- Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011
- Του ΣΥΜΕΩΝ ΣΟΛΤΑΡΙΔΗ
Η έκθεση, η οποία είναι υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι, σκοπό έχει να φέρει στο φως πρωτότυπα έργα Ρωμιών ζωγράφων της Πόλης, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της οθωμανικής κουλτούρας. «Κι αν ακόμη η Πόλη είναι το κέντρο της βυζαντινής αγιογραφίας, δεν γνωρίζουμε αρκετά τους Κωνσταντινουπολίτες Ρωμιούς ζωγράφους. Αυτή η έκθεση είναι μια ευκαιρία για να τους γνωρίσουμε», έγραψε η Μελίς Αλπχάν στην εφημερίδα «Χουριέτ» (19/5), ενώ θετικά σχόλια έκανε και η εφημερίδα «Ζαμάν» σε άρθρο της, με τίτλο «Οι Κωσταντινουπολίτες Ρωμιοί ζωγράφοι στο ανάκτορο» (25/5).
Το ιστορικό για την πραγματοποίηση της έκθεσης ξεκίνησε όταν, σε μια συνάντηση που είχε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Βασίλης Μπορνόβας με το διευθυντή του Μουσείου Γιουσούφ Μπελί, δέχθηκε ο τελευταίος να φιλοξενήσει στο μουσείο έργα Ρωμιών ζωγράφων της Πόλης, με αφορμή το βιβλίο «Οι Κωνσταντινουπολίτες Ρωμιοί ζωγράφοι» της Μαϊντά Σαρίς. Ετσι ξεκίνησε η προετοιμασία της στο διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο των ανακτόρων, όπου στο παρελθόν έχουν επίσης παρουσιαστεί «Οι θησαυροί του Κρεμλίνου» και έργα για τα «10.000 χρόνια πολιτισμού του Ιράν».
Μετά την έγκριση της πρότασης και την άδεια που δόθηκε, το Ελληνικό Προξενείο της Πόλης και ο Ελληνας γενικός πρόξενος άρχισαν να αναζητούν αντιπροσωπευτικά έργα βυζαντινής και νεότερης εποχής, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν και να συντηρηθούν 100 έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, όπως του Αρμενόπουλου, του Καπούνταγλι, του Ανδρεάδη, του Αντωνιάδη, του Πλατωνίδη, της Πετρίδου και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών.
Απ' την αφάνεια
Ανακαλύφθηκαν έργα τα οποία βρίσκονταν σε αφάνεια, όπως η εικόνα της Σταύρωσης στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ταταούλων, έργο του 1807 του αυτοκρατορικού ζωγράφου Κωνσταντίνου Κιζυκινού (Κονσταντίν Καπούνταγλι), πορτρέτα Οθωμανών σουλτάνων, αξιωματούχων, προσωπογραφίες ιεραρχών, εικόνες, όψεις της Πόλης κ.ά. Ιδιαίτερη θέση μεταξύ των προσωπογραφιών κατέχει και έργο της Ζαππίδας Θάλειας Φλωρά-Καραβία, έργα της οποίας εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας.
Για όσους μπορεί να βρεθούν στην Πόλη, η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011.
No comments:
Post a Comment