.
Έκθεση για την «υπό διωγμό» είδηση από τους φωτορεπόρτερ και την ΕΣΗΕΑ
«Η είδηση υπό διωγμό» είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) από 18 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2012 στο νέο χώρο της Γκαλερί «7». Σε σειρά χαρακτηριστικών φωτογραφιών καταγράφεται η βία που αντιμετωπίζουν οι έλληνες φωτορεπόρτερ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην άσκηση των καθηκόντων τους. Σήμερα πλέον, δεν χρειάζεται να είσαι πολεμικός ανταποκριτής για να βιώσεις προσωπική βία κατά τη διάρκεια της εργασίας σου.
Labels:
Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας,
ΕΣΗΕΑ,
Φωτογραφία
Πέθανε ο ζωγράφος Χέρμαν Μπλάουτ
Ο Γερμανός ζωγράφος Χέρμαν Μπλάουτ πέθανε σε ηλικία 73 ετών μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Ο διακεκριμένος Γερμανός καλλιτέχνης ζούσε στην Ελλάδα από το 1965 και είχε την ελληνική υπηκοότητα από το 1999. Ο Μπλάουτ γεννήθηκε το 1939 στο Ιλερτίσεν της Γερμανίας και σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική και γραφικές τέχνες στο Μόναχο και το Αμβούργο. Στην Ελλάδα κέρδισε υποτροφία του ΙΚΥ το 1974 για τη μελέτη του πάνω στην ελληνική μυθολογία. Το 1980 έγινε μέλος της επαγγελματικής ένωσης εικαστικών τεχνών Ελλάδας. Ευαισθητοποιημένος στην οικολογική καταστροφή και την καταστροφή του αθηναϊκού τοπίου και της Ελευσίνας δημιούργησε πολλά έργα γύρω από αυτό το θέμα. Είχε στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις και είχε συμμετάσχει σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ακόμη είχε εικονογραφήσει βιβλία, αφίσες, ημερολόγια έχει κάνει και τοιχογραφίες.
Wednesday, September 12, 2012
Αναδρομική έκθεση του Βάλια Σεμερτζίδη
«Αντάρτης» (1946), λαδοτέμπερα σε χαρτί
Αναδρομική έκθεση του σημαντικού εικαστικού και αγωνιστή Βάλια Σεμερτζίδη (1911-1983) παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη στο κτίριό του επί της οδού Πειραιώς 138, από τις 20 του Σεπτέμβρη ως τις 11 του Νοέμβρη. Ο Βάλιας Σεμερτζίδης γεννήθηκε στον Καύκασο το 1911 και ήρθε στην Ελλάδα το 1923. Το 1928 γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε στο εργαστήριο του Κωστή Παρθένη. Στη διάρκεια της κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και στις αρχές του 1944 ανέβηκε στο βουνό, πρώτα στη Βίνιανη και μετά στα Αγραφα, όπου μελέτησε και σχεδίασε τον αγώνα για τη λευτεριά. Μέρος των σχεδίων αυτών παρουσιάζονται για πρώτη φορά, συντηρημένα και αποκαταστημένα, στην εν λόγω έκθεση.
Αναδρομική έκθεση του σημαντικού εικαστικού και αγωνιστή Βάλια Σεμερτζίδη (1911-1983) παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη στο κτίριό του επί της οδού Πειραιώς 138, από τις 20 του Σεπτέμβρη ως τις 11 του Νοέμβρη. Ο Βάλιας Σεμερτζίδης γεννήθηκε στον Καύκασο το 1911 και ήρθε στην Ελλάδα το 1923. Το 1928 γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε στο εργαστήριο του Κωστή Παρθένη. Στη διάρκεια της κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και στις αρχές του 1944 ανέβηκε στο βουνό, πρώτα στη Βίνιανη και μετά στα Αγραφα, όπου μελέτησε και σχεδίασε τον αγώνα για τη λευτεριά. Μέρος των σχεδίων αυτών παρουσιάζονται για πρώτη φορά, συντηρημένα και αποκαταστημένα, στην εν λόγω έκθεση.
Πηγή έμπνευσης ο Ομηρος
«Οδυλιάδα ή αλλιώς, Ιλίσσεια», τιτλοφορείται η έκθεση χαρακτικής του Ισπανού καλλιτέχνη Ζόφρε Σεμπαστιάν, που παρουσιάζει (14/9 - 31/10) το Ινστιτούτο «Θερβάντες» (Μητροπόλεως 38). Την έκθεση που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Χαρακτικής διοργάνωσε η Ενωση Ελλήνων Χαρακτών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού - Αθλητισμού - Νεολαίας του δήμου Αθηναίων. Ο χαράκτης και γλύπτης (πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης), με αφετηρία το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο της περιοχής Εμπορντά, αναζητά τη σχέση του με τη λεκάνη της Μεσογείου, εστιάζοντας στην προγονική της κληρονομιά - στην ελληνική μυθολογία.
Tuesday, September 11, 2012
Έκθεση Χαρακτικής «Θαύμα Ιδέσθαι»
Eμπνευσμένο από τα Ομηρικά Έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, το θέμα της έκθεσης χαρακτικής «Θαύμα Ιδέσθαι» από την Γκαλερί XOTARIS.
Από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012, η Γκαλερί XOTARIS παρουσιάζει θεματική έκθεση χαρακτικής τμήμα της συλλογής που διαθέτει, με τίτλο: "Θαύμα Ιδέσθαι", υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Πολιτισμού «Παναγιώτης Γιαννάκος». Η Έκθεση περιλαμβάνει κυρίως χαλκογραφίες 32 καλλιτεχνών από Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Πολωνία. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις Αρχάνες (Κρήτη) και μετά το ΙΜΚ τα έργα θα εκτεθούν σε Βελιγράδι, Βαρέζε (Ιταλία), Μινσκ και Αγία Πετρούπολη. Πολλά από τα έργα πωλούνται.
«Errata» του Γιώργου Λαζόγκα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ο Γιώργος Λαζόγκας παρουσιάζει στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη την έκθεση Errata από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2012.
Ο Γιώργος Λαζόγκας παρουσιάζει στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη την έκθεσηErrata από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2012. Στην έκθεση παρουσιάζει σχέδια σε μικρά σχήματα και μεγαλύτερα, τυπώματα, κολλάζ, κατασκευές, βίντεο και επανέρχεται στην ενότητα με τα «Σεντόνια». Τα έργα –παλιότερα και νεότερα- γίνονται η αφορμή για παρεμβάσεις ή αναθεωρήσεις, μέσα στο πλαίσιο της έννοιας Λάθος.
Monday, September 10, 2012
"Έφυγε" η Μαρία Καραβέλα...
Από καρδιακή προσβολή, «έφυγε» τα ξημερώματα της Κυριακής, στο σπίτι της, η εικαστικόςΜαρία Καραβέλα. Ο χρόνος και ο τόπος ταφής της δεν ανακοινώθηκε από τους οικείους της.
Ενδιαφέρουσα και ανήσυχη θεματολογικά και μορφολογικά εικαστικός, η Μαρία Καραβέλα, γεννήθηκε στο Διακοφτό Αιγιαλείας, το 1938. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (απόφοιτος 1961). Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης (Σορβόννη) και απέκτησε δίπλωμα θεάτρου και κινηματογράφου από το Πανεπιστήμιο «Paris VIII». Στη διάρκεια της δικτατορίας δημιούργησε «χώρους» και «δρώμενα» με έντονα αντιδικτατορικά μηνύματα. Εζησε και εργάστηκε στην Αθήνα και το Παρίσι την περίοδο 1971-1981, ενώ το 1981 εγκαταστάθηκε στην Κόρινθο, όπου ίδρυσε ένα πολιτιστικό και ερευνητικό κέντρο.
Εργα της παρουσίασε σε αρκετές ατομικές εκθέσεις σε γνωστές αθηναϊκές γκαλερί και άλλους χώρους (λ.χ. Ζάππειο), καθώς και σε ομαδικές (λ.χ. στη Μπιενάλε του Παρισιού και στα «Ευρωπάλια» στις Βρυξέλλες).
Sunday, September 9, 2012
Οι Μοντέρνοι αντέχουν στους αιώνες
Εκατό χρόνια μετά, αναβιώνει η πρωτοποριακή έκθεση του 1912 στην Κολωνία, που τότε λοιδορήθηκε από κοινό και Τύπο
- Ανταπόκριση από την Κολωνία της Μαριας Ρηγουτσου [Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 9/9/2012]
«Πρόκειται για έργα που ανήκουν περισσότερο στη συλλογή ενός νευρολόγου ή ενός ψυχιάτρου παρά σε μια έκθεση τέχνης» - «Αθλια τέχνη από τη Γαλλία» - «Μια αίθουσα τρόμου». Οι γερμανικές εφημερίδες της εποχής, το 1912, αλλά και τα σχόλια του κοινού, κάθε άλλο παρά κολακευτικά ήταν όσον αφορά την πρώτη ιστορικά μεγάλη έκθεση μοντέρνας τέχνης στη Γερμανία. Ανάμεσα στους «άθλιους», «ελεεινούς» και «τρελούς» ζωγράφους που συμμετείχαν ήταν ο Βαν Γκογκ, ο Σεζάν, ο νεαρός τότε Πικάσο, ο Μουνκ, ο Σίλε, ο Κοσκόσκα και αρκετοί άλλοι, των οποίων και μόνο μια πινελιά σήμερα θα αποτιμάτο σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Για τους λάτρεις της φωτογραφίας
«Rencontres d' Arles 2012». Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Αρλ, η μικρή πόλη της νότιας Γαλλίας στις εκβολές του Ρήνου, γίνεται το κέντρο ενδιαφέροντος για τους λάτρεις της φωτογραφίας, συγκεντρώνοντας φωτογράφους, συλλέκτες, γκαλερίστες και εκδότες απ' όλο τον κόσμο καθώς και πλήθος επισκέπτες. Η φετινή 43η διοργάνωση του φεστιβάλ φωτογραφίας περιλαμβάνει 50 εκθέσεις, που φιλοξενούνται σε ιστορικά κτίρια και σε υπαίθριους χώρους. Ανάμεσά τους το αφιέρωμα «Οι τσιγγάνοι του Γιόζεφ Κουντέλκα», με την πλήρη σειρά των φωτογραφιών που τράβηξε ο μεγάλος Τσέχος φωτογράφος το 1975, καθώς και η έκθεση με έργα της Σοφί Καλ, που περιλαμβάνει δύο σειρές φωτογραφιών από την Κωνσταντινούπολη: «Η τελευταία εικόνα», με θέμα τυφλούς που έχασαν πρόσφατα την όρασή τους, και «Βλέποντας τη θάλασσα», όπου εστιάζει τον φακό της σε ανθρώπους που βλέπουν για πρώτη φορά τη θάλασσα.
Η επιρροή του Τισιανού
«Metamorphosis: Titian 2012». Πολλοί Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, από τον 17ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή, έχουν αναγνωρίσει την επιρροή του Τισιανού, ενός από τους κορυφαίους ζωγράφους της ιταλικής Αναγέννησης. Υποστηρίζοντας ότι η επιρροή του εξακολουθεί να είναι σημαντική σήμερα, οι διοργανωτές της έκθεσης ανέθεσαν σε τρεις σύγχρονους Βρετανούς καλλιτέχνες τη δημιουργία έργων εμπνευσμένων από τρία έργα του Τισιανού, βασισμένα στο επικό ποίημα του Οβίδιου «Μεταμορφώσεις»: τους πίνακες «Η Αρτεμις και ο Ακταίων», «Ο θάνατος του Ακταίωνα» και «Αρτεμις και Καλλιστώ», οι οποίοι εκτίθενται μαζί με έργα του Κρις Οφίλι (ζωγραφική), του Κόνραντ Σόκρος (εγκατάσταση) και του Μαρκ Γουάλινγκερ (φωτογραφίες).
Αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του Γκέρχαρντ Ρίχτερ
«Gerhard Richter: Synopsis»... Παράλληλα με το μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του, που παρουσιάζεται στο παρισινό Μουσείο Πομπιντού (πίνακες, σχέδια, γλυπτά από γυαλί), ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ διάλεξε ο ίδιος για την έκθεση στην πρωτεύουσα της Κολομβίας 27 έργα του δημιουργημένα μεταξύ 1977 και 2000: «φωτο-ζωγραφική» (πορτρέτα βασισμένα σε φωτογραφίες), τοπία που ανατρέχουν στη ρομαντική γερμανική τοπιογραφία, μινιμαλιστικά αφαιρετικά έργα από τις δεκαετίες του '80 και του '90 (εδώ ο πίνακας «Σύνοψις», 1998). Αν και μικρή σε μέγεθος, η έκθεση αντανακλά την περιπετειώδη διαδρομή του Ρίχτερ, μιας από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες στο σύγχρονο καλλιτεχνικό τοπίο της Ευρώπης. Οπως είπε πρόσφατα ο 80χρονος καλλιτέχνης, παραμένει αιχμαλωτισμένος από τη ζωγραφική, όποια και αν είναι η δημοτικότητα των άλλων μέσων καλλιτεχνικής έκφρασης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου.
Subscribe to:
Posts (Atom)