Wednesday, September 12, 2012

Αναδρομική έκθεση του Βάλια Σεμερτζίδη

                                                «Αντάρτης» (1946), λαδοτέμπερα σε χαρτί

Αναδρομική έκθεση του σημαντικού εικαστικού και αγωνιστή Βάλια Σεμερτζίδη (1911-1983) παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη στο κτίριό του επί της οδού Πειραιώς 138, από τις 20 του Σεπτέμβρη ως τις 11 του Νοέμβρη. Ο Βάλιας Σεμερτζίδης γεννήθηκε στον Καύκασο το 1911 και ήρθε στην Ελλάδα το 1923. Το 1928 γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε στο εργαστήριο του Κωστή Παρθένη. Στη διάρκεια της κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και στις αρχές του 1944 ανέβηκε στο βουνό, πρώτα στη Βίνιανη και μετά στα Αγραφα, όπου μελέτησε και σχεδίασε τον αγώνα για τη λευτεριά. Μέρος των σχεδίων αυτών παρουσιάζονται για πρώτη φορά, συντηρημένα και αποκαταστημένα, στην εν λόγω έκθεση.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 150 έργα, πολλά από τα οποία είναι φιλοτεχνημένα με την ιδιότυπη τεχνική της λαδοτέμπερας, ενώ επίσης υπάρχουν ελαιογραφίες, χαρακτικά, παστέλ, σχέδια και τέμπερες. Η εικαστική δημιουργία του απλώνεται σε πολλούς τομείς: Εκτός από τα σχέδια και τα έργα που σχετίζονται με την Εθνική Αντίσταση και τη ζωή στο βουνό, τα οποία καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς του, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει προσωπογραφίες, τοπία, σκηνές αγροτικής ζωής, αλλά και πολλά πρώιμα έργα από την περίοδο της Σχολής.
Η έκθεση συνοδεύεται από τον κατάλογο «Βάλιας Σεμερτζίδης 1911-1983», με εκτενές δοκίμιο για τον ζωγράφο από τον επιμελητή της έκθεσης, καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης Νίκο Χατζηνικολάου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

No comments: