Saturday, June 4, 2011

Φωτογραφίες της Νέας Υόρκης από το κινητό του Κ.Νόλλας παρουσιάζονται στο Μπενάκη

  • Από 10 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου
Μία από τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Καμίλο Νόλλας με το κινητό του τηλέφωνο
Μία από τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Καμίλο Νόλλας με το κινητό του τηλέφωνο   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )
Μια έκθεση φωτογραφίας διαφορετική από άλλες. Στιγμιότυπα από τη Νέα Υόρκη του σήμερα. Αυτό μπορεί να μην είναι πρωτότυπο. Η πρωτοτυπία έγκειται στο ότι οι φωτογραφίες αυτές είναι τραβηγμένες από κινητό τηλέφωνο. Η έκθεση του φωτογράφου Καμίλο Νόλλας με τίτλο «Mobile in NY- Εν κινήσει στη Νέα Υόρκη» φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς από τις 10 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου. Στην έκθεση παρουσιάζονται 54 έγχρωμες φωτογραφίες που ο Καμίλο Νόλλας «τράβηξε» με το κινητό του τηλέφωνο το διάστημα 2009-2010, περίοδο που έζησε στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright.

Ο Νόλλας ανήκει στη γενιά των «manual» φωτογράφων (με βαρύ εξοπλισμό, ογκώδεις φακούς, τρίποδες κλπ) και μολονότι γνώριζε τις περιορισμένες δυνατότητες που θα διέθετε, επέλεξε τη λύση του φωτογραφικού κινητού, αφενός γιατί ήθελε να έχει πάντοτε μια κάμερα μαζί του, αφετέρου γιατί είχε την περιέργεια να καταλάβει αν η ψηφιακή τεχνολογία έφερε την ίδια ανανέωση στις τέχνες, με αυτή που έφερε η κατασκευή της πρώτης Λάικα στη φωτογραφία το 1925.

Ο επιμελητής της έκθεσης, καθηγητής φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Φρεντ Ρίτσιν, αναφέρει: «Ο φωτογράφος της νέας χιλιετίας χρησιμοποιεί τηλέφωνο αντί φωτογραφικής μηχανής (την κάμερα ενός κινητού) αυξάνοντας τον αυθορμητισμό και τη διαισθητικότητα των φωτογραφιών, επιτρέποντάς τους να εκπλήξουν τον ίδιο, όσο ενδεχομένως κι εμάς.

» Άραγε οι φωτογραφίες του μιλούν για τη Νέα Υόρκη και τους ανθρώπους της ή για την προσωπική του νεοϋορκέζικη εμπειρία; Περιγράφουν άλλες φωτογραφίες ή τον ίδιο το φωτογράφο; Ή μήπως μας μιλούν για εμάς τους ίδιους, για τους πολιτισμούς μας, το χρόνο που μας αναλογεί σε αυτόν τον κόσμο; Η απάντηση ασφαλώς είναι ναι. Ένας νέος άνδρας περιπλανιέται στη Νέα Υόρκη, μια πόλη ξένη, παγκοσμιοποιημένη, τραβώντας φωτογραφίες με το κινητό του (άραγε από εδώ ξεκινά η ιστορία;)».

Και συμπληρώνει: «Οι φωτογραφίες του αντιπροσωπεύουν, όπως και το τηλέφωνο, ένα διάλογο. Είναι μια κλήση και μια απάντηση, μια απόπειρα να ξετρυπώσει την αυθεντικότητα των όσων αντικρίζει, να επισημάνει το παράδοξο, να καταγράψει την αναδίπλωση της μέρας στη νύχτα και κατόπιν να ανακαλύψει τι μπορεί να του ξέφυγε. Εάν η πόλη γίνει εικόνα, μπορεί να τη βάλει στην τσέπη του – η απεραντοσύνη της γίνεται του χεριού του…»

Στην αίθουσα θα προβάλλεται βίντεο διάρκειας τεσσάρων λεπτών, με το ίδιο θέμα, τραβηγμένο με το ίδιο κινητό τηλέφωνο που έγιναν και οι φωτογραφίες. Το μοντάζ του βίντεο πραγματοποίησε ο Γιάννης Χαλκιαδάκης, ενώ τη μουσική έχει κάνει ο Γιάννης Σαξώνης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011 στις 20:00 το βράδυ.

Περισσότερα για το έργο του Καμίλο Νόλλας μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του φωτογράφου.

No comments: