Saturday, September 29, 2012

Θεσσαλονίκης εικαστικές «ιστορίες»

                                   Μια γωνιά της Θεσσαλονίκης, 1916-1917 (σχέδιο σε χαρτί)

«Η Θεσσαλονίκη των συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης», τιτλοφορείται η έκθεση που παρουσιάζει το ΑΠΘ στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (έως 8/12). Στην έκθεση (εντάσσεται στο γιορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης) θα παρουσιαστούν σπάνια έργα (πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά), που προέρχονται από τις συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Αγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου.
Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζεται η Θεσσαλονίκη ως πόλη. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται πρόσωπα της Θεσσαλονίκης - πόλης πολυεθνικής, πολυπολιτισμικής, νωχελικής - ξεδιπλώνοντας νήματα της Ιστορίας της, τόπους, τοπία, τη ζωή, τις σχέσεις, τις συνήθειες, τις εμπειρίες των ανθρώπων, στα χρόνια 1869-1912 και 1912-1917. Η τρίτη ενότητα με θέμα «Η δική μου Θεσσαλονίκη, η δική μας Θεσσαλονίκη», ατομικές ιστορίες μπλέκονται με ιστορίες της πόλης. Η έκθεση υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές παραγωγές.
Την έκθεση επιμελήθηκαν οι: Ελεωνόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου (καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας - Λαογραφίας στο ΑΠΘ) και Περσεφόνη Καραμπάτη (ιστορικός - μουσειολόγος στο Ιδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, η οποία έκανε τη μουσειολογική μελέτη). Στα κείμενα συνέβαλε ο Βασίλης Γούναρης (καθηγητής Νεότερης Ιστορίας ΑΠΘ). Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρείχε την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη για τη διαδραστική ανασύνθεση του «μωσαϊκού» της ιστορίας της βυζαντινής, μεταβυζαντινής και της ενταγμένης στο ελληνικό κράτους Θεσσαλονίκης.

No comments: